Keuze of combinatie?

Ieder jaar weer hetzelfde liedje, de temperatuur van zowel buiten als het water begint snel te dalen, de bladeren vallen van de bomen, het weer wordt alsmaar slechter en ook de vissen en hun activiteiten worden minder. Wat nu? Vragen een hoop mensen zich af. Veel vissers gaan zichzelf voor de keuze zetten. Gaan we diehard door op karper in de winter of kiezen we toch voor dagen met een paar ‘krokodillen’? Het feit is dat de winter op karper erg taai kan zijn ondanks dat je de juiste stekken weet te vinden waar de karpers zich ophouden. Het geeft je immers nooit garantie tot aanbeten.
 


Wat veel karpervissers niet weten of  vergeten is dat snoeken in de winter ook erg mooi kan zijn. Dagen met meerdere aanbeten zijn beslist geen uitzondering. Een bijkomend aangenaam feit is dat het vaak de grote snoeken zijn die gevangen worden. Er zijn dus ook voordelen aan deze tijd van het jaar. Terwijl je dat in eerste instantie niet eens zou denken. Ik ga jullie mee nemen in een verhaal dat over die bewuste keuze gaat of juist het combineren ervan. Op deze manier krijgt iedereen een mooi inzicht over hoe je de koude dagen een leuke invulling kunt geven.
 


Keuze statisch karpervissen

Karpervissen in de winter zijn al veel artikelen en verhalen over geschreven. Hier wil ik dan ook niet te ver over uitweiden en zal enkel alleen de basis beschrijven. Echter altijd komt het er op neer dat het een taaie en vooral ook vaak erg saaie bezigheid kan zijn. Je zit te koukleumen in je tent en vraagt jezelf nog eens af waar je in vredesnaam mee bezig bent. De beetmelders staan er bevroren bij, de ijspegels hangen aan de topogen en tot slot van rekening vriezen ook je handen en voeten er nog zowat af. Als je op dat moment bedenkt dat er thuis een warme schaal oliebollen of andere warme lekkernij staat te dampen bedenk je je in het vervolg wel twee keer. Alles wordt er voor opgeofferd om maar een glimp te kunnen opvangen van die ene mooie wintervis waar je weken op kunt teren. Natuurlijk heeft deze visserij ook zijn charmes, en natuurlijk zijn hier ook hele mooie momenten bij. Maar wat kun je nou het beste doen om dit een beetje aangenaam te laten verlopen?
 


Op dagen met wat zon en veel lichtintensiteit kan het maar zo eens raak zijn


In dit verhaal probeer ik iedereen te vertellen hoe ik daarmee om ga in deze tijd van het jaar. Dat karpers graag op beschutte plekken liggen weet inmiddels bijna iedere karpervisser. In de wintervisserij dien je hier dan ook rekening mee te houden. plekken waar een karper in de winter graag ligt zijn: rietkragen, duikertjes, overhangende bomen en plateau’s met stijle taluds midden in een grote plas. De reden dat de karpers er liggen is vaak omdat er een constante watertemperatuur, beschutting en voedsel te vinden is. Op deze manier komen ze het meest aangenaam de winter door en kunnen ze op hun gemak rusten. Dagen dat de zon fel schijnt of dat het net iets warmer is dan de andere dagen geef ik de meeste vangkans. Lichtintensiteit of een iets warmere dag kan net even voor die ene aasimpuls zorgen.
 


Keuze statisch snoekvissen

Dat snoek een vis is waar we bij voorkeur in de winter op vissen is iets dat al heel lang bekend is. Natuurlijk zijn er ook veel roofvissers die de snoek in de andere jaargetijden belagen, maar de meeste vissers met een karperhart zie je dit in de winter doen. Vaak uit verveling omdat de karper het in dit jaargetijde minder tot erg weinig doet. Wat een hoop mensen vergeten is dat op de koudste winterdagen vaak de grootste snoeken boven water verschijnen. Net als een grote karper geeft dit een prachtige actie en sport aan een karperhengel. Vaak zijn de grote snoeken veel sterker dan een karper in de winter. De karpers haal je als een zoutzak binnen terwijl de grote snoeken op een spectaculaire manier vechten voor wat ze waard zijn. Dit geeft erg mooi vermaak en plezier op een koude en taaie winterdag. De dagen dat de karper op zijn gat ligt en het bijna niet meer te doen is om stil achter je hengels te zitten zijn er toch manieren om dit wel te kunnen doen. Het statisch vissen op snoek is enorm populariteit aan het winnen en dit zie je dan ook steeds meer mensen doen.
 


Een enorme reus van 116 cm. Gevangen op een dag waarop het overdag -8 vroor


Zelf ben ik een enorm fan van dit statisch vissen op snoek. De reden hiervoor is dat je op een dag meerdere aanbeten kunt forceren en de visserij op zich enorm lijkt op die van hoe we op karper statisch vissen. Bijna alles is hetzelfde. Het enige dat er aan verschilt is het aas waarmee je vist en de manier van de aanbeet benaderen. Dit zal ik dan ook uitgebreid toelichten.  Het snoekvissen in de winter lijkt enorm op het karpervissen wat we in de warmere jaargetijden doen. We vissen statisch en bij voorkeur de hengels op een rodpod of banksticks. We gebruiken net als bij het karpervissen hangers of swingers, we gebruiken een voerboot om het zaakje uit te varen en als je over de luxe van een dieptemeter beschikt heb je het nog mooier voor elkaar. Je kunt vissen met je vertrouwde materiaal en er is maar weinig dat je dient aan te passen.

Er zijn er paar dingen waar je goed op moet letten… namelijk: Beetregistratie:
 


Zorg zoals op deze foto te zien is dat altijd je hangers
of swingers op de ‘grond’ liggen of hangen.

 


Wat te doen bij een aanbeet

Wanneer je een aanbeet krijgt van een snoek zal dit anders verlopen dan die van een karper. Bij een karper zijn we gewend een run te krijgen. Bij een snoek werkt dit net even iets anders. Wanneer de snoek de aasvis van de bodem pakt zal de swinger of hanger wat beginnen te stuiteren. Daarom gebruik je ook de grote ruimte tussen hanger en beetmelder. Op het moment van stuiteren dien je zo snel mogelijk de hengel van de steun te pakken en de spanning uit de lijn te halen. Je dient de beugel open te doen en de snoek even vijf seconden te laten weg zwemmen. Dit is het punt waarop je de lijn strak draait en aanslaat. Wacht niet te lang met de vis laten zwemmen en aanslaan! De snoek is namelijk een gulzige vis en voordat je het weet zit de haak in zijn slokdarm met alle nare gevolgen van dien. Beter een vis gemist dan de nare gevolgen er van!
 


Landing van de snoek

zorg er bij het landen van een snoek voor dat je de kieuwgreep beheerst of een rubber schepnet gebruikt. Het voordeel van de kieuwgreep is dat een snoek zich meestal rustig houdt wanneer je hem op deze manier het water uit tilt. Wanneer je een rubber net gebruikt heb je nooit het probleem dat de dreggen in het net vast blijven zitten. Met een karper schepnet of ander net van stof heb je dit probleem wel, dit zorgt voor een hoop ellende! Zorg er dus voor dat je spullen goed in orde zijn voordat je hier mee aan de slag gaat.
 


Til de snoek voorzichtig met de ‘kieuwgreep’ het water uit
 

Onthaken van de snoekEen grote onthaaktang mag niet ontbreken in de vistas!
 

Combineren

Wanneer je op een koude winterdag toch besluit op pad te gaan wil je er toch zeker van zijn dat het een leuke en mooie dag wordt. Wanneer je een fanatiek karpervisser bent zal het erg lastig zijn je boilies in de vriezer te laten liggen en alleen de snoekhengels te pakken. Elke keer weer die drang om het toch te proberen op karper blijft je besluipen. Zo kwam ik een tijd geleden op het idee om de karpervisserij en statische snoekvisserij te gaan combineren. Je zoekt een watertje waar je mee bekend bent en waar zowel veel snoek als karper zwemt. Je ervaring doet de rest. Op de meeste stad en park watertjes zwemt een goed bestand aan snoek en karper. Op dit soort watertjes kan je meestal erg leuke resultaten behalen als je op allebei de vissen inzet.
 


Een ijskoude winterkarper op de ene dag


Je kent het watertje meestal al goed en je weet dus waar je ze moet vinden. Dit bied een hoop extra kansen. Zo maakte ik eens een dag mee in januari. Op deze dag besloot ik één hengel statisch op snoek en één hengel statisch op karper te vissen. Ik had een watertje gekozen waar ik in mijn begin jaren erg veel viste. Zo’n beetje alle hoeken en gaten waren me bekend. Het resultaat aan het einde van de dag was 3 snoeken en 1 karper. Zo had ik uiteindelijk toch 4 aanbeten in totaal weten te forceren en had ik een ontzettend leuke dag beleefd. Zo kan je dus zien dat als je niet op één paard wed je ontzettend leuke verassingen en dagen kunt mee maken. Niet stil gezeten en geen kou gevat. Precies wat je graag wilt op dit soort dagen waarin de omstandigheden taai zijn.
 


Een snoek op de andere dag. Zo zie je maar weer dat
combineren een sleutel kan zijn tegen visloze dagen

 


Conclusie

Met dit geschreven stuk hoop ik iedereen een beetje enthousiaster te kunnen maken. Mijn doel er van is om mijn ervaringen en ideeën met iedereen te delen. Hopelijk kan iedereen er wat mee en komen er leuke visdagen van. Ik wens iedereen met veel succes de winter door! En wil ik alvast iedereen ontzettend fijne feestdagen en een gezond en visrijk 2014 toe wensen.

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.