Oud memoria: Legendary Rods

Als er een item zo enorm belangrijk is in onze visserij dan is het natuurlijk wel de hengel waarmee we onze geliefde vrienden moeten drillen. Velen van ons hebben ooit van het vissen in het algemeen mogen proeven met de onvervalste bamboehengel waarmee we met veel enthousiasme voorntjes tikten op de plaatselijke parkvijver. De hengel is binnen alle visdisciplines altijd een item geweest waarin veel doorontwikkeling heeft plaatsgevonden. Sommige vissers maakten van hengels hun hobby en zo kwam de innovatie opgang en begon de historie van de hengelbouw. In dit deel van oud memoria die merken die ons innovatie brachten en velen merken en blanks van nu die nog steeds de traditie hooghouden als het gaat om custom made rod design. De kunst van hengelbouw nu en toen..


Een 2 decennia oude CJW en een custom made FB
hengel gebouwd op Venture V2 blanks


De eerste hengels ooit waren gebouwd op het degelijke bamboe. Een materiaal met een aardige buigzaamheid maar welke niet geschikt was voor het echte werk. Karpervissen stond toen nog in de kinderschoenen alhoewel dat zelfs al een trap te ver genoemd kan worden. Met de komst van de glashengel hadden we al een veel sterker wapen in handen om grotere en sterkere vissen te vangen. Glashengels waren de parabolen van toen. Sterk, buigzaam maar bij een te grote kracht ook enorm breekbaar. Met gerenommeerde merken als Hardy en Harrison werden in de loop van die jaren steeds betere blanks ontwikkeld waarbij meer gebruik werd gemaakt van moderne materialen. Doch raakte glas en houten blanks nooit van het strijdtoneel af en was er een groep hengelaars die de actie van deze blanks zag als de ultieme beleving. Bruce&Walker was overigens het eerste Engelse bedrijf wat ooit Glashengels bouwde. Het pact dat Jim Bruce en Ken Walker sloten in 1963 was het begin van een rijke hengelgeschiedenis waarbij B&W als innovator bekend stond door de jaren in de zoektocht naar geschikt hengelmateriaal en de vervaardiging van handgerolde en handafgebouwde hengels.  

Hexagraph van Bruce & Walker

Hardy was en is een van de meeste prestieuze hengelbouwers van deze eeuw. De Avons worden nog steeds door veel liefhebbers gebruikt in zowel originele vorm als in omgebouwde. Ook Bruce & Walker hengels en dan met name de Hexagraph versies worden nog steeds gebruikt. Het Hexagraph ontwerp waarbij de blank 6-hoekig is, is voor een kleine groep hengelaars nog steeds een van de meest verfijnde hengels op de markt en volgens vele kenners hebben deze blanks de beste drileigenschappen ooit gemaakt. Hedendaags is het BB Specimenrods van Bart Bakker die deze B&W blanks nog steeds gebruikt voor de vervaardiging van Hexagraph hengels. Niet alleen B&W en Hardy gooide door de decennia heen grote ogen met hun hengels. Het waren ook de hengels die gebouwd waren op North Western, Harrison, Century, Tricast of Sportex blanks.

Hardy Richard Walker Rebuild

Binnen de hengelbouw zijn diverse stromingen geweest die enorm complex liggen. Waar sommige hengels werden gebouwd op Engelse blanks als Century, Harrison of Conoflex blanks, zo kwamen er in de loop der jaren steeds meer blanks uit Nieuw Zeeland. Blanks van onder andere CTS, Composite Development, Amerikaanse blanks van Talon of Duitse blanks van Sportex werden steeds meer gebruikt. In de jaren ’80 had bijvoorbeeld Sportex een marktaandeel van 80% op de Engelse markt. Sportex staat bekend om zijn kevlar en kevlar-carbon blanks en de speciale ingebakken kruiswevingen die de blank zijn unieke actie geven. Tegenwoordig zijn deze blanks lichtelijk achterhaald door de Nieuw- Zeeland blanks en verfijnde Engelse blanks gebaseerd op Carbon en Boron.

Hardy rods van toen

Door de jaren heen zijn er ongelofelijk veel hengelbouwers bij gekomen en zijn de materialen steeds indrukwekkender geworden. Waar we eerst bleven hangen op hout of glas, zo kwamen er steeds meer blanks op de markt die gemaakt waren van kevlar, carbon, Boron,  hybrides en zelfs Grafiet voor het echte zware werk. Toch zijn het de bedrijven van toen als Fairplay van de overleden Jan Schreiner of Flevocane van Eric Terluin die nog steeds oude materialen durven te gebruiken. De Splicane hengels gebaseerd op Hexagraph worden nog steeds gebruikt door liefhebbers. Zo leveren Michel en Pezon en het in 1920 gestarte Sharpe’s of Aberdeen nog prachtige lichte hengels voor een ultieme visserij. Ook zien we tegenwoordig dat veel liefhebbers hun oude blanks weer laten rebuilden om de nostalgie hoog te houden. Oude blanks als van Fibratube, Pacific Bay, Harrison of North Western worden omgetoverd tot stijlvolle stokken voor hedendag.

De Engelse hengelbouwer Nick Buss voor
uw Century en Harrison blanks


Tegenwoordig zijn er in Nederland en over de grenzen nog hengelbouwers die heel goed weten hoe een echte hengel gebouwd dient te worden. Waar we decennia geleden Co Sielhorst , Jan Schreiner en Blom nog zagen als de ultieme hengelbouwers, zo hebben Cor Spinhoven (CJW) Bart Bakker (BB Specimenrods) Willem Verburg (WVR Roddesign) Dick Willemsen (Rodvisions) Ray van den Bos (RRT) Ton Temming (Traditional) en Hans van Boxel (HVB) net als Volans al hele indrukwekkende hengels gebouwd door de jaren heen en zijn we een rijk land als het gaat om hengelbouwers. Over de grens was de inmiddels overleden Kurt Grabmayer een gerenommeerd hengelbouwer en bouwde hij exclusieve hengels voor onder andere zijn eigen merk als voor Venture. Ook de Engelse Nick Buss is een expert en bouwt nog steeds hengels op zowel zijn eigen blanks, Century als Harrison blanks net als de bijna legendarische Bruce Ashby dat doet. Ook de Engelse Roger Hurst is een belangrijke man in de geschiedenis van de Engelse hengelbouw. Zijn bedrijf RH Rods bouwde alle hengels voor Simsons of Turnford en bouwde daarnaast onder andere de Jim Gibbinson en Kevin Maddock series. Ook heeft Roger Hurst zich beziggehouden met de ontwikkeling van Shimano en Harrison hengels en is hij hedendag de bouwer van alle Free Spirit hengels. Ook het Franse Banana Rods bouwt hedendag exclusieve hengels op basis van Century en Harrison blanks maar op verzoek kunnen ook de blanks van Daiwa gebruikt worden.  

‘The Wout” een custom rod gebouwd door ECG voor Edwin Wouters

Zoals al gezegd zijn de hengels van hedendag steeds geavanceerder en worden ze tegenwoordig steeds vaker gefabriceerd van carbon. Zo worden de blanks steeds dunner maar behouden ze hun actie. De blanks worden gerold van carbon vellen die onder druk worden samengeperst. Zo kan carbon onder andere onder 32 ton tot een 50ton worden samengedrukt waardoor het carbon een andere actie krijgt. In de toekomst zal hier waarschijnlijk nog verder op worden voortgeborduurd. Voor de liefhebbers van de oude blanks begint steeds meer de zoektocht naar het vinden van klassieke hengels die ze kunnen ombouwen. De zoektocht naar oude Avons, Crown, Bruce & Walker, Royle Seal of Harrisons begint dan. Andere zoeken liever een nieuwe type blank vanuit Nieuw-Zeeland of Engeland zoals Zziplex blanks (de beste blanks ooit voor casting) om hierop hun eigen hengel te laten vervaardigen door Engelse of Nederlandse bouwers. Het laten maken van custom made rods kost vaak een klein vermogen maar je hebt iets heel origineels in handen gemaakt naar jouw visserij. Wie goed zoekt weet dat hengelbouw soms niet heel duur hoeft te zijn. Zo kan het Engelse Cotswold nog voor respectievelijk weinig geld een geschikte hengel bouwen.

Cotswold XX111s rods

Door de jaren heen hebben we overigens ook gezien dat veel merken bekende namen plakken aan hun hengels om ze interessanter te maken voor de verkoop. Zo heeft Hardy ooit een Richard Walker uitvoering op de markt gebracht net als Ultimate dat deed met de Alijn Danau hengels. Ook Fox deed dat trucje met topvisser Bob James net als JRC dat deed met Dave Lane en DAM dat deed met Andy Little. Ook zien we zo bijvoorbeeld de DF hengels van Daiwa gebaseerd op de wensen en eisen van Korda man Danny Fairbrass. Marketing technisch interessante trucs en hengels die over decennia wellicht collector items kunnen worden. Doch is het nooit gezegd dat de opgedrukte benaming iets heeft gezegd over de kwaliteit van de hengel ondanks dat de Hardy Richard Walker Avons hele indrukwekkende hengels zijn! De invloed van een bekende visser is dan ook niet altijd slecht. Een voorbeeld zijn de Bruce&Walker Geoff Bibby hengels. Wel eens waar geen karperhengels maar matchhengels die door veel gebruik in de praktijk door het Oundle team van Geoff Bibby zijn ontworpen. Door de inzichten van enkele vissers en ware praktijktesten worden echt goede hengels geboren. Daar kan een grote naam als Lane, Danau of James aan bijdragen maar vaak is het slechts marketing.


De doorontwikkeling van hengels zal blijven doorgaan alleen blijft de grote vraag of de oude blanks van toen niet veel beter waren. Hoe high-tech sommige benamingen zijn van de blanks, hoe minder beleving ze vaak geven. De parabolen van toen sterven steeds meer uit en lijken alleen nog te worden vervaardigd door de gespecialiseerde hengelbouwers waarbij kwaliteit voor kwantiteit gaat. Soms is het dan ook een overweging waard om te kijken naar de blanks van toen en ze een nieuw leven te geven. Ik ben er 100% van overtuigd dat de dril met die oude stokken dat wel zal doen. De portemonnee zal alleen soms pijn moeten lijden. Doch is het een investering voor in de toekomst. Je plezier zal alleen maar groter worden in onze geliefde hobby..

Tim van Zanten,

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.