Onooglijke stekken

Als karpervisser zit je graag in een mooie natuurlijke omgeving. Soms moet je een concessie doen als er mooie karpers te vangen zijn op een voor het oog onaantrekkelijke stek. Een sloot langs de snelweg, een singel tussen de nieuwbouwhuizen en een kale oever aan groot water zijn voorbeelden van dit soort stekken.
 


Een sloot langs de snelweg was ooit een vaartje welke in open verbinding stond met het grote water. Nadat de sloot afgedamd werd was het voor karpers een prima leefomgeving. Het water was niet breed maar wel langgerekt, diep en voedselrijk. Op een bepaald gedeelte was er een verbreding en dit was precies achter een tankstation. We schoten een stukje de snelweg op en parkeerden dan daar onze auto. Je moet het even op kunnen brengen maar we vingen met het continu langs razende verkeer mooie karpers. Op een snelstromende rivier visten we op de zgn. tunnelbuis. In deze inham bovenop een tunnel, die onder de rivier door raasde, was de stroming net even wat minder.
 


Uitkijken voor je broekspijpen op deze stek


Het uitzicht was saai over deze klotsende en zuigende watermassa in een betonnen omgeving maar er kwamen maagdelijke knappe karpers op de kant. Een ander smal maar wederom diep slootje werd eens gevuld met een bijzondere populatie karpers. Deze waren verplaatst door een zuurstofprobleem op hun originele moeilijke water. Strategisch gezien waren de vissen nu een stuk gemakkelijker schaakmat te zetten. Je moest het alleen op kunnen brengen om daar te gaan zitten. Er was slechts een zeer smal graskantje tussen de sloot en de autoweg die er naast liep. Je broekspijpen moest je soms vasthouden zodat ze er niet afgereden werden. Opmerkelijk hier was dat we de geslepen karpers alleen wisten te vangen pal onder de kleine bruggetjes en niet op het open stuk.
 


Als de wind hier flink aantrekt is het best afzien


Op het uitgestrekte Hollands Diep was het fijn vissen met windkracht 4 of 5 op de kant. Na een voercampagne, die we afstemden op de windrichting, trok de wind op de visdag eens enorm aan (zeker windkracht 7). Mijn vismaat belde echter af door overwerk. Ik twijfelde maar ging toch. Alleen onder deze gure omstandigheden aan deze enorme watermassa bivakkeren vond ik aanvankelijk geen pretje. Er bevond zich echter 1 klein boompje aan een verder geheel kale oever. Ik had precies hier gevoerd want ik schatte vooraf al in dat dit boompje me wat dekking kon geven. Sterker nog; met windkracht 7 viel er louter te vissen vanaf de paar vierkante meters achter het boompje want alleen daar bleef de rodpod staan. Achteraf was ik blij dat ik het op kon brengen want ik kreeg met 3 flinke vissen op de kant loon naar werk.
 


Geen aantrekkelijke natuur maar wel knappe vis


Het laatste water (nou ja water?) betreft ergens een singeltje tussen de nieuwbouwhuizen. Via de zwager van m,n buurman [beiden ook karpervisser] kreeg ik te horen dat daar een aantal beste karpers moesten zwemmen. Het eerste wat in me opkwam toen ik daar ging kijken was; “hier ga ik niet zitten”. Het lot bepaalde dat op een avond onze vaste stekken bezet waren dus gingen we het toch maar een keertje proberen. Binnen een uur had ik al een prachtige 26 ponds spiegel op de kant liggen en ineens kon die hele omgeving me niks meer schelen. De schroom viel hierna van ons af en met bivvy (ja echt waar, tussen de verbaasde hondenuitlaters) hebben we hier meerdere succesvolle nachten gedraaid.


 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.