Op de bodem - Mark Pitchers

Wanneer hoorde je voor het laatst dat een visser een simpele bodemboilie inwierp? Wanneer legde iemand je uit dat een visser een stringer met drie boilies aan die rig bevestigde? Het lijkt alsof de moderne karpervisserij alleen nog maar draait om het gebruik van pop-ups. In de juiste situatie bieden ze duidelijke voordelen boven een bodemaas waarbij ik ze graag inzet. Ik zal echter altijd een bodemaas presentatie prefereren waar de situaties dat toelaten, het biedt zoveel voordelen vergeleken met een pop-up presentatie, vooral op schonere grind-, zand- of kleibodems.

Je kunt veel actie krijgen als je de juiste locatie weet te vinden
Je kunt veel actie krijgen als je de juiste locatie weet te vinden

Het natuurlijke element

Waar mogelijk zal het perfect imiteren van je losse voer ongetwijfeld het vertrouwen van de karpers vergroten bij het benaderen van het haakaas. Een haakaas dat strak op de bodem wordt gepresenteerd en er identiek uitziet als het overige voer zal weinig argwaan opwekken bij de azende karpers. Vooral tegen het einde van het jaar, wanneer de vissen veel belaagd zijn met pop-ups en/of felgekleurd haakaas, zal een zo onopvallend mogelijke benadering positief bijdragen aan het aasgedrag.

De stringer wordt onweerstaanbaar dankzij de boost van Hot Chorizo Extract
De stringer wordt onweerstaanbaar dankzij de boost van Hot Chorizo Extract 

De stringer

Tijdens de afgelopen weken heb ik met erg weinig los voer gevist, vaak was het slechts een simpele PVA stringer met drie Pacific Tuna boilies. Door het water nauwkeurig te observeren, zoekend naar subtiele signalen van beweging en azen, kun je al snel zones selecteren waar de vis actief is. Hier kun je dan je subtiele vallen plaatsen en snelle aanbeten afdwingen. Een stringer met drie boilies geeft voldoende attractie rond het haakaas om interesse te wekken, terwijl het toch de subtiliteit behoudt. De karper zal de plek immers niet associëren met een grote voerplek of veel verspreid gevoerde boilies. Om mijn stringers nog aantrekkelijker te maken geef ik ze graag een goede dip mee van de Hot Chorizo Extract, om de voedselsignalen echt te vergroten!

Mark gebruikt een 'narrow PVA mesh' voor het maken van zijn stringers
Mark gebruikt een 'narrow PVA mesh' voor het maken van zijn stringers

Deze vult hij met 3 gebooste boilies
Deze vult hij met 3 gebooste boilies

De PVA stringer wordt strak aangeduwd
De PVA stringer wordt strak aangeduwd

En voor hij hem afknipt houd hij een stuk PVA over om de haak te bevestigen
En voor hij hem afknipt houd hij een stuk PVA over om de haak te bevestigen

De haak wordt vervolgens in het uitstekende PVA gestoken
De haak wordt vervolgens in het uitstekende PVA gestoken

'Rig basics'

De rig die ik voor mijn uitgebalanceerde bodemaas gebruik is zeer eenvoudig, en is gebaseerd op een rig die ik al vele jaren inzet. Het succes van deze rig zit hem volgens mij in een stukje krimpkous dat ik gebruik om de steel van de maat 4 Edges Beaked Point haak te verlengen. De hair wordt met een klein stukje siliconeslang gefixeerd, en wanneer gebruikt met een wafter haakaas, geeft dit perfecte prikeigenschappen door de verlengde haaksteel.

Bijvoeren

Meestal begin ik een sessie met alleen stringers, probeer verstoring te minimaliseren en let op subtiele aassignalen. Door de stringers kan ik snel en effectief een hengel opnieuw inwerpen, voorzien van optimale attractie om een aanbeet uit te lokken. Heb ik eenmaal duidelijke aassignalen opgemerkt dan zal ik noteren waar dit was, en een rig er zo stil mogelijk in de buurt proberen te krijgen. Als ik het gevoel heb dat er meerdere vissen actief zijn zal ik heel voorzichtig gesoakte boilies bijvoeren met een werppijp. Ik wil nog steeds zó bijvoeren dat de vissen niet gealarmeerd worden als ze de zone benaderen, dit is waarom ik weinig en verspreid bijvoer. Dit komt overeen met voer dat nog her en der is blijven liggen nadat vissen een voerplek grotendeels hebben leeggevreten. Een stringer te midden van 20/30 gebooste Tuna boilies zal heel vaak de interesse wekken van een groepje passerende karpers.

Na het zien van aasbellen wordt een hengel snel in positie gebracht
Na het zien van aasbellen wordt een hengel snel in positie gebracht

Boosten van het haakaas

Ik ben altijd al voorstander geweest van het boosten van het haakaas, rechtstreeks uit de verpakking, vooral voor de beschreven voermethode in deze tijd van het jaar. Ondanks het weinige aas dat ik gebruik, geven die turbo gebooste Tuna’s die ik lichtjes rond de stringer verspreid zoveel meer attractie af. Om mijn Pacific Tuna boilies te boosten voeg ik flink wat Liquid Tuna Extract en Hot Chorizo Extract toe, dit geeft een heerlijk kruidig en zeer aantrekkelijk aas dat zijn lokstoffen door de hele waterkolom verspreidt. Het is verstandig de liquids minimaal 24 uur het begin van de sessie toe te voegen, de boilies kunnen ze dan goed absorberen zodat ze het na het voeren weer langzaam uitlekken.

Een prachtige spiegel die met deze tactiek werd gevangen
Een prachtige spiegel die met deze tactiek werd gevangen

Regelmatig inwerpen

De stringers met drie boilies lenen zich perfect voor de mobiele aanpak, omdat ze simpel en snel te knopen zijn, dus je kunt een hengel in enkele minuten herpositioneren. Het is vooral zaak het water goed te observeren en alle hengels optimaal effectief in te zetten door ze in te werpen op plekken waar je vis hebt zien azen of voorbij zien trekken. Een belangrijk advies voor gebruik van de stringers met het bodemaas is om het uiteinde van de PVA string lang te laten, wat dan kan worden gebruikt om rond de hair en haaksteel te wikkelen om de hair tijdens de worp op zijn plaats te houden.

Wachten op een subtiele hint
Wachten op een subtiele hint

Haakaas keuze

De reden waarom deze techniek zo effectief is tegen het einde van het jaar, wanneer de vissen zo druk belaagd zijn, is de keuze van het haakaas! Een haakaas dat gelijk is aan de rest van de boilies zorgt voor veel minder argwaan, mede door de subtiele kleuren en identieke geurlabels. Mijn favoriete haakaas is een uitgebalanceerde wafter, die het gewicht van de haak zal opheffen zodat het haakaas ook gelijk zal bewegen als de gevoerde boilies. Ik boost mijn Pacific Tuna Wafters op dezelfde manier als de voerboilies, met een lichte coating van Hot Chorizo en Tuna Extract.

Liquid Tuna Extract

Als jouw resultaten onlangs zijn afgenomen of je zoekt een alternatieve aanpak komende herfst, dan zou dit eenvoudige maar supereffectieve bodemaas in combinatie met de stringer heel goed het tij voor je kunnen keren. Kritische factor voor deze aanpak is het water zorgvuldig observeren en het secuur plaatsen van deze attractieve pakketjes in de zones waar de meeste activiteit plaatsvindt.

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.