Oppervlakte vissen

Oppervlakte vissen is toch denk ik met recht één van de spannendste manieren om een karper te vangen. Tussen het hoge riet aan de kant zie je enkele stengels onnatuurlijk bewegen, er komen wat belletjes boven en zo af en toe verraad een happende slurf zich tussen de drijvende water vegetatie. Zeg nou zelf… een paar brokjes of stukjes brood voeren, de vis begint langzaam te azen, nog een paar stukjes voeren om ze aan de gang te houden, de vis besluipen en uiteindelijk heel voorzichtig proberen om vlak bij de vis in de buurt te gooien. Mooier en subtieler werk is er toch niet?
 


Natuurlijk wel dusdanig voorzichtig dat de karpers er niet van schrikken. Wanneer de vis je aas benaderd en het pakt zit je hart in je keel. Je slaat aan, en een brok geweld begint onder de top heen en weer te bonken. Echt een visserij met pure adrenaline. In dit stuk neem ik jullie mee naar mijn ervaringen over oppervlakte vissen, en die van mijn vrienden. Technieken, aassoorten, aaspresentatie en uiteindelijk succes. Alles komt aan bod.
 


Voeren

Het voeren met vissen aan de oppervlakte werkt eigenlijk hetzelfde als statisch vissen. In principe geef je de vis de tijd om rustig aan het aas te wennen en vertrouwen op te bouwen. De vis begint er op te azen en raakt vertrouwd met het geen dat je voert. Bij het statisch vissen kan je de vissen niet zien azen. Hoogstens door een paar aasbelletjes als je voerstek kort onder de kant ligt. Met oppervlakte voeren is alles te zien! Ondertussen kan je de vis perfect observeren en precies het gedrag van de vis gaan vertalen naar welke aaspresentatie je gaat inzetten. Eigenlijk werkt het heel simpel. De eerste vis die je aas vindt zal gaan azen op de gevoerde brokjes of stukjes brood. Aangezien vissen onder elkaar voedselconcurrentie vertonen zal uiteindelijk de rest van de vissen volgen en ook gaan azen. Dit is het moment om nog eventjes een handje bij te voeren. Wanneer je de vissen op die manier genoeg vertrouwen hebt laten opbouwen door alles rustig weg te kunnen eten creëer je een voor de vis veilige situatie. Althans dat denken ze… Dit is het moment om vervolgens nog een handje voer te gooien en je eigen haakaas er tussen te droppen.
 


Een dikke 90+ graskarper voor Timon


De vissen hebben inmiddels zoveel vertrouwen opgebouwd dat je haakaas zonder enig probleem gepakt wordt. In de uren die je vist kan je aan de oppervlakte vaak veel meer vissen vangen dan met statisch vissen. (uitzonderingen daar gelaten) Dat komt omdat je de vis veel sneller kunt vinden. Je wacht na het voeren tot je ergens beweging ziet en anticipeert er vervolgens op. Met statisch vissen blijf je wachten tot de vis op je voerplek is aangekomen. Dat kan uren duren! Vervolgens is het dan nog maar afwachten of er ook een aanbeet uit voortkomt. Daarom is oppervlaktevissen qua tijd veel gunstiger in te delen. En voor wie denkt dat je met oppervlaktevissen geen grote karpers kunt vangen… dan heb je het mis. Menig 30 en 40+ vis is voor de spreekwoordelijke bijl gegaan. Vaak zijn het ook nog de vissen die je statisch amper of nooit in je landingsnet zal krijgen.  
 


Geschikte wateren

De vraag: Welke wateren nou eigenlijk geschikt zijn voor het oppervlaktevissen heb ik al mega vaak gehoord en voorbij zien komen. Iedere keer weer als je vervolgens antwoord geeft zie je mensen verbaasd kijken. In die prut slootjes vol met lelies? In die kleine watertjes? Daar in dat kleine vijvertje waar het kanaal op uit komt? Ja! Nou net juist dat soort watertjes. Je staat er werkelijk van versteld op wat voor kleine wateren er oppervlakte vissen te vangen zijn. Waarom? Heel simpel te verklaren. De kleinste wateren zijn immers vaak ook de ondiepste wateren. Deze watertjes zijn vaak begroeid met lelies of andere water vegetatie. Vaak zwemmen er bestanden met vis, zo groot dat lang niet elke vis aan zijn nodige hoeveelheid voedsel komt. Hierdoor worden de vissen een stuk gretiger wanneer ze merken dat er aan de oppervlakte wat te halen valt. In het specifiek gesproken: Wateren zoals polderslootjes, slootjes tussen weilanden, woonwijk slootjes en andere kleine water stelsels zijn ideaal! Vaak komt hier ook geen kip en loopt of rijdt iedereen er straal voorbij. Iedereen denkt….. daar in dat kleine slootje zal wel niks zwemmen of leven. Ja ja… schijn bedriegt! Vraag me niet hoe het kan, maar profiteer er van!
 


Keihard bewijs van grote karpers op kleine ‘prut slootjes’
 

Benadering

Met oppervlaktevissen is de benadering van een azende vis van cruciaal belang. Het is het enorme verschil tussen vangen of juist een vis die jou meteen door heeft. Zorg daarom altijd dat je verdekt bent opgesteld en trek oude (liefst groen / bruine) kleding aan. Het komt namelijk erg vaak voor dat je door de brandnetels, bosjes en andere rotzooi moet sluipen wat je goede kleren totaal niet ten goede komt! Wanneer jij je aanpast aan de natuur zal een karper jou veel minder snel opmerken in zijn vreetpartijtje. Ook zeer belangrijk is dat je laag bij de grond blijft wanneer je naar een vis toe sluipt. Een schaduw van je lichaam of enige beweging van iets groots langs het water kan al voor argwaan zorgen. Let ondertussen goed op dat je op je tenen loopt. Iedere trilling of bewegend stukje riet kan als onveilig worden beschouwd. Graskarpers zijn er al helemaal gevoelig voor. Je hebt compleet zelf in de hand of je zult vangen, of zult blanken. Als jij je voor 100% aan deze tips houdt kan het niet anders dan goed komen. Dan zal net die ene speciale vis schaakmat gezet kunnen worden… of juist niet! Mijn maatje Timon weet er in elk geval wel raad mee. Hij bewees maar weer eens een paar dagen geleden waar hij goed in is...
 


Een beloning van 106 cm bij 17,4 kilo. Dat zijn nog eens oppervlakte beloningen! Wie zegt dat je
met oppervlakte vissen geen grote vissen kunt vangen moet voortaan zijn huiswerk beter doen!
 

Aaspresentatie

Goedkope drijvende hondenbrokken zijn ideaal om de vis mee aan het azen te zetten. Supermarkten Aldi en Lidl verkopen zakken van 10 kilo voor een slordige 8,50 per zak. Een super goed en goedkoop aas.
 


Drijvende brokken van de Aldi & LIdl


Met een wide gape haak en een bait elastiekje maak je de perfecte aaspresentatie. De baitbands van het merk Fox in de maat Large zijn hier ideaal voor en lekker sterk. Zorg altijd dat je het brokje in de haaksteel schuift in plaats van in de bocht. Dan is de inhaking het mooiste en drijft het brokje het beste.
 


De aas presentatie
 

Hangen!

Wat ik vooral niet wil vergeten te vertellen. Wat bij het oppervlaktevissen erg belangrijk is, is dat je goed geconcentreerd blijft. De vissen die namelijk in je buurt zwemmen zijn daar niet zomaar. Er is altijd een reden waarom ze daar rond scharrelen. Meestal is een zwemmende vis op zoek naar voedsel. Kleine bewegingen of deiningen in het water zijn al genoeg om aanwezigheid te verraden. Speel hier slim op in door op een paar meter afstand wat brokjes te voeren. Deze drijven uit elkaar en de vis zal ze uiteindelijk vinden. Niet iedere vis zal gaan azen maar het is over het algemeen bij mij een erg goede truc gebleken om schichtige vissen aan het azen te krijgen. De resultaten logen er in elk geval niet om!
 

 


Een karper aan de oppervlakte vangen met licht materiaal is een super toffe sport!


Als laatste wil ik graag nog even een tip mee geven wat betreft het materiaal. Zelf gebruik ik met oppervlakte vissen een spin hengel en een pen hengel. De spin hengel voor de kleine slootjes met erg weinig ruimte, en de penhengel voor de watertjes met meer ruimte. Zorg ten alle tijden dat je een hengel gebruikt die parabolisch is! Een zachte hengel is zeer belangrijk wanneer je kort bij vist. Een hele goede tip voor wateren met planten en lelies is gevlochten lijn gebruiken. Ga absoluut niet verder dan een dikte van 0,15mm. Dit is meer dan dik genoeg. Je hoeft geen vrachtschip naar de kade te takelen! Het voordeel van gevlochten lijn is dat het zeer gemakkelijk door lelies en andere water planten snijdt. Hierdoor maak je op dichtbegroeide slootjes veel meer kans om een vis te landen. Maar ook hierbij geldt maar weer al te goed… dril met beleid!!!! Het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Denk aan de veiligheid en welzijn van de karper. Neem ook altijd een schepnet mee dat groot genoeg is en gebruik een emmer water + onthaakmat. Dan zal het nooit mis kunnen gaan.
 


De beloning zal uiteindelijk niet meer uitblijven!


Veel plezier en succes met oppervlaktevissen. Je zult zien hoe mooi het is als je het goed doet.

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.