Leg ze slap …

Het wordt op druk beviste wateren steeds moeilijker om de karpers om de tuin te leiden. De vissen worden vreselijk nerveus bij het aanschouwen van een voerplek of bepaalde aassoorten en zijn ultra alert. Wanneer ze dan ook nog met hun lichaam tegen een strakke vislijn zwemmen schrikken ze daar in veel gevallen zo van dat ze het hazenpad kiezen en soms tijden je visstek met rust zullen laten. Het vissen met slappe lijnen is een uitkomst gebleken en al jaren in opkomst, maar toch zijn er nog veel mensen die het niet aan durven om op deze wijze te vissen.


Een groot deel van de karpervissers lijkt bang dat aanbeten niet goed worden doorgegeven bij het vissen met slappe lijnen. Persoonlijk denk ik dat er in de beetindicatie weinig verschil zal zitten ten opzichte van het vissen met strakke lijnen. Van aasopnames merken we namelijk al (te) weinig en als de karper zich prikt zal hij er in de meeste gevallen als een speer vandoor gaan, met een run als gevolg. Met of zonder slappe lijn. Het duurt alleen even voor de lijn volledig op spanning is en je beetmelder een aanbeet registreert. Maar als hij gaat dan krijg je vaak een keiharde fluiter!

Het grote voordeel van vissen met slappe lijnen ligt hem in het feit dat de karpers niet in aanraking zullen komen met de lijn. Dit zorgt er voor dat de karpers je visstek veel rustiger benaderen en met veel meer vertrouwen zullen azen. Raken ze dan toch de slappe lijn dan zal dat veel natuurlijker aanvoelen, er ligt immers genoeg begroeiing op de bodem.


Het resultaat na een keiharde fluiter

Voor het vissen met slappe lijnen is het handig om zware lijnen te gebruiken die goed afzinken. Zelf maak ik al jaren gebruik van X-line (37/00mm) en ik ben hier ontzettend tevreden over. Deze fluorocarbon lijn is zwaar, sterk en moeilijk zichtbaar in het water. Het enige nadeel is dat de lijn niet geschikt is om grote afstanden mee te werpen, maar dat doe ik zelf nauwelijks.

Wees ook niet bang met het geven van lijn. Zelf leg ik na het ingooien de hengel op de steun en geef dan extra lijn zodat deze goed kan afzinken. Geef gerust een paar meter lijn en stop niet bij 30cm. Als de lijn na een paar minuten volledig is afgezonken hang ik een lichte waker in de lijn of leg deze op de grond. Hierdoor wordt de lijn niet meer onnodig strak getrokken en dus ook van de bodem opgetild.


Geef je lijn de ruimte om goed af te zinken

Vis je op een water met moeilijk vangbare, of schuwe, karpers dan kan het vissen met slappe lijnen je zo maar een paar extra vissen opleveren. Ook als je veel ‘last’ hebt van lijnzwemmers kan je een sessie volledig omdraaien! Vis echter alleen met slappe lijnen als de stek zich daar toe leent. Het is flink balen als je een vis verspeelt doordat deze zich vast zwemt met de extra uitliggende lijn. Ik ben er van overtuigd dat het vissen met slappe lijnen je meer vissen oplevert en dat je zo ook de vissen kan vangen die voorzichter azen en nauwelijks op de kant komen!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.