Karperhaken anno 2018: het vooruitzicht

Zoals in mijn vorige artikelen over haken al geschreven zijn er zo stiekem heel wat innovaties te melden op het gebied van het belangrijkste component van je rig. De mogelijkheden qua materialen, coatings en haakscherpingstechnieken zijn steeds groter geworden en slimme fabrikanten hebben prachtige alternatieven ontwikkeld voor oude problemen. In dit vooruitzicht ga ik proberen om jullie mee te nemen hoe wereldwijde haakinnovaties wellicht de karperhaak in de toekomst zullen veranderen. Dit doe ik aan de hand van de laatste ontwikkelingen en een kijkje in de keuken van een aantal exotische haakleveranciers.

Om een reëel beeld te vormen van de innovaties die momenteel te ronde gaan, heb ik het world wide web afgezocht naar de meest bijzondere vermeldingen. Dit artikel is gefundeerd op een aantal bijzondere haken als de Leiting Super Sharp, Eagle Claw TroKar, The Time Outdoor Chinu Ring Forgeted, Awa-S Cutting Blade, de Nash Pinpoint Claw Hook en de Korda Krank Hooks.

Innovaties van diverse (exotische) merken

Nieuwe patterns

Een van de meest bijzondere wendingen die we kunnen waarnemen is dat er steeds meer verschillende patterns worden aangeboden. Waar lange tijd de standaard haakmodellen als de long shank, wide gape en curve shank ook de standaard waren, zo zien we het afgelopen decennia een verschuiving op de markt. Vooral de curved shank is qua haakmodel al in velen gedaantes geëvolueerd en deze mid shank haak met ronde steel is verdeeld in velen haakmodellen. Daarnaast heb je de haakmodellen die echt out-of-the-box zijn. Denk aan de Krank Hooks van Korda die een combinatie zijn van een wide gape en een uit de zeevisserij afkomstige circle hook. Ook de Claw Hooks van Nash Pinpoint zijn een knap staaltje innovatie. Het is namelijk best dapper om een haak uit te brengen met een knik in de bocht, daar dit veelal een zwakkere plek zal betekenen.

Mijns inziens zijn we los als het gaat om het uitbrengen van nieuwe patterns. De verstokte visie van conventionele haakmodellen lijkt over te zijn. Mijn verwachting is dan ook dat de toekomst nog meer verschillende haakmodellen zal opleveren afgekeken van andere visdisciplines of misschien wel andere branches. Door steeds betere productiemethodes en materialen, kunnen haken worden gecreëerd die eerder nooit mogelijk waren. 

De Claw haak van Nash PinPoint is een bijzondere verschijning

Nieuwe alternatieven voor de weerhaak

Nieuwe productiemethodes en inzichten zorgen nu al voor veranderingen op de markt. Er zijn al een paar merken te noemen die een substituut hebben ontwikkeld voor de conventionele weerhaak. Ondanks dat weerhaken steeds kleiner worden, blijft dit onderdeel een kritisch punt. Door het wrikken en wandelen van een haak, kan zelfs de kleinste weerhaak flinke schade aanbrengen. Daarnaast zorgt een weerhaak ervoor dat de haakpenetratie verminderd wordt door de verdikking. Op sommige (betaal)wateren en dayticket wateren zijn weerhaken al verboden. Of dit een tendens is die zal vergroten in de toekomst, durf ik niet te stellen. Wel is duidelijk te merken dat substituten op gang komen. Awa-S bracht in 2010 bijvoorbeeld al hun Cutting Blade haken uit waarbij de weerhaak was vervangen voor een gesmede verdikking. Ook snake belly haken, haken voorzien van een horizontale ribbeling aan de binnenkant van de haakpunt, zijn in opkomst met de Pallatrax GripZ als eerste snake belly voor de karpervisserij. Een andere snake belly haak is bijvoorbeeld de Leiting Super Sharp, ook verkocht onder de merken GuguFish en Lawaia, die prima is in te zetten voor vele visdisciplines.

Pallatrax Gripz
Pallatrax Gripz

Scherpere haakpunten

Ik kan wel stellen dat de trend van dit moment het hakenslijpen is. Niet alleen gebruikte haken worden opgekalefaterd maar ook nieuwe haken worden uit de verpakking nog even aangepakt om de perfecte punt te creëren. Dat een scherpe haak sneller prikt en dieper penetreert zal niemand verbazen. Toch worden ook haken uit de verpakking steeds beter. Allereerst zijn de gebruikte staalsoorten steeds beter waardoor gekozen kan worden voor een dunnere draaddikte. Juist de draaddikte is een belangrijk aspect voor een scherpe haak. Hoe dunner de draad, hoe makkelijker de haakpenetratie. Het heikele punt van een dunne draad was in het verleden dat er concessies gedaan moesten worden. Een dunnere draad betekent ook een haak die sneller uitbuigt. Door nieuwe hardening technieken en toepassing van gesmede delen (forged hooks) kan zelfs een haak van dunne draad oersterk worden. Ik verwacht dat deze technieken de komende jaren alleen maar zullen worden verbetert.

Qua haakscherpte is vooral het chemisch slijpen (chemical etched) steeds meer de orde van de dag. Hierbij worden minuscule braampjes na het slijpen opgelost door middel van een korte behandeling met een chemische oplossing. Meestal wordt het staal daarna gecoat met een teflon coating wat het binnendringen van de haak bevordert. Het bijslijpen van nieuwe haken betekent in de regel vaak dat je de haakpunt nog dunner vijlt. Dit is procesmatig niet haalbaar omdat een chemisch bad bij te lange blootstelling aan de haak, de punt juist botter zal maken. Toch zijn er de afgelopen jaren op dit gebied al flinke stappen gezet en worden ook de haken uit de verpakking steeds scherper. Denk aan de haken van Nash Pinpoint of Carp Whisperer.

De TroKar haken van Eagle Claw zijn voorzien van een superscherpe cutting blade. 

De terugkeer van cutting blades

We hadden het net al even over de cutting blade van Awa-S. Ook andere merken brengen deze ‘oude’ methode weer tot leven als bijvoorbeeld Eagle Claw met hun nieuwe TroKar range. Een cutting blade is een haak waarbij de haakpunt niet rond is maar voorzien van afgevlakte kanten. Hierdoor creëer je als het ware snijbladen wat in de theorie ervoor zorgt dat de haakpunt sneller en dieper vlees pakt. Cutting blades hebben een negatief imago wat komt door hun verleden. Op dikstelige haken als de Owners van toen, zal deze haak juist tijdens het wrikken in de bek meer schade veroorzaken dan een conventionele ronde haakpunt. De nieuwe generatie cutting blades zijn gecreëerd op basis van dunstelige haken waardoor de schade beperkter blijft.

De vlijmscherpe cutting blades van Awa-S

Forged haken

Forged, een term die we steeds vaker terugzien bij haken. Forging of in het Nederland, smeden, is een techniek waarbij staal wordt gewalst en de kristalstructuur positief wordt aangepast waardoor het staal harder en stugger wordt. Een forged hook is dan ook sterker dan een normale haak van staal. We spraken eerder al over de gesmede verdikking na de haakpunt die Awa-S hanteert als vervanging van de weerhaak. Het merk The Time Outdoor gebruikt deze technologie anders en heeft juist de haakbocht gesmeed om ervoor te zorgen dat deze snag hook niet kan breken. Hun Chinu Ring Forgeted hooks zijn echte haken voor het serieuze obstakelwerk en heeft kenmerken als een cutting blade haakpunt, dikke draad (chinu) en de gesmede bocht. Het smeden van bepaalde delen van de haak kan interessant zijn om de draaddikte naar beneden te brengen. Een interessante innovatie die misschien nog tot grote producten kan leiden!

Haken voorzien van een gesmede haakbocht, de Chinu Ring Forgeted haken van The Time Outdoor

Lijnmontage

Het laatste onderwerp waar ik bij stil wil staan is de manier waarop we in de toekomst onze lijnen zullen knopen aan de haak. Waar vroeger de haakogen niet helemaal waren gesloten en ze funest waren voor gevlochten onderlijnmateriaal, zo zien we tegenwoordig weinig haakogen meer waarbij het onderlijnmateriaal doorgesneden kan worden. Toch zijn de meeste haakogen nog steeds zogenaamde ringed eye varianten. Het is de vraag of in de toekomst haken zullen worden uitgevoerd met een geheel gesloten oog (brazed eye) aangezien dit bij de productie van een haak een extra handeling betekent. Mijns inziens zullen we niet snel overgaan naar een andere haakverbinding dan de knoop ondanks dat merken als Lynx jaren geleden al hele aardige substituten verkochten met hun Precision Compressing Technology.

Precision Compressing Technology van Lynx

Kortom

Door nieuwe inzichten en technieken kunnen superhaken worden gecreëerd. Ik verwacht niet dat cutting blade haken het ooit zullen winnen van ronde haakpunten, maar door dunnere draaddiktes kunnen in theorie scherpere punten fabriek af worden gecreëerd. Door toepassing van gesmede delen kunnen daarnaast de zwakke plekken van een haak worden versterkt en kan een alternatief worden gecreëerd voor de conventionele weerhaak. Een laatste perfectie kan worden toegepast door toevoeging van een brazed eye haakoog waardoor onderlijnmateriaal nooit meer verzwakt wordt door het haakoog. Hoe de haak van de toekomst eruit zal zien zal niemand nog weten. Toch denk ik dat bovenstaande ontwikkelingen al een heel aardig beeld vormen. Perfectie ligt dichtbij!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.