De wereld van Quicklinks

Tegenwoordig worden quicklinks algemeen gebruikt in onze visserij. De mogelijkheid om snel te wisselen van rig is er eentje die ons veel gebruiksgemak geeft. Door de jaren heen zijn er veel varianten gekomen op quicklinks met allen hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel een loop door de tijd en de varianten die we kunnen onderscheiden.


T-Snap Swivels

Het idee van een quicklink begon eigenlijk met de oude wartels die aan 1 kant een clip hadden die je kon open drukken. Deze wartels werden voor alle disciplines in de visserij gebruikt en waren verkrijgbaar in veel maten. De T-Snap wartel was een simpele methode voor kunstaasvissers om hun kunstaas aan de lijn te bevestigen. Ook in de zeevisserij, de matchvisserij en later in kleinere mate in de karpervisserij vonden deze wartels hun weg. Het nadeel van deze wartels was alleen dat de clip soms moeilijk was open te krijgen en je vingers het daarom niet leuk vonden. Verder waren ze vaak te zwak en bogen ze nog weleens open. Waren ze eenmaal te ver gebogen, dan waren ze compleet waardeloos.Carp ‘R Us Gizmo Quick Change Swivel

En dan de eerste quicklinks voor de karpervisser. Carp ‘R Us is de grondlegger van velen producten van tegenwoordig. De lijst aan uitvindingen van Ray Dale Smith is enorm en velen fabrikanten die claimen  dat ze iets innovatiefs hebben, hebben de producten van Ray veelal gekopieerd. De Gizmo Quick Change Swivel was de eerste echte snelle verbinding tussen onderlijn en loodsysteem.  Het was een voorborduursel op de net besproken T-Snap Swivels maar deze quicklinks konden de kracht wel aan van onze vriend de karper. Met de Gizmo Quick Change Swivel begon een revolutie en Carp ‘R Us is hier dus de grondlegger van! Tegenwoordig gaan deze Quick Change Swivels over de toonbank onder het Leon Hoogendijk label. Mocht je dus interesse hebben dan kun je ze in zijn assortiment vinden!


De inventor.. Gizmo Quick Change Swivels van Carp ‘R Us


Quick Change Swivel

De quick change swivel was dus een van de eerste quicklinks speciaal voor de karpervisserij en hierop is enorm voortgeborduurd. Toch verstaan we tegenwoordig wat anders onder een Quick Change Swivel dan de eerste creaties van Carp ‘R Us. De versie die wij kennen onder deze benaming had aan de ene kant een oogje en aan de andere kant een steeltje met aan het uiteinde een haakje. Aan de onderlijn maakte je een lusje, schoof een anti-tangle sleeve erover, prikte het lusje aan het haakje van de quick change swivel en schoof de anti-tangle sleeve over de wartel. de quick change swivels zijn een lange tijd gebruikt en worden dat nog steeds. Toch hebben ook deze quick links nadelen. Allereerst was het haakje aan de wartel vaak een nadeel. Bij het terugtrekken van de anti-tangle sleeve gebeurde het weleens dat je de rubberen sleeve kapot trok op de quick Change Swivel. Hierdoor werden ze totaal onbruikbaar. Verder was het zo dat de onderlijn minder spelingruimte kreeg op de wartel wat het draaivermogen van de onderlijn niet bevorderde. De anti-tangle sleeve maakte alles veel stugger wat goed was voor het niet in de war gooien van je onderlijn, maar slecht was voor het draaivermogen van de onderlijn.


De Quick Change Swivel van Piet Vogel Rig Solutions


Quicklinks

Quicklinks zijn tegenwoordig de meest gebruikte onderdelen om je onderlijn snel te bevestigen aan je montage en worden van zeer veel merken verkocht. Deze langwerpige splitringen hebben een haakje om je onderlijn snel te bevestigen. Om ervoor te zorgen dat de onderlijn goed op de quicklink blijft, wordt vaak een silicone ringetje erover geschoven om alles te zekeren. De quicklinks zijn in gebruiksgemak zeer goed. Ze zijn vaak zo ontworpen dat ze ook in een inlinelood of safety clip passen. Avid carp levert zelfs speciale safety clips voor quicklinks net als dat Atomic Tackle dat doet. Op de quicklink is enorm verder geborduurd. Een van deze varianten is de speedlink die zo aanbod komt.


Quicklinks van Starbaits


Speedlinks

De speedlink is een variant op de quicklink. Deze quicklinks zijn vaak iets groter en de langer waarbij de punt meer is toegespitst. Speedlinks en quicklinks worden vaak gezien als hetzelfde product en veel fabrikanten noemen een quicklink al snel een speedlink. Toch zit er een verschil in beide producten. De speedlink geeft meer bewegingsruimte van de rig. Daarnaast is het zo dat ze meer taps toelopend zijn gefabriceerd. Dit heeft te maken met de Engelse markt waarbij over korte onderlijnen pva sticks worden geschoven. De taps toelopende punt van de speedlink prikt makkelijker door het pva heen.


Speedlinks van Cat Linq


Q Rings

De Q Ring is in principe een veredelde splitring waar een haakje aan is geplaatst om de onderlijn zo sneller te kunnen verwisselen. Ondanks dat ze net zo fijn werken als een quicklink, hebben ze ook een paar nadelen. Allereerst zijn ze rond en kun je moeilijker deze Q Rings zekeren met een stukje silicone slang. Daarnaast passen ze vaak niet in inline lood of safety clips. Verder geven ze je rig wel ruimte maar minder als een quick link. Een voordeel is wel dat ze vaak wat subtieler zijn.


Q-Rings van Gardner


QC Links

De QC Link is wederom een veredelde vorm van de quicklink alleen wat grover. Deze links kennen 2 openstaande haakjes waarover je je onderlijn kan bevestigen. Ze zijn zoals net gezegd wat grover en daardoor wat onstabieler als quicklinks. Het bevestigen van de onderlijn gaat wel sneller. Doordat ze wat grover zijn, is het moeilijker om een stukje silicone slang erover te plaatsen om hem te zekeren. In principe kun je dit achterwege laten omdat de onderlijn niet over 1 haakje valt maar over 2. Doch vind ik het altijd fijn om mijn quicklinks te zekeren. Een recente ontwikkeling op de QC Links is de Ring Klip van Korda waar ik onlangs al over schreef. Ook deze Ring Klips hebben een dubbele haak waarover de onderlijn wordt bevestigd. Het voordeel is de grote lus aan de bovenkant van de clip waardoor je de ultieme bewegingsvrijheid kan creëren van de rig.


De QC Links van 30 plus


Clam Lock

De laatste versie die ik wil behandelen is de Clam Lock. De Clam Lock is een innovatie op de bestaande quick change swivel maar hebben 1 handeling vooruitgang geboekt. Deze quicklinks beschikken namelijk over een ijzer ringetje waarmee je hem kan zekeren. Hierdoor hoef je niet meer te werken met anti-tangle sleeves of silicone ringetjes. Doordat ze subtiel zijn, vallen ze verder mooie weg. Het nadeel is dat de onderlijn minder bewegingsruimte heeft als bij een quick link. Doch zijn de Clam Locks betrouwbare quicklinks die niet gezekerd meer hoeven te worden!


Clam Locks van Atomic Tackle

Zoals jullie zien is er veel voortgeborduurd op quicklinks. Hierdoor is het gebruiksgemak aan de waterkant enorm verbetert. De komende jaren zullen er ongetwijfeld nog meer innovatieve ideeën bijkomen. Ik ben dan ook benieuwd of we een quicklink nog sneller kunnen maken en vooral methodes vinden om deze verbindstukken sterker te maken! Op bovenstaande quicklinks zijn de afgelopen jaren al tal van variaties bedacht met de meest mooie benamingen. Vaak zijn het alleen voordborduursels op bestaande ideeën. Ik ben dan ook benieuwd hoe ver de innovatie zal gaan!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.