Een carpy borrel

Binnen onze mooie hobby zijn velen soorten niches te onderscheiden. In dit artikel ga ik dieper in op misschien wel een van de meest bijzondere niches van allen. Namelijk die van de carpy drankjes die afgelopen decennia op de markt verschenen. Ondanks dat deze niche mijlenver van onze hobby lijkt te staan, zijn er door de jaren heen diverse alcohol en non-alcohol drankjes op de markt verschenen. We nemen enkele highlites en tips met je door. 

Pilsener van het niet meer bestaande Noble Carp

Karpervissen is een hobby waarbij vooral op de passieve sessies een drankje aan de waterkant geen overbodige luxe is. Naast het potje koffie of thee wordt er dikwijls een pint gedronken op de goede afloop. Een Franse sessie zonder een oldskool Kronenbourg of Fisher Traditional is niet compleet. Daarnaast hebben we nog het vieren van een persoonlijk record met een fles onvervalste bubbels tot het drinken van een wintermutsje op koudere sessies. Alcohol kan prima samengaan met onze hobby mits we met maten drinken in mate. Toch wordt alcohol altijd afgeraden tijdens het vissen en dat is niet voor niets. Ik geef het ze te kost die ’s morgens wakker werden na een iets te heftig avondje en erachter kwamen dat hun spoelen leeg waren en de vogel gevlogen was. Het gaat allemaal om het vinden van balans.

Energydrinks van Quantum Radical

Karper cafe

Wij als karpervissers hebben allemaal een gemeenschappelijke overeenkomst en dat is dat we ellenlang kunnen doorpraten over onze mooie hobby. De reden dat velen elk jaar naar CARP Zwolle vertrekken om de banden te smeden en eens ongegeneerd te kunnen ouwehoeren over bakken, boilies en vrouwen. De mannen van Carp Team Oldenzaal richtte in 2011 zo hun initiatief Karpercafe op om de visserspraat (en latijn) over onze mooie hobby een plekje te geven aan de toog. Een interessant initiatief wat wellicht niet heel gretig werd omvangen maar wel doordacht was.

Een onvervalste Fisher Tradition

Energydrinks

Zo door de jaren heen zijn er diverse kleine en grote merken geweest die hun naam (eenmalig) verbonden aan een carpy drink. Dit waren in de regel vaak bieren of wijnen maar ook non-alcohol drankjes als energydrinks. Veel van deze producten waren zogenaamde etiketten producten en waren ter viering van een gebeurtenis als een nieuwe range, een beursuitgave of wedstrijd. Slechts een enkel merk ontwikkelde zelf hun drank. Merken die de afgelopen jaren bijvoorbeeld eenmalig een energydrink op de markt brachten waren Imperial Baits, Carp-Sounder, MTC Baits, CBB Baits en Quantum Radical. Imperial Baits bracht zo naast een standaard Imperial Fishing Energydrink ook een Worms Up variant uit ter ere van de release van deze aaslijn. De Carp-Sounder variant was een eenmalige uitgave, de varianten van Quantum Radical niet en zijn nog steeds in dito ontwerpen te koop. De varianten van MTC Baits en CBB Baits (Biting Power) waren zogenaamde beursuitgaven.

Biting Power, een eenmalige beursuitgave van CBB Baits. 

Wijnen

Ook zijn er diverse carpy wijnen op de markt geweest. CARP Italy en eerder ook de Fierra di Ferrara, heeft bijvoorbeeld een speciale traditie dat bij elke nieuwe beurs een wijn of bier wordt ontwikkeld. Daarnaast bracht het Italiaanse Sangro Carp bijvoorbeeld in 2016 een speciale wijn uit ter viering van het afgelopen wedstrijd jaar en ook het Duitse Imperial Fishing van Max Nollert verkoopt een heuse mouserende Maxhof Riesling Sekt ontwikkeld op zijn eigen Maxhof familie wijngaard. Een frappant details is dat hij zelfs ‘We love to Fish’ gelazerde sektglazen erbij verkoopt. 

De 'We love to Fish' sektglazen van Imperial Fishing.

Bieren

Qua bieren zijn er op het net al besproken CARP Italy verschillende special editions geweest. Daarnaast bracht het Duitse en inmiddels niet meer bestaande Noble Carp ooit pilseners uit. In Nederland was het de website Hengelsportcadeau die ter ere van hun 5-jarig bestaan een heus degustatiebier op de markt bracht onder de naam Karperbier gebrouwen door stadsbrouwerij Wilskracht te Ravenstein. Naast al deze specials is er nog één opmerkelijk feitje en dat is dat er in Italie een heuse bierbrouwerij bestaat die karperbier maakt. Het zogenaamde La Birra del Carpista. Zo verkopen zijn meerdere biervarianten als een amber, blond, wit en dubbel. Het drinken van een pint aan de waterkant is steeds meer ingeburgerd. In 2018 schreef ik zelfs nog een stuk over carpy beer openers! 

De brouwerij voor de karpervisser, La Birra del Carpista.

Vissen en alcohol

Ik schreef het net al. Vissen en het drinken van alcohol kan prima samen mits je het niet te gek maakt. Vissen is immers voor velen ook een stukje ontspanning en daar mag best een drankje bij. Toch heb ik in het verleden diverse voorbeelden meegemaakt dat juist het overvloedige alcoholgebruik zorgde voor imago schade van ons vissers. Jongens die zich vissers noemden en kratten bier meenamen naar de waterkant maar te beroerd waren om ook een onthaakmat mee te nemen. Dan nog de diverse mooie weervissers die onze hobby in een lijn trekken met ongegeneerd zuipen om vervolgens alle lege flesjes en blikjes de bosjes in te kieperen. Als we als vissers in de natuur willen verblijven dan moeten we ook hier een voorbeeldfunctie in nemen. Zowel in ons consumptiegedrag als in het opruimen van lege blikjes en flesjes. 

Karperbier van Hengelsportcadeau.nl

Alcohol op koude dagen

Ik denk dat het typerend is voor die vissers die decennia geleden in de winterse kou visten. Het onvervalste zakflaconnetje met sterke drank. Nu zorgt een goede slok alcohol er inderdaad voor dat je een warm behagelijk gevoel krijgt maar helaas is de realiteit iets anders. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je lichaam gaat ontspannen en bloedvaten minder vernauwen. Hierdoor stroomt je bloed beter door waardoor bloed makkelijker naar je hoofd wordt gestuwd en je dat warme gevoel krijgt. Dit gevoel is wellicht fijn maar hoe meer bloed er daardoor ook naar je huid wordt gepompt, hoe sneller je afkoelt met alle gevolgen van dien. Aangezien alcohol ook nog eens je zenuwstelsel verdoofd, reageert je lichaam te laat op het feit dat je onderkoeld raakt. Een warme alcoholvrije drank biedt dan meer soelaas. 

Wijn van Sangro Carp ter ere van een wedstrijdseizoen karpervissen. 

Kortom,

Het drinken van een drankje hoort er misschien wel een beetje bij. Vissen is meer dan alleen vangen en biedt ook een stukje ontspanning en socializing. Het is aan ons om hier wijs mee om te gaan. Drink met mate en ruim je afval op. Dan houden we het voor iedereen leuk.  

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.