De weg van Green Zing

Green Zing is een van de klassieke flavours uit de jaren 80 die een geheel eigen leven ging leiden na de uitkomst van de ‘De Dunne Lijn’ van Lucien de Baets. Green Zing van Geoff Kemp werd in een adem genoemd met andere legendarische flavours van Dave Thorpe, Rod Hutchinson, WS, Solar en Nash. Green Zing kan het best worden getypeerd als een zoete fruitige flavour die op basis is van Ethyl ethanol of te wel ethyl alcohol. Een flavour dus op basis van alcohol in tegenstelling tot de flavours op olie basis. De geur van deze flavour doet nog het meest denken aan snoep en ananas. Wie bekend is met de Green Punch limonade van Fernandes zal beslist overeenkomsten ruiken. Het ananas geurtje wat je deels kan onderscheiden komt door ethyl butyraat wat een ester is van boterzuur en ethanol. De ananasachtige geur die deze ester creëert is daarbij een bijwerking. Deze ester is van zichzelf transparant van kleur. De groene kleur van Green Zing zal waarschijnlijk verkregen zijn door kleurstoffen (Green S en Beta-caroteen wellicht).


Green Zing van EFB

Geoff Kemp, de maker van Green Zing had voor die tijd enkele flavours in het assortiment naast Green Zing die tijdloos waren. Onder andere de Pink Zing (een andere zoete flavour) en de Evaporated Milk flavour (een cream flavour), waren zijn paradepaardjes. Helaas stopte Kemp met het vervaardigen van deze flavours waardoor het recept geheim bleef. Na uitgave van De Dunne Lijn van de Baets kwam alleen een revolutie opgang en werd Green Zing helemaal hot. De Baets was namelijk een fan van de producten van Geoff Kemp en daarbij in het bijzonder de goede instant werking van Green Zing. Daar waar vraag is, daar kwamen fabrikanten met een eigen Green Zing op de markt. Onder andere de Zutter (Watercentrale Genk) kwam met een Green Zing flavour op de markt waarbij hij claimde dat dit de echte was. Dat deze claim op waarheid berustte, zou kunnen kloppen door het feit dat de Zutter zelf de Geoff Kemp flavours uit Engeland meenam en daarbij de connecties had. Andere fabrikanten spreken dit tegen waaronder Dynamite baits. Die beweerde dat de Green Zing pop-ups van hun (nu niet meer te verkrijgen) het enigste aas was met het originele Green Zing onder toestemming van Kemp hemzelf.

Green Zing flavour van Empire baits

Hoe het ook zei, er kwamen steeds meer fabrikanten die de Green Zing flavour op de markt brachten. Onder andere Proline, het Belgische EFB , UCP, Flavourgigant, Empire Baits, The Boilie Factory (ook Green Zing pop-ups) en de net al besproken WS Mega Green Zing, hadden de vloeibare vorm te koop. Daarbij ontwikkelde de Flavourgigant nog een Green Zing in poedervorm en gebruikte merken als Pillowbaits, Attractor en Empire baits de Green Zing flavour in hun boiliemixen. Green Zing is dan ook tot vandaag de dag een uitgesproken flavour die wordt toegepast. De grote vraag die alleen al decennia lang geldt is die van de authenticiteit van deze Green Zing flavours. Is er nog een echte waardige vervanger van de Kemp flavour op de markt of spreken we van kwantitatieve imitaties!

Green Zing in poedervorm van de Flavourgigant

Het  eerder genoemde feit dat deze flavour op ethyl alcoholbasis is, of te wel, een snelle uitlekking, een lage viscositeit (dikte) en hoge wateroplosbaarheid, zijn voordelen die we nog steeds gebruiken. Wellicht is deze klassieke flavour de laatste jaren ondergesneeuwd door de velen hi-tech naamstellingen van ingrediënten en boilies. Doch denk ik dat Green Zing net als andere klassieke flavours als Scopex of esterberry, nooit op hun retour zullen gaan. Daarvoor zijn ze gewoonweg te attractief!


De Green Zing van Geoff Kemp was een kwaliteitslabel net als Haiths dat voor Robin Red was. Ondanks dat de Kemp flavours verleden tijd zijn, zal wellicht een goede zoektocht nog kunnen leiden tot deze decennia oude flavour. Wat ik bedoel? Misschien levert onderstaande link je meer op! Echte Kemp of de zoveelste imitatie van vergaande Zing..

www.shortferry.co.uk

Tim van Zanten,

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.