Het maken van pop-ups deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik liet ik jullie zien hoe je vrij simpel een hoop pop-ups kan maken met de ingrediënten waar jij vertrouwen in hebt. In dit tweede deel gaan we kijken hoe je het beste deze pop-ups weglegt en een booster kan maken om je pop-ups na te flavouren. Ik heb in de tussentijd naast de roze pop-ups uit het eerste deel ook in dezelfde mengverhouding witte pop-ups gemaakt om straks aan de waterkant meer keuze te hebben. Sommige dagen vangt een witte pop-up beter dan een roze niet! Nu is het zaak om al deze pop-ups te gaan na flavouren. Laten we beginnen!

Bonne, als de pop-ups 24 uur hebben gedroogd op een warme en droge plaats dan is het zaak om ze te gaan opbergen. Ondanks dat pop-up mixen van zichzelf vrij geconserveerd zijn, denk aan synthetische toevoegingen voor het drijfvermogen, ei albumine, synthetische flavours etc, hebben we ei gebruikt en daarom dat het niet onverstandig is om pop-ups die je niet gebruikt gewoonweg in te vriezen. Anders zal je zien dat na een week je pop-ups schimmelvorming gaan krijgen. Uit die 100 gram mix hebben we circa 90 pop-ups gehaald en mijns inziens is het zat als we 20 tot 30 stuks meenemen naar de waterkant. Het meest ideaal is als je een glugpotje hebt waar je de pop-ups in kan doen die je wilt meenemen naar de waterkant. Alle overige pop-ups doe je in een Ziploc zakje, ontdoe je van de meeste lucht en leg je in de vriezer. Wees er wel zeker van dat je pop-ups goed droog zijn want anders kunnen ze nog scheuren in de vriezer. Water zet bij bevriezing immers uit!

De benodigdheden

De benodigdheden

Alvorens we de pop-ups opbergen, gaan aan de gang met de booster om de pop-ups na te flavouren. Hiervoor heb je de volgende benodigdheden nodig:

 

- Je favoriete flavour (Mistral Rosehip)

- Sweetner (CC Moore Talin)

- Extra additieven naar wens (Keen Carp Sweet Appetite Stimulator)

- Foodgrade alcohol (Sugar Flair Rejuvenator Spirit)

- Glugpotje (Korda Infuza)

- Ziploc zakje (Toppits Zipper)

-Doseernaald en maatbekertje

Zoals je ziet gebruik ik grotendeels dezelfde producten als dat ik deed bij het vervaardigen van de pop-ups. Dit is natuurlijk niet zo gek aangezien ik een bijpassende booster wil maken. Het woord booster is afgeleid van het Engelse ‘to boost’ wat vrij vertaald stimulans of aanjager betekent. Het komt erop neer dat een booster je haakaas versterkt. Wanneer je de booster zelf maakt dan kun je ook de kracht zelf bepalen. Sommige vissers gebruiken zeer sterk geconcentreerde boosters terwijl anderen meer verdunde versies opteren welke ze bijvoorbeeld kunnen vernevelen als een baitspray. In deze howto ga ik voor de tussenweg en zal een vrij geconcentreerde booster gaan samenstellen.

Kies de attractors die jij wilt!

Kies de attractors die jij wilt!

Om een booster samen te stellen is het handig om eerst wat basiskennis te hebben van flavours an sich. In het gemiddelde potje flavour zit een daadwerkelijk visconcentraat of ester welke wordt aangelengd met een oplosmiddel. De bekendste oplosmiddelen zijn olie,water,iso-propyl, propyleen glycol en ethyl alcohol maar er zijn nog meer flavours met vaak alcoholhoudende oplosmiddelen in de handel. De concentratie van een flavour kun je vaak wel aflezen aan het aantal milliliter wat je dient te gebruiken per kilo boiliemix. De meeste merken, CC Moore, Solar Tackle, Cipro Baits, hanteren tussen de 5ml tot 10ml per kilo basismix. De Mistral baits Rosehip flavour waarmee ik ga werken valt ook onder die orde. Zo meer hierover.

Om een booster te maken kan je gebruik maken van een oplosmiddel waar je de verschillende additieven aan toevoegt. Gebruik je een flavour die van zichzelf niet zo sterk geconcentreerd is dan zou ik zo weinig mogelijk oplosmiddel gebruiken. Is dit wel het geval dan kan je hem bijvoorbeeld aanlengen met water, olie of zuivere ethanol. Het verschil in oplosmiddel zit in de viscositeit, conservering en in de prijs. Qua viscositeit is water het meest vloeibaar, daarna ethanol en daarna oliën.

De Rejuvenator Spirit van Sugar Flair als oplosmiddel

De Rejuvenator Spirit van Sugar Flair als oplosmiddel

Alcohol conserveert maar de prijs van zuivere ethanol is een stuk hoger dan die van olie of water. Zuivere ethanol, beter bekend als ethyl alcohol, is te koop via diverse websites op het gebied van wijn maken of destillatie van sterke drank maar is in Nederland, mede door de torenhoge accijns, flink aan de prijs. In de bakwereld wordt ook pure foodgrade alcohol (iso-propyl alcohol) gebruikt en hier liggen mogelijkheden. In dit artikel gaan we aan de gang met de Rejuvenator Spirit van het Engelse Sugar Flair. Een vluchtige dunne variant die goed wordt opgenomen door de pop-ups en welke tevens als conserveerder werkt. Koop overigens geen gedenaturaliseerde alcohol voor dit werk. Deze goedkope variant is vaak te koop bij een drogist maar is meer een desinfecteermiddel dan een consumptiegoed.

Stop de pop-ups in een ziploc zakje

Stop de pop-ups in een ziploc zakje

Bonne, tijd om te mengen! In dit voorbeeld kies ik dus voor iso-proyl alcohol, de Sugar Flair Rejuvenator Spirit, als oplosmiddel. In een flesje zit slechts 14ml maar een flesje kost dan ook een paar euro. Ik mengt de alcohol in een mengverhouding van 50% met de flavour. Eerst is het dus zaak om te kijken hoeveel flavour je gaat gebruiken. Voor het draaien van de pop-ups hebben we 2ml flavour gebruikt. Dit was een dubbele dosering. Dit was niet voor niets want je verliest gewoonweg flavour in het kookproces. Ik hanteer zelf een derde dosis flavour in mijn booster wat neerkomt op 1ml flavour. Doordat ik een dubbele portie pop-ups heb gemaakt, de witte variant, verdubbelen we ook de dosis flavour naar 2ml.

Voeg 2ml flavour toe aan een afsluitbaar flesje

Voeg 2ml flavour toe aan een afsluitbaar flesje

Aangezien de meeste flavours een bittere smaak hebben, zoet ik ook de booster. Dit doe ik met Talin van CC Moore. Deze flesjes van 50ml zijn voorzien van een spraydop en 2 keer sprayen zorgt voor voldoende zoetheid van deze natuurlijke zoetstof. Extra zoet worden de pop-ups ook door het additief wat ik straks toevoeg.

Spray een dubbele portie Talin in het flesje

Spray een dubbele portie Talin in het flesje

Overdrijf niet met het toevoegen van synthetische flavours. De geur van aas kan een karper niet bekoren maar het chemisch signaal wel. Overdosering kan nadelig werken! Bonne, we hebben de flavour gezoet met Talin en we kunnen hem nu gaan aanmaken met de alcohol. Alvorens we dit doen kunnen we de booster nog meer kracht meegeven door toevoeging van extra additieven. Denk aan producten als N-butyric (boterzuur), betaine HCL, Pol Vitamo, extracten of andere appetite stimulators. In dit voorbeeld kies ik voor de Sweet Appetite Stimulator van Keen Carp. Een klassieke toevoeging welke mijns inziens prachtig samengaat met het tevens klassieke Rosehip. Deze Sweet appetite Stimulator meng je normaliter in een mengverhouding van 8/12ml per kilo. In ons geval meten we hem af aan de 100 gram basismix die we gebruiken. Dit is circa 1ml. We verdubbelen deze dosis omdat we een dubbele batch pop-ups hebben gedraaid. 2ml dus!

Doseer 2ml Appetite Stimulator en voeg het toe aan het flesje

Doseer 2ml Appetite Stimulator en voeg het toe aan het flesje

Nu is het echt tijd om de iso-propyl alcohol toe te voegen. We hebben om en nabij de 5ml aan geconcentreerde additieven verzameld hierboven en dat lengen we aan met dezelfde hoeveelheid alcohol.

Doseer 5ml Rejuvenator Spirit.

Doseer 5ml Rejuvenator Spirit.

Pak nu het ziploc zakje met de pop-ups en doe de goed door elkaar geschudde booster er nu bij. Sluit het zakje maar zorg dat je lucht in het zakje houdt. Schudt nu de zak zodat de booster zich goed vermengt met de pop-ups.

Schudt het zakje goed zodat de booster zich mengt met de pop-ups

Schudt het zakje goed zodat de booster zich mengt met de pop-ups

Dit eenmaal gedaan kun je ervoor kiezen om een gedeelte van de pop-ups op te slaan in een glugpotje. Ik gebruik zelf hiervoor de Infuza potjes van Korda. De pop-ups die je overhoudt kan je even laten drogen en ze vervolgens weer opslaan in de vriezer voor later.

Het eindresultaat

Het eindresultaat

Veel succes!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.