Oud Memoria: Ray Dale Smith

Ontwikkeling van producten gaat niet zonder de personen die erachter zitten. Wie de mooie term 'design' hoort, denk vaak aan exclusieve en dure producten. Niets is minder waar want alles wat we gebruiken aan spullen is ooit ontworpen door iemand. In principe is elk product een design. Hoe innovatief, uniek of bijzonder het product is, hoe goed of slecht gekopieerd. Elk product is ooit ontsproten uit de gedachten van iemand. In dit artikel staan we stil bij iemand die zeer veel innovatie bracht in ons wereldje. Maak kennis met Ray Dale Smith en The Carp 'R Us creation.
 


De innovators

Tom Dove (Korda), Dick Walker (Heron), Keith Fielding (Solar Tackle, Defiant MPS), Jon Jones (Venture, Avid Carp) of Nick Palmer (Real Ideas, Prologic). Allen hebben zij een ding gemeen en dat is dat ze voor heel wat innovatie in karperland hebben gezorgd. Ray Dale Smith kan in een adem genoemd worden met deze persoonlijkheden. Zijn verhaal over productontwerp, patenten en copy cats gaat tot ver terug en is heel divers.
 


Zijn grootste vinding: De Mouthsnagger
 

Het begin

Ray Dale Smith kreeg ooit het vissers virus toen hij een snoek ving op een kleine vijver bij hem in de buurt. Niet lang daarna haalde hij zijn ouders over om een hengel te kopen voor hem. Hij viste op de bekende rivier de Thames en ving daar zijn eerste voorn. Naar eigen zeggen was dit het begin van het einde. Na het kopen van diverse boeken over allerlei visdisciplines, en het proberen hiervan, kon hij al vrij snel concluderen dat zijn hart lag bij die kleine stille watertjes. Door veel te vissen, leerde hij het spelletje al vrij snel en viste hij voornamelijk op zeelt en kleine wilde karper. Vooral de kracht van deze vissoorten intrigeerde hem.
 


Ray heeft een grote liefde voor kleine watertjes
 

Ray de Golfer

Ray probeerde elke zondag te vissen in Edenbridge, een gebied in het Kent district. Hij vertrok vanuit huis per trein naar Edenbridge. Belangrijk was dat hij de eerste trein pakte van 05:00 uur zodat hij om 06:00 uur aan het water kon vertoeven. Zijn moeite werd beloond en door het experimenteren met velen soorten aas en materiaal, werd hij al snel een ervaren struiner en stuitte hij dikwijls op de grotere vissen. Toen Ray 12 jaar was, begon hij naast het vissen met golfen. Ray was aardig goed met een balletje en een club en werd al snel Assistent Professional. Hij speelde in Pro Am competities en diverse kleinere toernooien. Om de top te bereiken had Ray alleen een sponsorschap nodig om in Amerika in training te gaan. Een sponsorschap werd op het laatste moment afgedaan waarna hij besloot om het golfen te laten voor wat het was. Hij vertrok naar Londen om te werken voor een verzekeringskantoor van de vriend van zijn vader.
 


Een vangst van toen
 

Vissen in de revalidatieperiode

In Londen pakte Ray het vissen weer op voor een paar jaar. Hij viste voornamelijk op karper en zeelt. Toch kon hij het golfen niet zomaar loslaten en speelde hij voor een lokale club en later voor de provincie Kent. Helaas kreeg Ray een blessure waarbij zijn linker enkel flink beschadigde. Dit had grote gevolgen voor zijn golf carrière die daarna op een laag pitje kwam te staan. In de revalidatieperiode begon Ray weer met het vissen op karper. Ray kwam er al snel achter dat het karpervissen steeds populairder aan het worden was en er al hele andere producten werden gebruikt als toen. Gevlochten onderlijnmateriaal was toen bijvoorbeeld de innovatie op het conventionele nylon onderlijntje.
 


Een dikke schub gevangen op eigen haak
 

Withy Pool

Ray vond dat zijn kennis op het gebied van karpervissen verouderd was en zocht een lokale hengelsportzaak op om kennis in te winnen. Hij kwam uit bij Keith Selleck die voor die tijd een gerespecteerd karpervisser was. Later ontmoette hij de grootheid Kevin Maddocks die eigenaar was van het befaamde Withy Pool in Bedford en geboorteplaats van de gelijknamige rig. Ray werd syndicaat member en viste velen malen op dit geweldige water.
 


Withy Pool lake
 

Kesmark

Ray was iemand die altijd aan het experimenten was met materiaal en aas. In zijn experimenten met materiaal, kwam hij op een dag uit bij een gevlochten lijn met een holle binnenkern. Al vrij snel merkte hij dat het materiaal te splicen was en dat de verbinding sterker was dan een knoop. Deze gevlochten lijn werd in een korte tijd vrij populair bij de klanten van de winkel van Keith Selleck waarna Ray een partnerschap aanging met Keith en zijn businesspartner. De naam van hun tackle bedrijf was Kesmark en de revolutionaire gevlochten lijn kreeg de naam Octosplice mee. Octosplice was de voorloper van leadcore zoals we dat nu kennen. Octosplice kenmerkte zich door een gevlochten holle draad gemaakt van 8 strengen. De lijn was perfect rond. Ray begon met het ontwikkelen van meer producten totdat het noodlot werd getart. Keith Selleck overleed in een bootongeluk waarna Ray zijn ontslag indiende. Kesmark was niet meer.
 


Ray weet ze wel te vangen
 

De invloed van Warwick

Rond die periode leerde Ray een andere grote visser kennen genaamd Frank Warwick. Frank was eigenaar van een kleine hengelsportzaak in de buurt van Manchester en was iemand die ook producten ontwikkelde. In die tijd was hij voornamelijk bezig met het ontwerpen van haakmodellen. Het model waarmee hij bezig was, was de befaamde Cranked Hook. Tevens was hij een van de grootste namen in zijn omgeving. Ray en Frank werden vrienden en Frank was uiteindelijk verantwoordelijk voor de opstart van Ray zijn eigen bedrijf. Het was Frank Warwick die de naam Carp 'R Us bedacht en het bijbehorende logo. Het logo is gebaseerd op een karper die Frank eerder ving in Frankrijk. Het logo is nooit meer veranderd.
 


Naam en logo ontworpen door Frank Warwick
 

Cranked Hooks

Ray had door zijn tijd bij Kesmark al veel van Europa gezien. Hij had het karpervissen in velen landen meegemaakt en velen shows bezocht. Hij wist dat er veel mogelijkheden waren en er nog veel producten misten om het karpervissen effectiever uit te voeren. Eenmaal thuis startte hij met het ontwerpen van haken en kreeg hij tevens permissie om de Cranked Hook waar Frank Warwick mee bezig was, onder het Carp 'R Us label uit te brengen. Helaas was de eerste versie van de Cranked Hook niet goed. De haken werden gemaakt in Engeland maar waren van een inferieure kwaliteit. De haken verdwenen een tijd van de markt waarna Ray de productie naar Japan bracht wat de kwaliteit ten goede kwam. Dit kwam mede doordat Ray twee private fabrikanten had gevonden waarmee hij samenwerkte.
 


Cranked Hooks. Ontwerp: Frank Warwick, Uitgebracht door: Carp 'R Us
 

Longshank Nailer

Naast de Cranked Hook van Warwick, was Ray ook betrokken bij een andere legendarische haak en dat was de Longshank Nailer. Dit haakmodel is samen met Russel Cossey ontworpen. De haak was 18 maanden getest en er waren velen aanpassingen geweest in die tussentijd totdat het de perfecte haak was. Ray bracht het model mee naar Japan waar uiteindelijk de haak in productie ging. De Longshank Nailer zien we anno 2014 helaas weinig meer op de markt. Ook door de negatieve sfeer rondom Nailers in het algemeen. Toch werd de Nailer gebruikt door velen grote namen als Dave Moore, Tim Paisley en Kevin Maddocks. De haken waren het begin van een merk wat groots zou worden door innovatie. Carp 'R Us was geboren en bereid om karperland over te nemen.
 


De Longshank Nailer werd ontwikkeld door Russel Cossey
 

17 jaar productontwikkeling

De haken waren het begin van veel. De lijst aan producten uit de hand van Ray zijn enorm. Zo was Carp 'R Us het eerste bedrijf wat fluorocarbon introduceerde in de karpervisserij, introduceerden ze Bait Bands, Quick Change Swivels, de Bait Sling, PVA funnelweb en Rap-It krimpkous voor om je aas. Producten die anno 2014 heel gewoon zijn en worden verkocht door tal van merken wereldwijd. Het was een doorn in het oog van Ray. Al zijn vindingen vonden aftrek via andere merken die copy rights en patenten schonden door minimale aanpassingen te doen.
 


Carp 'R Us bracht velen producten uit
 

Patenten en Design Copy Rights

Gelukkig zijn niet al zijn ideeën uiteindelijk gekopieerd. De Cranked Hooks en de bekende Mouthsnaggers zijn gepatenteerd. De Mouthsnaggers werden alleen een tijd in samenspraak verkocht door Leon Hoogendijk en All Carp Products (Snaggerz) toen Ray door persoonlijke redenen dit product niet meer kon leveren. Andere producten die een Design Copy Right kennen, zijn velen soorten leaders, zijn Gizmo Quick Change Swivels en zijn exclusieve All Clearwater fluorocarbon. Ook zijn Snag Clips waren het eerste 100% visveilige loodsysteem op de markt. Helaas was karperland er toen blijkbaar nog niet klaar voor. Velen van deze producten zijn momenteel onder een iets andere noemer helaas wel terug te vinden in de catalogi van andere merken.  
 


De Snag Clip was het eerste 100% visveilige loodsysteem ooit
 

Mouthsnaggers

Ray is iemand die altijd bezig is met het ontwerpen van nieuwe producten. Hij is altijd in de weer met nieuwigheden en laat deze dan uitgebreid testen. Iets wat niet meer zo vanzelfsprekend is tegenwoordig. Zijn grootste creatie naar eigen zeggen waren zijn Mouthsnaggers. De bekende larfjes die een prima substituut zijn voor krimpkous op de haak. De Mouthsnaggers werden toentertijd getest op zwaar gedresseerde Franse wateren waaronder Rainbow Lake. Onder ander Edwin Wouters wist in een eerste sessie met de Mouthsnagger een karper te vangen van 30+ kilo. Edwin Wouters werd later ook de man die dit bijzondere product jarenlang op de Nederlandse markt heeft gezet onder zijn groothandel All Carp Products.
 


Ray zijn grootste innovatie aldus hem. De bekende Mouthsnaggers
 

De persoonlijkheid

Ik heb Ray Dale Smith nooit ontmoet maar ik als product addict heb velen verhalen mogen horen over deze bijzondere man van Edwin Wouters zelf. Edwin kende Ray goed en kon vooral tijdens de beurzen die ik voor hem draaide, hele verhalen vertellen. Zo is Ray een persoonlijkheid. Een persoon wat mensen aantrok als een magneet op de velen beurzen die ze samen draaiden. Hij kon mensen enthousiasmeren, ze aanzetten tot kopen. Vooral is Ray iemand die humor heeft. Iemand die ver durfde te gaan om mensen te vermaken. Zijn alcoholgebruik zorgde soms voor het overschrijden van grenzen.
 


Mensen enthousiasmeren op een beurs in Slowakije in 2009
 

Kortom

Ray Dale Smith en Carp 'R Us zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Gaat het met de een goed, dan vaart de andere er wel bij. Dit is tevens ook altijd de valkuil geweest van dit bijzondere bedrijf. Carp 'R Us is een bedrijf wat het beste te vergelijken is met een knipperlicht. Opeens staan ze volop in de belangstelling om vervolgens jarenlang niets meer van ze te horen of te zien. Het merk is nagenoeg niet meer te koop in Nederland, de website is flink verouderd. Toch laat het worldwide web zien dat Carp 'R Us prima zaken doet in het Oostblok. Blijkbaar heeft Ray een andere markt aangebonden. Carp 'R Us blijft een vreemde eend in de bijt maar laat Ray maar innoveren. Van Einstein dachten ze ook dat hij gek was niet!

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.