Hoe de fluiters begonnen

Vele nachten geleden was er een handje vol passionele karpervissers die moederziels alleen, uren aan de waterkant vertoefde. Opgeslokt door moeder natuur, verstoten van de maatschappij. Ze vermaakte zichzelf met het turen naar een dobber of de top van de hengel. Geduldig wachten op die ene aanbeet.
Dit beeld veranderde in de jaren 60, toen men in Engeland begon met het experimenteren om het karpervissen naar een hoger niveau te tillen. Er moest iets komen wat ervoor zorgde dat de karpervisser verder van zijn hengel kon zitten om zo de meest schuwe karper niet te verstoren.
Zo ontstond er al snel het idee een stukje zilver folie over je lijn te vouwen. Bij een aanbeet zou hij omhoog kruipen waaraan de karpervissen kon zien dat hij beet had. Later werd hier een bel aan gemonteerd die een geluid afgaf zodat zelfs de wat minder oplettende karpervisser een beet snel zou doorhebben. Het systeem met een bel ziet we vandaag de dag nog steeds bij zeevissers.

Het zilver folie maakte plaats voor plastic en zo ontstonden de eerst monkey climers. Een op een stalen buisje,  schuivend stukje plastic werd tussen je molen en het startoog in de grond gedrukt. Hiertussen werd de lijn geklikt. Bij het oppakken van de hengel zou het stukje plastic zich meteen ontdoen van de lijn waardoor de visser zijn lijn vrij had voor het gevecht. Vrij primitief, maar het werkt!

De eerste optonic was geboren! Het alarmeerde de visser middels
een lampje en een monotoon geluid. De Heron bite alarm.

De Heron bite alarm was gemaakt uit kunststof, was voorzien van een universeel schroefdraad en als extra bonus was hij gemakkelijk te verwijderen van je bankstick door hem simpelweg van de adapter af te trekken. De Heron werd bediend door een kastje met batterijen die je aansloot op de Heron indicators. Een briljant ontwerp. Door de schroeven op de indicator aan te draaien was het zelfs mogelijk de gevoeligheid van de pieper in te stellen.

Heel lang was dit de enige beetverklikker op de markt. Pas eind jaren 70 vond zich een flinke ontwikkeling plaats door de firma del ROMAG, die wij kennen als DELKIM. De beetverklikker werd zwart gemaakt en de techniek werd verbeterd. Nog steeds was het niet mogelijk de batterijen te verwerken in de pieper. Het was dus slechts een verbeterde versie van de Heron.


De allereerste Delkim


De LED lamp was geboren en dus de uitgelezen kans voor fabrikanten dit te verwerken in hun nieuwe optonics. De firma C.B. angling products verwerkte deze nieuwe techniek in hun optonics. Deze vorm van licht was energie zuinig en verschrikkelijk helder. Een serieuze verbetering dus.  Deze firma bracht in de begin jaren 80 een nieuwe verklikker op de markt met deze nieuwe technieken. Ook deze versie maakte nog steeds gebruik van een externe batterij.


De eerste pieper met geïntegreerde batterij box


Niet heel veel later kwam BJ Bite alarm met een versie met een geïntegreerde batterij en box. Geen los kastje meer waar de batterijen en box in verwerkt was, maar een compact design dat alles in huis had.  Na deze ontwikkeling ging het snel en kwamen meerder firma's met zo'n compact design.

beacon bite indicator f3

De Handgemaakte nieuwe Delkim. Een van de weinige

De magno bite alarmNieuwe technieken die vandaag de dag nog gebruikt worden


De Linetek beschikt over een dun draad waar je hoofdlijn op rust. Dit draad registreert trillingen van zowel een zakker als een run. Iets wat hiervoor nog niet mogelijk was. Ook kon je de toonhoogte instellen. In feite werkte ze hetzelfde als de delkim piepers die vandaag de dag nog zoveel gebruik worden.


Sundrigde compact bite alarm


Rond deze tijd zag ook de Sundrigde compact bite alarm het eerste daglicht. In eerste instantie met een sounderbox, later met alles in een pieper.


De succesvolle verbetering van Delkim


Hier kwam del ROMAG weer de hoek om kijken met een serieuze verbetering. Hij was uitgerust met een heel goeie GPO speaker, volume en toonregeling en een super helder LED.  Ook was hij gemakkelijk op elke backstick te plaatsen. Dit ontwerp was al meteen een groot succes. Vissers van heine en ver bestelde de optonics van Del ROMAG. Zelfs oudere versies werden die kant opgestuurd om deze te laten ombouwen.


De Bamford versie met de looks van Delkim

Bamford conversie kwam met een pieper uit met bijna dezelfde looks als die van Delkim. Het enige verschil was, dat de volume regelaar aan de achterkant van de beetverklikker was geplaatst. Ook bij deze versie werd er gebruik gemaakt van een monofoon box (dit kennen de meeste vast nog wel van je eerste mobiel).


Sundridge uitgedorst met nieuwe technieken


Sundridge sloeg keihard terug met een super compact design, uitgerust met de nieuwste technieken. Voorzien van de nieuwe LED verlichting, volume- en toonregelaar. Omdat het design zo compact was, was het voor del ROMAG een flinke opgave met een verbetering te komen.
Del romag moest zelfs stoppen met het maken/omzetten van beetverklikkers. De firma Sundridge nam namelijk juridische stappen en Delkim verloor. Dit zorgde ervoor dat we jaren lang niets meer hoorde van Delkim.

Terwijl de twee marktleiders druk bezig waren met ruziemaken, stonden er twee nieuwe speler in de markt op, namelijk Steve Neville en Graham dominee. Beide met een vrijwel identiek design. De grote magnetische lijnroller en slecht een aan/uit schakelaar maakte dit een zeer betrouwbare optonic. Iets wat je van de voorgangers niet kon zeggen. Ze waren klein, sterk en bleven en gingen jaren mee. Toch bleven ze met hun piepers aardig op de achtergrond. Weinig vissers kochten deze piepers of wisten van hun bestaan.


De Steve Neville optonic

Ook Sundridge kwam weer terug met een nieuwe pieper. Ditmaal was ook deze versie super compact, voorzien van de nieuwe technieken en werd er geluisterd naar de tips van klanten. Deze wilden namelijk dat er een sounderbox op aan te sluiten was, betere volume en toonregeling aan de achterkant en storm oortjes die voorkomen dat je hengel uit de beetmelder kunnen schieten. En zo geschiedde.....Terwijl Sundridge tevreden naar de nieuwe pieper keek was del ROMAG terug en hard in ontwikkeling met een nieuwe versie. Ook schoof er een nieuwe firma aan tafel, namelijk FOX.


De Fox piepers zagen er toen al erg modern uit


Fox was een nieuw bedrijf, maar had een aantal zeer leuke producten...inclusief de nieuwe micron beetverklikker. Zeer goed doordacht. Ze hadden beproefde technologie en goede verbeteringen. Toch zaten ze nog een beetje op de achtergrond.

In de tijd dat DELKIM was weggeweest, waren ze druk bezig geweest met een nieuw ontwerp van een nieuw lijnsensor en toonsoort. De strijd leek nou te gaan tussen Fox en Delkim.


Een Delkim met een TX 2000 add on


Terwijl Fox elk jaar terug kwam met een nieuwe beetmelder bleef Delkim de goed doordachte versie verkopen zonder hier iets aan te veranderen. Steve Neville gaf Kevin Nash een deel van zijn rechten van het bouwen van roestvrijstalen beetmelders waardoor ook Nash begon met  het ontwikkelen van deze piepers. Echter is deze pieper nooit echt veel verkocht.


De Kevin Nash, Steve Neville versie


De ontwikkelingen bleven niet stil staan en Fox kwam met het TXR systeem. Dit systeem stelt de visser een draadloze sounderbox aan te sluiten op zijn piepers. Het was dus een zendkastje dat je naast je piepers met een stormpaal in de grond stak.

Delkim moest hierin meegaan en kocht een 'add-on' systeem waarmee je een klein zendkastje onder je bestaande std pieper kon klikken. Dit kastje zend een signaal uit en stuurde dit naar je tx2000 systeem. Ook de Delkim had een draadloze sounderbox. Vrij snel hierna kwam Delkim met een versie met deze zender ingebouwd. De Delkim TXI.

De strijd was volop losgebarsten en de technieken werden steeds mooier. Ze stelde ons in staat gemakkelijk beten waar te nemen. De ontwikkelingen nemen steeds sneller toe, je kunt er tegenwoordig zelfs je eigen ringtones opzetten. Gelukkig maar, want in de moderne karpervisserij is de optonic niet meer weg te denken.

Erwin

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.