Karpergroei en leeftijd

In het dorp waar ik opgroeide woonde een zakenman die voor de gracht om zijn villa in 1969 ooit 200 spiegelkarpers kocht bij de Heidemaatschappij. Dit betrof een mooi spiegelras.

Logischerwijs mocht je daar niet vissen maar dit geschiedde uiteraard stiekem wel. De karpers werden overgezet naar de singels en de vijvers van het dorp. Aangezien de gemeente in de 70er en 80er jaren louter slanke schubjes van de ovb uitgezet had, was een gevangen spiegel op zeker een ex-grachtbewoner. De vissen waren in onze ogen en zeker voor die tijd groot maar door de kleinschaligheid van de dorpswateren bleven ze in een bepaalde gewichtsklasse hangen.
 


Een bepaalde vis woog jarenlang zo'n 14 pond. Toen deze vis eind 90er jaren tegen de 30 jaren oud moest zijn, werd hij door een visser uit de volgende generatie gevangen en verplaatst naar een grote voedselrijke put. Ik ben zelf zeker geen fan van overzetten maar toch komen we nu op het boeiende punt van een groeispurt terwijl een vis op hoge leeftijd is. Slechts 2 jaren later kwam hij daar namelijk op de kant op een verrassend hoog gewicht van ruim 25 pond. Door de combinatie van veel voedsel en veel ruimte bleek de vis genetisch toch veel meer in huis te hebben en dus nog een groeispurt door te maken.
 


Hier groeien de karpers goed


Op een ander voedselrijk water met een klein bestand groeiden de karpers als kool. Een drietal hooggebouwde spiegelkarpers werd hier ooit vanuit een aquarium uitgezet. Het was een prachtig ras met direct een knik achter de kop waardoor ze een mega hoge rug hadden. Deze vissen, luisterend naar de gegeven namen Napoleon, Vlekkie en André van Duin, schoten op jonge leeftijd op dit water in een paar jaren direct door naar dikke 20ers. Onlangs hoorde ik trouwens geruchten dat de ouwe Vlek vandaag de dag nog steeds zijn rondjes schijnt te zwemmen op een gewicht van dik 40 pond.
 


Retrofoto met voormalig aquariumvisje Andre van Duin


De topvis van weer een ander niet al te groot maar vrij moeilijk water woog zeker al 10 jaren rond de 34 pond. Iemand zette de bejaarde vis over naar een zeer groot water (hier kon ik dan wel in meegaan qua achterliggende gedachte) om deze een relaxte oude dag te geven. Hier kwam hij toch nog een keer op de kant en deze genetisch goed gebouwde vis wist er als oudje in dit water toch nog een schep bovenop te doen qua gewicht. Hij bleek goed te aarden daar en woog maar liefst 39 pond.

Nu nog even over naar een vergelijking van 2 beroemde oud geworden karpers op het even zo beroemde Engelse watertje Redmire Pool. Hieruit blijkt dat karpers van hetzelfde ras en nagenoeg dezelfde leeftijd onder exact gelijke omstandigheden qua gewicht toch flink kunnen verschillen. Ruim 50 jaren terug begonnen de karpervissers hier de vangsten te registreren in een logboek en sindsdien weten we dat karpers erg oud kunnen worden. Een aantal vissen van de eerste uitzetting van 1935 is meer dan een halve eeuw oud geworden en ze groeiden in dit kleine maar voedselrijke water uit tot respectabele monumenten. Er waren dus onderling toch aardige verschillen in gewicht tussen deze vissen van hetzelfde ras.
 


Jack Hilton met Raspberry


Zo ving Chris Yates de toenmalige topvis met de naam “the Bishop” ooit op een gewicht van ruim 46 (Nederlandse) ponden. Dit was echter net voor de paai waardoor deze extreem dik was. Gewoonlijk woog hij net onder de 40 pond. Een andere beroemde vis werd door zijn mooie kleur Raspberry (framboos) genoemd en deze was een stuk kleiner. De vis woog in de 60er jaren al een stukje in de 20 pond en bleef nagenoeg zijn hele langdurige leven een twintiger. Aangenomen werd dat deze vis van de eerste uitzetting van 1935 was [of anders hooguit van de eerste succesvolle paai] en hij veranderde decennia lang nauwelijks. In het Redmire Pool boek, geschreven door Len Arbery en Kevin Clifford, staan foto,s van hem naast elkaar waarop hij er met 30 tussenliggende jaren nog precies hetzelfde uitziet en hetzelfde weegt. Raspberry is maar liefst rond de 70 jaar oud geworden.
 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.