EHBVO: Insectenplagen (deel 1)

Eindelijk kunnen we na een periode van kou en vorst weer van het lekkere warme zonnetje genieten. De zomermaanden zijn begonnen en de tijd van lekker ontspannen aan de waterkant is aangebroken. Zoals alleen velen van jullie weten heeft de zomer ook zijn nadelen. Een daarvan is dat de tijd van insecten als bijen, wespen, horzels, mieren, muggen en nog de ergste van allen, de teek, ook weer is aangebroken. In dit artikel de do’s en don’t betreft muggen. Hoe kun je ze bestrijden, weren en als je dank toch bent geprikt, verhelpen.


Muggen

Muggen kun je het als visser behoorlijk lastig maken. Veelal zweven ze tot in de late uurtjes met miljoenen te gelijk over de wateroppervlakte. Het water trekt hordes muggen aan wat niet verwonderlijk is aangezien water een van de cruciale onderdelen is in hun bestaan. Iedereen zal zich de late zomeravonden herinneren waarbij je steeds om je heen aan het slaan bent omdat een groepje lastige stekers vampierneigingen heeft.  Wat niet iedereen weet is dat niet alle muggen steken. Het is namelijk zo dat alleen de vrouwtjesmuggen steken. Ze hebben bloed nodig om eitjes te kunnen leggen. Wanneer je gestoken bent ontstaan er muggenbulten. Dit wordt veroorzaakt doordat de mug speeksel onder je huid achterlaat. Het menselijk lichaam reageert op dit speeksel door het aanmaken van antistoffen (Histamine) wat weer zorgt voor jeuk. Aangezien niemand jeuk echt kan waarderen, hier enkele tips ze op afstand te houden.


Muggen en vissen.. Het kan zo vervelend zijn!


Wind en Rook

Muggen hebben een enorme hekel aan wind. Helaas kunnen we de wind buiten niet manipuleren. Binnen in de tent is dit meer mogelijk. Coleman en X2 leveren ventilatoren die werken op batterijen. Door de wind lekker door je tent te laten razen, maak je het onze stekers knap lastig. Mocht je nu buiten je tent last hebben van hordes vervelende muggen, steek dan eens een kampvuurtje aan (lees eerst even de reglementen van de hengelsportvereniging of dit is toegestaan) en zorg ervoor dat er wat rookontwikkeling plaatsvindt. Muggen hebben namelijk ook een hekel aan rook. Een tip die ik las in een van de boeken van Alijn Danau is om enkele sigaren, nee, niet echte maar die bruine pluimen die je tussen het riet vindt, op het vuur te leggen. Zij zorgen voor een goede rookontwikkeling. Mocht je vuur willen maken, houdt rekening met de natuur, andere mensen en de windrichting! Straks lig je in je tent die volstaat met rook!

Kampvuren zijn lang niet overal toegestaan maar werken wel!


Citronella

Citronella is een van de meest gebruikte middelen tegen muggen. Muggen kunnen deze citroenachtige geur zeer slecht hebben. Citronella is in allerlei vormen te koop. Van waxinelichtjes, kaarsen tot lotions, oliën en fakkels. In principe zijn alle vormen goed. Kijk alleen ook hier weer uit wanneer je met vuur speelt. Een citronellafakkel bij je tent houdt muggen buiten de deur. Zet de fakkel alleen niet te dichtbij je tent. Het tentdoek is niet gek op zoveel warmte tenzij je mijn eerste tip over rook wilt toepassen! Beter is om te kiezen voor citronellakaarsen in potjes. Ze staan stabiel, de vlam slaat er niet uit en zijn gewoon goed.  Een van de beste en meest gebruikte citronellakaarsen zijn van Bolsius. Ook het Engelse Bivvy mate heeft citronellakaarsen speciaal voor karpervissers op de markt gebracht. Een goedkope oplossing voor citronella is overigens om citroensap op de onbedekte lichaamsdelen te wrijven! Ook uien hebben deze werking net als eucalyptus!

Bivvy Mate Bug Buster CintronellaDeet

Deet is de werkzame stof in de meeste insectenwerende middelen. Deet is niet alleen geschikt voor de wering van muggen. Ook teken en andere insecten als vlooien en steekvliegen kunnen dit spulletje moeilijk verdragen. Deet is te koop van tal van merken en in allerlei vormen. Van lotions, vloeistoffen, sprays en zalven tot geïmpregneerde armbanden en is hierdoor een enorm veelzijdig product. Hoe hoger het deet gehalte, hoe beter het werkt. Een goed percentage deet als weermiddel dient om en nabij de 30% te zijn. Hoger is beter, lager niet. hoe hoger het deet gehalte, hoe langer het middel werkzaam is. 30% deet is vaak goed voor 5 uur, 50% deet voor 8 uur. Deet is niet goed voor de inwendige mens. Raadpleeg eerst de verpakking voor gebruik. Probeer ook contact met de ogen of geïrriteerde huis te vermijden. Dan zal het meer goed doen dan slecht.


Muskietennet

De meeste hedendaagse karpertenten zijn al uitgerust met een gazen voordeur (mozzy). De gazen voordeur voorkomt dat insecten in allerlei gedaante zich niet in je tent kunnen verzamelen. Voor wie graag een nachtje vist onder de plu, brolly of shelter, is de aanschaf van een muskietennet een interessante optie. Een muskietennet is een van de meest gebruikte middelen om muggen en andere insecten te weren. Helemaal als je hem ook nog even insprayed met deet. Een must have voor iedere visser.

Een muskietennet van House of Carp


Zoete geurtjes, zweet en lichaamswarmte

Vaak vragen we ons af waarom de een meer wordt gestoken dan de ander. Dit heeft te maken met een combinatie van lichaamswarmte, zweet en zoete geuren. Zo zullen mensen die een zoete deo gebruiken of aftershave/parfum, sneller worden geprikt dan mensen die dat niet doen. Naast wespen en bijen zijn muggen namelijk ook gek op zoet! Ook worden muggen aangetrokken door lichaamswarmte. Helaas iets waar wij niets aan kunnen doen (we kunnen ons hart moeilijk even uitschakelen) mensen met een hoge lichaamswarmte worden eerder gedetecteerd. Ook zweet is een lucht die muggen aantrekt. Om Ruud van Nistelrooy daarom nog maar even te citeren: Koel hier, koel daar! En het liefst dus niet te zoet.


licht

licht trekt onlosmakelijk insecten aan. Belangrijk is het daarom om zo weinig mogelijk licht te gebruiken. houdt je bivvylight niet de gehele tijd aan. Dit is een ware magneet voor muggen. Probeer zo weinig mogelijk licht te gebruiken!

Creëer een luchtstroom in de bivvy met de Coleman Cool Zephyr Ceiling Fan


Toch gestoken

Ben je ondanks de tips toch gestoken door een mug, dan zijn er verschillende manieren om van de jeuk af te komen. Hieronder enkele tips.

Maak gebruik van een insectenpen of vraag aan je vriendin/vrouw of ze midden op het bultje met haar nagels een kruisje wilt drukken.
   
• Gebruik maken van speciale zalfjes als Azaron tegen de jeuk.

• Dep azijn of tandpasta op de bultjes, ze verlichten het jeuken.

• Enkele wetenschappelijke goedjes: Calamine, zink, eucalyptus, corticosteroid of antihistaminica in zalf of lotionvorm.
Nawoord

Muggen kunnen een werkelijke plaag zijn aan de waterkant. De tips die hierboven staan kunnen het vertoeven aan de waterkant een stukje veraangenamen. Probeer altijd logisch na te denken wanneer je ze wilt bestrijden. Het doodslaan van ze met een karpermagazine, het gebruik van insectwerende sprays (lees: spuitbussen) zijn dingen die gewoon niet werken. Daarvoor zijn er gewoonweg teveel muggen. Je wint het nooit van hun aantallen. Succes met het veraangenamen van de zwoele zomeravonden. Hopelijk vang je meer vissen dan de muggen jouw vangen!

De volgende keer in EHBVO: Insectenplagen deel 2. Bijen en wespen!

Tim van Zanten

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.