Najaarskriebels

Net als elke andere karpervisser denk ik dat we alweer uitkijken naar de maanden dat de 'R' weer terugkomt. De bladeren weer langzaam beginnen te verkleuren en de nachten weer langer worden. Het is de tijd dat wij karpervissers er weer vollebak in knallen. De één doet dat in Nederland, de ander plant een trip naar het buitenland, veelal Frankrijk. Veel mensen kiezen voor het gemak en de zekerheid voor een commercieel water terwijl anderen de vrijheid prefereren van het grote onbekende. Ik mag beide graag doen want ze hebben beide hun charme. Op deze commerciële wateren wordt verhoudingsgewijs veel meer gevist dan op openbaren wateren. Hierdoor treed er toch altijd enige dressuur op. Daar ontkom je niet aan. Echter met enige simpele aanpassingen van uw visserij kunt u zeer succesvol zijn. Hieronder vind u een aantal tips waar u uw voordeel mee kan doen.


Aankomst

Bij aankomst rijden de meesten naar hun stek toe en beginnen het kamp op te zetten, logisch maar ik kom om te vissen. Ik pak de marker hengel of een voerboot met dieptemeter en verken de stek grondig en als ik mijn beoogde plekken heb gevonden dan voer ik deze aan met gemiddeld een pond boilies per hengel. Het aas ligt in het water en kan zijn werk gaan doen, namelijk het aantrekken van vis. Ik kies echter wel altijd voor een boilie van goede kwaliteit zoals de Mainline Cell of Activ-8. Ik heb deze het liefst vers gedraaid en zonder conservering. Na het opbouwen van het basiskamp zet ik rustig de hengels in elkaar en aan de hand van de markerhengel markeer ik de lijnen. Maar ik vis niet de eerste nacht en laat mijn stekken met rust. Ik weet dat raar klinkt, maar heel vaak ben je de enige op het water die het doet. Op jouw stek lopen dus geen lijnen en trekt de vis deze zogenaamde safezone in. De volgende ochtend voer ik dan nog wat verspreid over de voerstekken. En daarna gaan de hengels erin. Niet zelden zal u prettig verrast worden door de vangst van meerdere goede vissen.


Stein Jansen met een prachtige spiegelkarper
 

Aas

Aas is helaas voor vele een sluitpost. Terwijl dit juist één van de meeste belangrijke onderdelen van het vissen. Ik gebruik zelf alleen boilies omdat ik ben overtuigd van de aantrekkingskracht hiervan. Andere gebruiken hennep of tijgernoten maar in het najaar is dat niet mijn keuze. Ik kies voor een boilie van Mainline de Cell of Activ-8 zijn boilies die zich keer en keer bewijzen. Natuurlijk heeft ook Nutrabaits, Solar en CC Moore goede boilies. Vaak hoor je ja het is duur, en dat is natuurlijk ook zo maar het is wel zo dat  5 kg goede boilies meer oplevert dan 20 kg troep.
 


Mijn favouriete aas
 

Lijnen

Loop om het water en je zult zien dat 80% van de visser met strakke lijnen vist. Probeer eens te vissen met semi-slappe lijnen. Daarmee bedoel ik de eerste 30 meter lijn vanaf het lood op de bodem. Dat houd in dat de karper wederom geen strakke lijn op uw stek vind, dit kan doorslag gevent zijn op de meeste wateren
 


Onderlijnen

Nogal regelmatig zie ik de meest ingewikkelde onderlijnen langs komen als ik op Pimprez in de rondte loop. Is dit echt nodig?? Ik denk het niet. De vissers die regelmatig hier vissen gebruiken allemaal vrij standaard onderlijnen zoals een onderlijn waar de hair op zijn plaats word gehouden met een ringetje of een chodrig. In combinatie met u onderlijn gebruikt u natuurlijk een visvriendelijke lood montage bijvoorbeeld een lood clip. Persoonlijk kies ik steeds vaker voor een systeem waar het lood vrij op de lijn kan glijden. Punt 1 is dit superveilig voor de vis bij lijnbreuk maar ook krijgt u een betere registratie.
 


De vier hierboven genoemde punten gebruik ik zelf ook altijd


Afgelopen Oktober viste ik een sessie op Domaine de Pimprez in het departement Picardie, Frankrijk. Dit water ligt op slechts 395 km van Utrecht en was dus ideaal voor een vijfdaagse sessie. Door totaal anders te vissen dan de meeste vissers wist ik daar een goed resultaat neer te zetten. Eén van de dingen die me toen opviel was dat iedereen met kleine pva zakjes viste een vrij stereotype aanpak die snel argwaan opwekt bij de vis. Op de eerste dag introduceerde ik een kg of 3 boilies over het door mijn beviste gedeelte en vistte de eerste nacht niet. Toen ik de 2e dag begon volgde de eerste aanbeten al snel. Elke dag ving ik schitterende vissen en op de 1 na laatste dag resulteerde dit in een trio aanbeten binnen 20 minuten. Een aparte ervaring, zeker toen de vissen gewogen waren en het bleek dat ze alle drie boven de 20 kg waren. Ik kan domaine de pimprez dan ook van harte aanbevelen voor het najaar. Dichtbij, niet duur en mooie vissen. Kijk eens op de website voor meer informatie www.domainedepimprez.nl 
 


Goede resultaten


Ik wens u een goede vangst dit najaar en vergeet niet anders zijn dan uw collega’s levert vis op.

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.