Over de kook: voorkom zomerse problemen

Bron: Waterschap Brabantse Delta

Zes weken duurt het nu al, deze bloedhitte. Menigeen vraagt zich af waar nu eindelijk die weersomslag blijft, maar volgens de weer deskundigen kan het nog wel even duren. Nog langer? Het is in 40 jaar niet meer zó droog geweest. Wat betekent dat nu voor ons karpervissers? Nou, het zou zo maar eens best gevaarlijk kunnen zijn. Nu zijn de meeste van jullie geen watjes en hebben jullie allemaal een bere conditie, maar wat nu als je zwak gestel hebt?

De meeste gevaren kennen we allemaal wel. We hebben er allemaal wel eens van gehoord,  maar besteden er weinig aandacht aan. Ik zal een aantal gevaren beschrijven en zeg gelijk dat ik geen arts ben, maar ik ga lang genoeg mee op deze aarde om dingen mee gemaakt te hebben van anderen…

Heet he!
Heet he!

Door hitte heb ik, toen ik nog in het leger zat, (echte) mannen om zien vallen. Compleet uitgeschakeld, door uitdroging en door hitte bevangen. Wat gebeurt er nu als je té lang en te zware inspanningen onderneemt?

Hittekramp en hittestress

Door middelmatige inspanning in warm weer zweet een persoon overmatig om het lichaam af te koelen. Hierdoor ontstaat een tekort aan zout en vocht in de cellen van de spieren. Je krijgt kortdurende spierkrampen, verhoogde hartslag en een dorstig gevoel. Slim is om te stoppen met je inspanning, genoeg drinken en iets zouts eten. Patatje chips etc.

Door hittestress is het lichaam al een tijdje overbelast. Hart en longen moeten meer presteren en de hersenen hebben het zwaar. Men is eerder vermoeid, prikkelbaar en afgeleid (denk bijvoorbeeld aan verkeersruzies). Blijf uit de zon en zoek meer de koelte op, drink veel en probeer toch goed te slapen.

Een onwelwording aan de waterkant is een risico (foto: Caspar Huurdeman)
Een onwelwording aan de waterkant is een risico (foto: Caspar Huurdeman)

Uitputting en hitteberoerte

Door grote fysieke inspanning of te grote blootstelling aan de hitte heb je een ernstig tekort aan vocht in het lichaam. Daardoor kun je niet meer transpireren en daardoor koelt het lichaam niet meer af. Als de temperatuur oploopt en boven de 40 graden komt ontstaat er een levensgevaarlijke situatie. Men kan misselijk worden en zelfs bewusteloos raken. Als het echt zo ver is bel dan 112. Leg het slachtoffer in een koele omgeving. Als er ijs voorhanden is koel dan de nek, oksels en liezen. Geen ijs voorhanden? Een lap stof met koud water is een goed alternatief. Geef het slachtoffer niets te eten of drinken.

Botulisme

Botulisme is een bacterie. Deze verspreidt zich door dode dieren in warm (oppervlakte)water. De bacterie produceert botuline: een zenuwgif dat een verlammende werking heeft op de spieren van vissen en vogels. Houd er bij het opruimen van (of contact met) dode dieren in warm oppervlaktewater rekening mee dat botulisme dodelijk kan zijn. Zorg dus dat je niet met je handen in je mond zit, beetje raar, maar pas er mee op. Goed ontsmetten ná de tijd. Volgens het RIVM komt botulisme wereldwijd voor, maar veroorzaakt het slechts zelden ziekte bij mensen. Ik herinner me nog wel een poos geleden. Een druk beviste put met heel veel mooie vissen. Ineens stonden er rond de put gele borden met “verboden te recreëren i.v.m. botulisme“ ik heb nog nooit zo rustig mijn ding kunnen doen...

Als je dode eenden ziet liggen moet je oppassen! (bron: Dierenkliniek Tiel-Drumpt)
Als je dode eenden ziet liggen moet je oppassen! (bron: Dierenkliniek Tiel-Drumpt)

Blauwalg

Afgelopen week was het weer in het nieuws: “Politiehonden Aaron en Bart zijn ziek geworden door blauwalg”. Ook blauwalg is een bacterie. De naam blauwalg is misleidend omdat de blauwalg niet behoort tot de ‘echte’ eukaryotische algen, maar tot de bacteriën. In warm en voedselrijk water en luwte (wind en stroming)  kan deze bacterie het beste gedijen.

Dit kan heel hard gaan. Ik herinner mij nog een sessie in begin september 2007 op het TK. Daar in de haven lag gewoon een blauwalgen drap van zo'n 10 cm dik. Alles zat er onder. En het rook ook niet fris. We hebben er een week gezeten maar we zijn er niet ziek van geworden. Is het dan niet gevaarlijk? Nou wel degelijk, maar dan moet je er wel een paar flinke slokken van nemen. Dat is niet realistisch. Maar kleine kinderen en bijvoorbeeld honden krijgen wel water binnen en die kunnen er dus wel flink ziek van worden. Het blijft meestal bij misselijkheid en koorts.

Ziekte van Weil

En ook deze ziekte komt door bacteriën. De belangrijkste verspreider van deze ziekte zijn ratten. En die zien we natuurlijk veel aan de waterkant. De helft van de ratten heeft deze bacterie onder de leden. Gelukkig komt de ziekte niet heel veel voor, maar vergis je niet, het bestaat wel en als je er mee besmet wordt ben je de sjaak. Ik ken een verhaal van een visser die in Frankrijk besmet raakte en er heel erg ziek van is geworden. Dit kwam mede omdat artsen geen idee hadden wat deze jongen nu mankeerde. Pas toen hij vertelde dat hij een week aan de waterkant had gezeten ging er een lampje bij één van de artsen branden. Het bleek Weil te zijn.

Voorkom deze rot ziekte door zo min mogelijk in het water te vertoeven. En zeker niet als je een wondje hebt. Niet zwemmen, niet je handen wassen en bijvoorbeeld je pannen en bestek wassen in het viswater. Ratten hebben daar geplast en zo komt die bacterie in het water.

De bruine rat kan zorgen voor flinke ziektes (foto: ongediertebestrijden.com)
De bruine rat kan zorgen voor flinke ziektes (foto: ongediertebestrijden.com)

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.