Oud Memoria: Rodpods

De rodpod is hedendag een veel gebruikte manier om je hengels geordend en van de grond te houden. Ondanks dat ze ooit waren ontworpen uit enkel praktisch oogpunt, is het echt een cult product geworden en zijn ze vooral het laatste decennia een ware hype geweest. In de vroegere jaren na de oorlog was de karpervisserij nog slechts een tak van sport voor de enkeling. Het betrof vaak vissers die voor dag en dauw strak achter de stokken zaten om op elke aanbeet adequaat te reageren in de hoop om karper te prikken.

Met de primitieve methodes van toen was dat nog een hele sport en was het vaak de karper die de wedstrijd won. Voor de rodpod werd er gevist met banksticks. Dit waren vaak primitieve steunen gemaakt van takken en in een later stadium van ijzer en zelfs al aluminium. Het ging om simpele versies met daarop vaak een V-bekkie waarin de hengel ruste. Met de komst van de beetverklikker (de Heron van Dick Walker) kwam ook het verhaal van de rodpod opgang. Een product wat anno 2012 zwaar is doorgeëvolueerd.


Toch is de rodpod niet uit de lucht komen vallen en beschreef JW Martin, een allround visser uit Engeland, in 1896 al over de eerste ideeën van een rodpod in zijn boeken. Toch wordt Dick Walker door velen gezien als de uitvinder van de Rodpod. In het uit 1961 afkomstige boek ‘History of Carp Fishing‘ van Kevin Clifford waren de eerste tekeningen te zien van een door Dick Walker bedachte rodpod.

Natuurlijk is het zo dat hier de kracht van schrijven parten speelde. Ik zal ook niet beweren dat Walker ook echt de uitvinder was aangezien er ongetwijfeld Engelsen zijn die al veel eerder een hengelsteun hadden ontworpen die overeenkomsten hadden met de rodpods die we nu kennen. Toch zit er vaak tijd tussen een uitvinding en de eerste rodpods die ook daadwerkelijk in productie worden genomen. Zo claimt het Engelse KJB van Kevin Baines de eerste rodpod ooit op de markt te hebben gebracht terwijl ook Richard Gardner (Gardner Tackle) alias The Rod Pod Man, gezien wordt als de innovator op rodpod gebied.


Een Feinmechanik Schonberger Rodpod (FMS)

De eerste modellen rodpods waren allen van aluminium. Van The Rod Pod van Gardner, de KJB versie van Kevin Baines tot latere modellen van onder andere Chris Brown. Toch zien we dat ook in vroegere stadia al RVS werd gebruikt. Vooral Solar Tackle scoorde met hun eerste modellen als de Sly Pod en de Sodpod al punten net als Fox dat deed met hun RVS versie van de Europod. Toch was het ook Fox die een aluminium versie had gemaakt van de Europod ,ook wel The Pod genoemd. RVS was nog lastig te bewerken en was veel duurder dan aluminium. Toch had Fox ervaring met RVS. Cliff Fox, de oprichter van Fox, begon zijn carrière ooit met het vervaardigen van metalen meetlatjes voor het meten van vis voor wedstrijddoeleinden. Ook het eerste echte Fox product ooit, de metalen baitdropper, was al een vorm van nette metaalbewerking.


Het Trident Tiger System van Defiant MPS

Naast Gardner, KJB, Fox, Chris Brown en Solar was daar ook nog Steve Neville. Hij ontwierp in de jaren ’70 al rodpods. In december 2006 werd zijn eerste in 1976 vervaardigde ‘Carbonized Rodpod’ gedoneerd op de Carp Society Winter Fair. Tegenwoordig kun je nog steeds custom made rodpods laten vervaardigen door dit chique Engelse merk. Door de jaren heen kwamen er steeds meer aluminium rodpods op de markt van opkomende merken. Ook het aanbod aan RVS exemplaren steeg waarbij het Engelse Solar Tackle van Martin Locke als de grote innovator gezien kan worden. Naast de Sodpod en de Sly Pod kwamen er de Mini Boss Pod, de Croqpod en wellicht de beste rodpod ooit, de Globetrotter op de markt rond het millennium. Voor de Nederlandse markt werden de Solar producten verdeeld door het toen nog grote Ultimate die ook de verdeling had van onder andere Delkim en Nash Tackle. De Ultimate 2001 catalogus is wellicht het mooiste voorbeeld hiervan met een overzicht van de allerbeste producten van toen. Een collectoritem.


Een Italiaanse Daiko Monotubo Rodpod

De eerste generatie rodpods waren allen gebaseerd op het zelfde ontwerp. Dit was een moederbalk met daaronder 4 poten en daarboven op sticks de buzzer bars. Met de komst van de Solar Croqpod en de Fox Quattro Pod werd een nieuwe ontwerp op de markt gebracht wat veel stabieler was. In Nederland kwamen we dit model tegen bij de uit Purmerend afkomstige Jan Mobach die deze Kruis Pod, ook wel Spider Pod genoemd, vervaardigde voor PB Products van Piet Vogel.

Toen PB Products onder de vleugels van het grote Ultimate verdween werden deze rodpods te duur voor de verkoop en stopte de productie van deze handgemaakte rodpods. Ook het Nederlandse TAR (The Animal Range), een eigen merk van Carp Team Europe, verkocht in hun range een hele veelzijdige rodpod die je ook kon omtoveren tot Kruis Pod. TAR hengelsport van de familie Roelfsema en Carp Team Europe gingen failliet waarna het toenmalige pand in 2001 werd overgenomen door Vos Hengelsport.


The Animal Range

Het aantal types rodpods is door de jaren heen toegenomen. Van spider pods, traditionele rodpods, tot rodpods met 3 tot 6 poten. Fabrikanten werden steeds inventiever en de sky leek the limit. De grote vraag naar rodpods zorgden voor producten in alle prijsklasses. Van simpele rodpods van X2, Trend of Ultimate tot de dure en exclusieve Gold Plated Worldwide Pod van Solar Tackle. Ook kwamen er steeds meer rodpods voor een bepaalde tak van visserij. De eerste rodpods waren vooral ontworpen voor de Engelse wateren en waren vaak laag. Met de toename van de karpervisserij in de zuidelijke landen reageerden fabrikanten door grote rodpods te vervaardigen voor groot water.

Voorbeelden hiervan zijn het Franse Amiaud Peche, Het Italiaanse Fishcon, Het Duitse Feinmechanik Schonberger (FMS) Seibert, FLM, KL Angelsport of het Italiaanse Meccanica Vadese. Ook Evo Fishing Tackle Systems en Daiko Monotubo, beide tevens Italiaans, kunnen in dit rijtje worden toegevoegd net als de Franse Arachno Pod van Maxime.


De Franse Arachno Rodpod

Tevens was het zo dat er niet enkel meer naar aluminium of roestvaststaal werd gegrepen voor de vervaardiging van rodpods. Het Engelse Defiant MPS en Century Neville waren de grondleggers voor de eerste rodpods van carbon. Later volgde Het Engelse Nbrice en Dymag Tackle. Ook Solar Tackle deed een poging met hun Carbon Effect Range welke overigens niet van echt carbon is. In de toekomst kunnen we nog carbon rodpods verwachten van onder andere Fluke Tackle en Edwards Custom Upgrade. Naast carbon als hoofdmateriaal zien we de laatste tijd ook steeds meer producten verschijnen van titanium. Ook hier is Defiant MPS de grondlegger met hun Tiger System en hun Hobbit System.

In de toekomst zal ook het befaamde Leopard II en III System in titanium op de markt komen. Als laatste hebben de afgelopen jaar ons verteld dat er nog steeds enorm wordt ontwikkeld door diverse fabrikanten om een speciale rodpod te vervaardigen. Van kleine innovaties als geïntegreerde waterpasjes ( Serial Levels) bij merken als Amiaud Peche of Caveman Tackle ( Rokpod oa.) tot gebogen buzzer bars (Amiaud Peche) en Multi functionele systemen (Pocket Rodpod van PRP Products of bijvoorbeeld Ringlock van Prologic).


De Obelisk Highlander Rodpod

Het aanbod aan rodpods is tegenwoordig enorm en er is keuze uit enorm veel modellen en materialen. Van exclusieve rodpods van Interlok, ESGF, Matrix Innovations, Edwards Custom Upgrade, Pro Line en Custom Rodpod Manufacturer (CRM) tot aluminium exemplaren van Cygnet Tackle, Sanger, Prowess, Quantum of Fox. Een betere zaak is om opzoek te gaan naar de rodpods van toen. Naast de legendarische rodpods van Jan Mobach, Solar, Gardner en KJB, is het zeker nog het proberen waard om een Obelisk Highlander Rodpod, een oldskool Carp ‘R Us rodpod van Ray Dale Smith, een oude Nash SS Rodpod, Dinsmores Schadow Rodpod of een handgemaakte rodpod van Wout van Leeuwen op de kop te tikken! Nostalgie puur sang!

Ondanks dat een rodpod voor de enkele simpele redenen is ontworpen, blijft het een belangrijk stukje materiaal op die bodems die niet geschikt zijn voor banksticks. Wat jij ervoor wilt uitgeven is en blijft een tweede. Een feit is wel dat de rodpod een van de belangrijkste innovaties is geweest van de afgelopen decennia. Een product met een rijke geschiedenis en velen varianten voor velen type wateren. De rodpod is een product wat niet geïntegreerd is geraakt in het karpervissen. Het is een product wat het karpervissen heeft gemaakt zoals we dat hedendag kennen.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.