Gevaar aan het water

Als karpervisser ben je overgeleverd aan moeder natuur. Heerlijk genieten van de rust, de schitterende omgeving en misschien de vangst van een mooie karper. Toch hoor je af en toe 'horroverhalen' over zaken die helemaal mis gaan. Karpervissen is niet zonder gevaar...

Het is daarom goed een keer stil te staan bij een aantal gevaren en hoe je ze kunt voorkomen.


We trappen af met het gebruik van een boot. Ondanks de vele waarschuwingen zie je af en toe mensen met een waadpak, zonder zwemvest het water op gaan. Dit is echt levensgevaarlijk. Al ben je nog zo'n geoefende zwemmer, wanneer je - om wat voor reden dan ook - over boord kiepert vult je waadpak zich met water en zink je als een baksteen. Omdat je pak vacuum zuigt is het erg moeilijk hem uit te trekken.

Zorg er dus voor dat je altijd een zwemvest aantrekt en je waadpak aan de kant laat staan wanneer je het water op gaat.


Hoe koud het ook is, laat hem nooit aan staan als je gaat slapen.

De temperaturen zijn de afgelopen dagen drastisch gedaald. Toch weerhoud dit veel karpervissers er niet van de waterkant op te zoeken. Om je verblijf wat aangenamer te maken kun je gebruik maken van tent verwarming. De meeste tent verwarmingen werken op gas. Dit brengt al meteen een groot gevaar met zich mee. Je zit namelijk in een tent. Naast dat er kans is op brand moet je er ook voor zorgen dat je goed ventileerd. Je verbrandt zuurstof en de hoeveelheid stikstof neemt toe. Ook is er een kans op gas lekkage. Ik hoef je niet uit te leggen wat voor gevolgen dit kan hebben.


Voorzichtig met lood

Je zit vast en gaat even flink in je hengel hangen uit angst je hele systeem op de bodem te moeten achterlaten. Plots schiet het lood los en wordt met een rotgang gelanceerd. Er zijn mensen verschrikkelijk gewond geraakt door terugschietend lood. Om dit te voorkomen houd je de top van je hengel onderwater, klem je spoel vast en loopt langzaam naar achteren. Op deze manier weet je zeker dat het lood niet richting je gezicht knalt wanneer het loskomt.


Vuur is altijd gevaarlijk

Ze zijn erg populair onder de karpervisser, de Coleman Stove brander. Een super zuinige benzinebrander die je maaltje binnen know-time op temperatuur heeft. De mensen die gebruik maken van deze brander weten dat bij het ontsteken vaak een flinke vlam vrij komt. Het beste kun je de brander buiten gebruiken. Een maatje van mij heeft zijn tent er al eens mee in de fik gezet...


Levensgevaarlijk!

Als laatste zijn we aangekomen bij een van de meest gevaarlijke situaties, namelijk bliksem. Wanneer het zo dondert als op de foto hierboven, kun je het beste niet in de buurt van je hengels komen. Je hengels zijn namelijk fantastisch goede geleiders. Al is de run nog zo hard... Het is het niet waard je leven te riskeren!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.