De wereld van baitfloss

Ik denk dat we wel kunnen zeggen dat het vissen met pop-ups nog nooit zo populair was als de laatste jaren. Met de komst van fantastische nieuwe pop-up rigs als de Hinged Stiff Rig, de Ronnie Rig, Multi Rig en de German Rig is het vissen met pop-ups nog nooit zo populair én gemakkelijk geweest! Het monteren van de pop-up op je rig kan tegenwoordig ook op vele manieren. Van het gebruik van een standaard hair tot bait screws, elastiek of floss. Over dit laatste product wil ik het vandaag met jullie hebben. Lees alles over de soorten baitfloss op de markt en haar gebruiksmethodes!

Waxed Bait Floss van Nash Tackle

Een stukje geschiedenis

Baitfloss zoals we vandaag de dag kennen is een variant op dental floss. Dental floss, of te wel tandzijde, tanddraad of gewoon floss, is een uitvinding van Levi Spear Parmly die als tandarts in 1819 al de eerste aanbevelingen deed om de tanden te flossen met een zijdedraad voorzien van was. In 1882 werd de eerste commerciële flosdraad geïntroduceerd door de Codman & Shurtleff Company die ongewaxte zijde flosdraad maakte. Door de jaren heen zijn er velen types dental floss ontwikkeld. Van floss voorzien van was, van monofilament (één streng) tot multifilament (meerdere strengen) flosdraad en waar voorheen flosdraad enkel werd gemaakt van zijde, zo werd in de jaren ’40 omwille van de kosten, kwaliteit en sterkte, ook een versie van nylon (polyamide) ontwikkeld. Anno 2018 zijn er zelfs varianten te koop van en/of voorzien van een laagje PFTE (teflon) om het glijden van de draad te bespoedigen. Dental floss is als laatste verkrijgbaar in diverse diktes. De dikkere variant gaat over de toonbank onder de naam Super Floss.

Dental floss van het Engelse Boots

Baitfloss versus dental floss

In de karpervisserij is het gebruik van floss steeds populairder aan het worden en wordt dit product verkocht onder de naam baitfloss. Merken als een Nash Tackle, Fin, ESP, Fox of Castaway PVA verkopen bijvoorbeeld een dergelijk product. Fox verkocht voorheen hun bait floss in diverse kleuren passend met de kleur van de meest gangbare pop-ups. Fox is hiermee gestopt maar gekleurde baitfloss is bijvoorbeeld nog te verkrijgen via Castaway PVA. De meeste baitfloss op de markt is vandaag de dag een neutrale (witte) variant die bij lichte verhitting transparant kleurt. Dit is het gevolg van het dunne waslaagje wat net als bij een kaars, bij verhitting smelt en transparant wordt. 

Het verschil tussen dental floss en baitfloss is bijna te verwaarlozen. het grootste verschil zit hem erin dat dental floss vaak is gearomatiseerd/geparfumeerd (mint, menthol etc.) en is voorzien van een bacteriedodend middel. Dental floss is vaak voorzien van een zogenaamd aroma (geur en smaak) om een fris mondgevoel te versterken. In de gebruikte was zitten bacteriedodende middelen om de werking van het flossen te vergroten. In baitfloss hebben deze toevoegingen geen enkele toegevoegde waarde en is baitfloss neutraal. Toch is het niet zo dat dental floss minder geschikt is voor het monteren van een pop-up. De subtiele hint van mint of menthol kan zelfs in je voordeel werken.

Dental floss van diverse huismerken

Eigenschappen van floss

Floss kan, zoals net gezegd, gemaakt worden van zowel zijde, nylon (polyamide) als teflon. Een flosdraad kan daarnaast bestaan uit één streng (monofilament) als meerdere strengen (multifilament) en tezamen met het wel of niet toepassen van een teflon of waslaag, wordt de dikte bepaalt. Baitfloss kenmerkt zich altijd door een platte draad voorzien van een waslaag. Door deze twee eigenschappen heeft de draad het meest grip op je pop-up. Een zeer belangrijk detail waar ik later op terug zal komen. Dental floss is in de regel ook vaak een platte draad omdat je hierdoor meer tandoppervlakte kan behandelen. In de jaren ’50 is hiervoor zelfs een floss tape ontwikkeld voor optimale behandeling van de tandoppervlakte. Als laatste is het goed om te weten dat flossdraad enorm sterk is. Afhankelijk van het gebruikte materiaal en de dikte, heeft floss een trekkracht van maar liefs 10 tot 15 kilo! Dit betekent dat in theorie je floss zou kunnen gebruiken als onderlijnmateriaal. Let op, De andere eigenschappen van floss (gewicht, kleur etc.) zorgen ervoor dat dit in de praktijk niet zo is. 

Toepassingen baitfloss

Zoals net gezegd is de draad van floss altijd plat en voorzien van een waslaagje. Om uit te leggen waarom dit detail voornamelijk belangrijk is voor baitfloss, dienen we een stukje karper geschiedenis te belichten.

De conventionele methode om baitfloss te gebruiken

Baitfloss is een vinding van heel wat jaren terug toen de pop-up visserij in haar kinderschoenen stond en pop-ups nog niet hun drijfvermogen kregen door hoogwaardig drijfpoeder (spheres). De eerste pop-ups waren niets meer dan balletjes van kurk met daaromheen deeg gekneed. Door het koken van deze corkballers werden de eiwitten in het deeg hard en kregen deze pop-ups een hardere buitenlaag. Het nadeel van corkball pop-ups is dat ze in de loop van tijd water opzuigen en daarmee drijfvermogen verliezen. Dit bespoedig je door deze corkballers te doorprikken. Het monteren van dit soort pop-ups op een hair werd daardoor minder effectief. Er werd gegrepen naar floss om simpelweg de pop-up flink vast te binden aan je rig en zo het drijfvermogen van je aas niet vermindert. In de regel betekent dit dat je floss voldoende grip moet krijgen op je kogelronde boilie. Een platte flosdraad voorzien van was zorgt voor deze grip. In onderstaande alinea’s laat ik je de drie meest gangbare methodes zien om baitfloss te gebruiken.

Conventionele methode (corkball pop-ups)

De conventionele methode om pop-ups op je rig te monteren is zoals net gezegd door een stukje baitfloss om je pop-up te binden. Dit doe je door een stuk baitfloss af te knippen, om je pop-up te leggen het floss strak vast te knopen door middel van een lusknoop, platte knoop of een door ESP geadviseerde 3 of 4 overturn knot. Welke knoop je ook kiest, hij dient subtiel te zijn en het liefst glijdend. Knoop nu de uiteindes van de floss aan de rig ring of mini wartel van je pop-up rig. Floss is gemaakt om makkelijk te glijden. Deze negatieve eigenschap zorgt ervoor dat we een knoop te allen tijde moeten zekeren door de uiteindes te blobben met een (storm)aansteker. Als laatste houd je je aansteker in de buurt van je met floss ombonden pop-up. De witte waslaag van het baitfloss wordt hierdoor transparant en de nylon vezels krimpen ligt waardoor je floss nog wat strakker om je pop-up gaat zitten.

Bij de conventionele methode knoop je de flosdraad om je pop-up heen.

Nadeel conventionele methode

Het knopen van deze conventionele methode is niet de makkelijkste. Het binden van floss om rond aas is een techniek die je moet leren. Daarnaast dien je je floss goed vast te knopen. Doordat floss flinterdun is en is gemaakt om te glijden, raakt je knoop snel zijn spanning kwijt en zal je je pop-up verliezen tijdens een flinke worp. Een kleine truc die je kan toepassen is door je pop-up lichte inkepingen te geven met een mesje of schaar waarin je je baitfloss begeleidt. Ook het gebruik van een knoophulp, de zogenaamde Bait Aid van Kudos Tackle, kan helpen. 

Gekleurde floss

Doordat de baitfloss om je pop-up wordt gebonden, verkocht Fox jarenlang hun baitfloss in meerdere kleuren. Aangezien corkball pop-ups nagenoeg niet meer worden gebruikt, is gekleurde baitfloss overbodig geworden. In de twee onderstaande manieren zal baitfloss namelijk niet meer zichtbaar zijn in de presentatie. 

Gekleurde baitfloss van het Engelse Castaway PVA

Kudos Tackle Bait Aid

Zoals net gezegd is een stuk floss om het midden van je pop-up binden soms nogal een lastig klusje en helemaal als je koude handen hebt. Dit vond het Engelse Kudos Tackle ook en zo ontwikkelden zij de Bait Aid. Een handig hulpje waarbij je in de inkeping een stuk flosdraad legt, de pop-up naar keuze in het kommetje stopt en zo met 2 handen de pop-up eens stevig vast kan knopen. Deze tool kost nog geen 11,00 euro en is te koop via M2 Bait & Tackle.

De Bait Aid van Kudos Tackle

Montage met blob

Vandaag de dag zijn de meeste pop-ups voorzien van een hoogwaardig drijfpoeder ten opzichte van kurken balletjes of kurkpoeder. Dit hoogwaardige drijfpoeder, spheres genaamd, zijn minuscule plastic of glazen balletjes voorzien van lucht. Doordat spheres zoveel meer drijfvermogen hebben dan kurk, is het geen probleem om je pop-up weer te door rijgen zonder drijfvermogen in te leveren. De montage met blob is vandaag de dag de meest gebruikte methode hiervoor. Hierbij wordt een stuk baitfloss aan een rig ring of mini wartel geknoopt en wordt een pop-up door middel van een fine needle boilienaald over de flos geregen. Het uiteinde van de floss wordt afgeknipt op circa een centimeter en wordt door middel van een (storm)aansteker tot een bolletje gesmolten welke je daarna platdrukt. Wat in de praktijk ook wordt gedaan is door dit smelten achterwege te laten en simpelweg een stoppertje te knopen.

Door het 'blobben' van een stoppertje blijft je pop-up goed zitten

Nadeel montage met blob

De montage door middel van een blob is de meest gebruikte methode. Een enkel nadeel wat genoemd kan worden is dat bij het gebruik van zachte pop-ups, deze tijdens flinke worpen los kunnen komen van het dunne floss. Korda bracht hier recent hun Floss Caps voor uit om de blob van je floss meer houvast mee te geven.

Door middel van een Floss Cap geef je meer houvast aan je floss blob

Montage met stopper

De montage met stopper lijkt veel op bovenstaande methode maar je werkt als het ware andersom. Je pakt hierbij circa 20 centimeter flosdraad en vouwt deze dubbel. Je prikt met een fine needle boilienaald door je pop-up en trekt de dubbelgevouwen flosdraad er doorheen. Hierdoor krijg je aan de ene kant een lus. In deze lus bevestig je een stoppertje. Trek nu het stoppertje vast door het baitfloss aan te trekken. De twee uitstekende strengen baitfloss aan de andere kant van je pop-up monteer je op een rig ring of mini wartel. Deze montage kent niet direct een nadeel. 

De simpele montage met stopper klaar om aan een rig gebonden te worden

Kortom

Het gebruik van floss is een prima methode voor bevestiging van je pop-up. Hierbij dien je voor jezelf te rade te gaan of je kiest voor een baitfloss of een pakje dental floss bij de drogist koopt. Het grootste verschil zit hem erin dat baitfloss neutraal is van geur en smaak waar dental floss vaak is gearomatiseerd. Andere eigenschappen zijn nagenoeg identiek op de prijs na. Baitfloss kost namelijk vaak het dubbele van een pakje dental floss terwijl de hoeveel floss op een klosje gelijk is. De keuze voor een van beide is dus een kwestie van gevoel en vertrouwen.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.