Hoe word ik een struinvisser

Wie kent ze niet, die wandelende kerstbomen die stilzwijgend de waterkanten afzoeken naar een teken van leven. De echte struiner leeft volgens een motto waarin hij dicht op de actie zit en acteert op zijn waarnemingen. Wordt een kerper gespot dan wordt bibberend een lijntje te water gelaten in de hoop de net geziene vis een stukje staal in zijn bek te jagen. Het worden van zo’n onvervalste struiner doe je niet zomaar. In dit artikel leren we je de tips en tops van de struinerij zodat jij ook een vanger wordt!

1

Een struiner in zijn habitat

Struinend vissen doe je met je ogen open. Een zeer belangrijk vereiste zeg maar. Zorg dus dat je een beetje uitgeslapen bent, sta op tijd op en een gevulde thermosfles zwarte prut kan soelaas bieden om wakker te worden. Vooral dit vroege opstaan is belangrijk. De meeste karpers azen in de ochtend en avond en denk maar niet dat ze gaan wachten totdat jij uitgeslapen bent. Wakker zijn dus en het liefst op tijd. De middaguren betekent voor de karper siësta tijd alhoewel een kleine snack vaak wel wordt geprefereerd. 

2

Als je je ogen opendoet zie je nog eens wat!

Als je dan eenmaal je bed bent uitgekomen, dat vissen is een harde sport, dan wordt het tijd om je outfit uit te zoeken. Het is even lastig zoeken die camouflagekleding in je kledingkast maar met een beetje tasten in je kast moet het goedkomen. Trek iets aan wat comfortabel zit  en niet opvalt. Kom dus niet aan met je spiderman T-shirt en dito bijpassende zwembroek. Heb je eenmaal een kekke outfit uitgekozen dan wordt het tijd om oefeningen te doen. Oefeningen? Jawel! Even rekken en strekken is essentieel om in struinmodus te komen!

3

Deze karper denkt vast dat hij spoken ziet. Waar is het lichaam van die man!

Ga nu niet als ongeoefende visser niet gelijk aan de slag als Shaun T. Insanity komt ongetwijfeld nog wel. Wel is het goed om de nodige oefeningen te doen om de arm- en beenspieren lekker warm te krijgen. Struinen betekent namelijk ook klimmen en klauteren over van alles en nog wat en we willen natuurlijk niet na een vistripje pleuris veel pijn hebben. Ga nu niet tot het zweet in je naad trainen maar even de armen en benen losgooien is meer dan zat.

4

Deze struinkapitein gaat er gewoon bij zitten!

Bonne, je bent strak in pak, de spiertjes zijn lekker warm en dus is het tijd om je gear bij elkaar te zoeken. Struinvisser zijn betekent dat je alles wat je meeneemt ook moet meezeulen. Komt dus niet aan met allerhande bende wat je toch niet gebruikt. Kom dus niet aan met je carp cradle, 60 inch schepnet, wc-roltas en 30 kilo pleurisverpakkingen vol haken en wartels. Kies voor een kleine bescheiden manbag met de essentiële spulletjes, een klein maar voldoende dik onthaakmatje en een makkelijk inklapbaar schepnet. Een hengel met molen is ook handig. Vergeet ook je blitse zonnebril niet! Naast dat je er ongegeneerd mee naar de dames kan kijken die passeren is zo’n brilletje ook handig om karpers te spotten. Ook een klimgerei  is handig als je Bob James stijl uit de boom wilt vissen en vallen. 

5

Koekeloeren vanuit de boom is op eigen risico!

Als je eenmaal aan het water bent gekomen dan is het tijd om zo’n kerper te gaan opzoeken. Dit kan op veel manieren maar het komt neer op een woord en dat is kijken. Zeer belangrijk is dat je te allen tijde stil blijft. Neem dus geen radio mee waar 50 Cent uit de speaker popt of andere rare fratsen. Beweeg je onopvallend langs de waterkant en manoeuvreer als een superheld. Heb je eenmaal zo’n kerper gevonden dan is het tijd voor wat actie. Zit de karper lekker te scheumen in de waterkant dan kan een brokkie of een stukje brood soelaas bieden. Wees een beetje subtiel met aangooien en flikker je aas niet direct op zijn kop. Doe je dat wel dan zullen de karpers een stukje synchroon zwemmen laten zien en wel naar de andere kant van de plas. Jij zal ook niet blij zijn als ze een boterham op je kop zouden smijten!

6

Geniet! (bron foto: Sebastian Huvenaars)

Is het je gelukt om zo’n karper aan de haak te slaan dan is het zaak om hem heel te houden. We willen hem immers allemaal vangen. Vertroetel hem dus een beetje en laat hem niet te lang zijn adem inhouden. 

Voor de vissers onder ons die liever lui dan moe zijn hebben we alle bovenstaande tips nog even voor je op een rijtje gezet. 

1 • Vissen doe je met je ogen. Doe je ogen dan ook op tijd open. Een karper gaat echt niet zitten wachten totdat je uitgeslapen bent.
2 • Kleed je in camouflagekleding. Je kekke K3 sweater valt teveel op.
3 • Zorg ervoor dat de spiertjes lekker warm zijn. Je zou het toch in je rug krijgen van al dat gestuntel in de bosjes!
4 • Neem geen overbodige en lompe spullen mee. Je gaat immers niet op vakantie!
5 • Een zonnebril met polaroidfunctie mag ook in de winter.
6 • Bob James style uitspattingen zijn voor eigen risico!
7 • Neem een klimgerei mee als je de bomen in gaat.
8 • Houdt het stil aan de waterkant. Ga dus niet uitgebreid je weekend bespreken tegen een boom.
9 • Manoeuvreer alsof je stiekem thuiskomt van een nachtje doorhalen en je vrouw het niet mag horen.
10 • Vis gevonden, flikker dan niet je aas op zijn kop. Niemand wilt zomaar iets op zijn kop krijgen!
11 • Vis gevangen? Houd hem heel! 

7

De naked chod valt misschien niet op maar de naked struiner wel hoor!

Dat struinen is zeer leuk om te doen en levert vaak ook nog eens de nodige schubben op. Zoals een echte struiner betaamd is deze visserij dan ook brokking vet!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.