Ongunstige Bijvangst

Langzaam loopt de swinger op en weer terug gevolgd door een slome piep. Dit is de zoveelste keer dat mijn sessie word vergriept door een brasem. Net als je er vertrouwen in hebt dat je presentatie goed is gebeurt het tegenwoordig steeds meer dat je er weer een brasem aan hebt hangen. Gelukkig heb ik in de vriendengroep om mij heen nog meer van dit soort brasem-meesters zitten. 

Ik denk dat iedereen een andere benaming voor ze heeft. Zodra ik de whatsapp gesprekken open kom ik vaak weer een nieuwe tegen. Was het nog wat vannacht? Nee een : snottie, platte, stinkerd, slijmie etc. ect. Toch wil ik de discussie eens losmaken en mij via deze site hardop afvragen welke conclusies zijn nou waar en waar doe je goed aan wil je in de toekomst minder brasems aan je lijn krijgen. Ik zet hieronder wat stellingen en mijn visie daarop.

2
Gedrag van je swinger zegt al snel wat voor vis er toehapt

Smaken verschillen 

Een paar jaar terug viste ik veel met op fruit gebaseerde boilies, tutti-frutti en banaan waren de favoriet. Aan deze boilies zat wel een vieze nasmaak, per sessie ving ik er wel een brasem of twee op. In de jaren later ben ik meer overgegaan op boilies met vismeel basis. Strawberry-Fish en Smell van TTB waren favoriet, niet alleen omdat je met een goeie voersessie een heel water naar je hand kon zetten, het leek in eerste instantie ook de brasem activiteit minder te maken. Althans leek te maken bleek wel na op een nacht zeven enorme brasems gevangen te hebben, een slapeloze nacht maar niet zoals je wilt dat die verloopt.

Verschillende maten voer

'Doe er twee twintig millimeter bollen aan en je hebt er geen last meer van' is een vaak gehoorde tip. Zelf ben ik geen voorstander van een hele grote presentatie, ik vis zoals iedereen denk ik wel het liefst met hetgeen waar je het meest vertrouwen in hebt. Het is het proberen waard geweest maar ook dit hielp niet met brasems van dertig tot vijftig cm lengte. Er werd gewoon op gevangen en de karper-vangsten leken achteruit te lopen iets waar je vertrouwen niet beter op word.

1
Drillen van de brasem is geen sport

Partikels

Zelf vis ik graag met partikels, het goed bereiden, voeren en vangen met dit aas is een hoofdstuk in mijn visserij waardoor ik het zo'n super sport vind. Ik heb in de tijd veel verschillende mixen getest waaruit ik merkte dat de brasem dol is op mais, hennep en sinds twee jaar vang ik op tijgernoten steeds toch ook meer brasems. Blikmais is altijd al een ware killer geweest ben je op zoek naar brasems, maar tijgernoten was tot op heden een goede manier om ze te omzeilen. Nu ze zelfs dit niet meer laten liggen word het steeds lastiger geen bijvangsten te pakken.

3
Partikels soms een ware brasem killer

Pva 

Ik heb een periode getest op de verschillende hengels wat de invloed kan zijn van pva met klein voer erin. Opvallend was dat de hengel met pva gevuld met kruim meer witvis op de kant bracht dan de hengel die enkel met een pva wokkel te water ging. Brasems worden natuurlijk vaak gelokt met lokvoer zo klein dat het vergelijkbaar is met boiliekruim.

Pellets

Zeker in het begin van mijn visserij gebruikte ik veel vismeel pellets in diverse maten. De rode vismeel pellets met het rondje in het midden waren voor mij echt een onmisbaar ingrediënt. Één hengel werd standaard elke sessie voorzien van een Green Zing pop-up bijgevoerd met alleen vismeel pellets. Ik kan je één ding garanderen, wil je tegenwoordig geen brasems vangen minimaliseer dan onmiddellijk het voeren van vismeel pellets want ze zijn er dol op.

Pop ups / snowman

Iedereen kent de snowman presentatie wel dus die heeft geen uitleg nodig. Zoals ik al eerder beschreef ben ik geen fan van grote presentaties. Mijn snowman bestaat het liefst uit een vijftien millimeter boilie met daarop een tien millimeter pop-up. De kleuren van de pop-up verschillen en onlangs dat het bij elkaar opgeteld toch zevenentwintig millimeter is hebben zelfs kleine brasems geen enkele moeite om dit naar binnen te krijgen. Op enkel een pop-up heb ik toch ook al gauw bijvangsten gekregen.

Lengte hair 

Iedere visser heeft zijn eigen favoriete lengte van zijn hair. Ik viste altijd vrij kort maar na het lezen van 'de dunne lijn - Luc de Baets' is het experimenteren met extra lange hairs mij goed bevallen om bijvangsten tegen te gaan en karper vangsten op te krikken. Mijn mening is dat door de lange hair een brasem wel kan toehappen maar minder snel gehaakt kan worden, natuurlijk zal je bijvangsten nooit kunnen uitsluiten maar reduceren blijft voor mij de grote uitdaging.

4
Verlengde hair met twee boilies erop

Het lijkt er tegenwoordig op dat het niets meer uitmaakt met welke flavour je vist, de brasem is met elk karpervoer wel te vangen. Ze komen altijd op het verkeerde moment. Ik wil om af te sluiten toch graag benadrukken dat er met deze vis, hoe graag je hem ook niet vangt, altijd met hetzelfde respect als een karper moet  behandelen. Ik ben dan ook erg benieuwd naar de manier waarop het jullie lukt de brasem uit te sluiten als vangst.

Auteur: Ruud Roedolf

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.