Penvissen (deel 1)

Het vissen met “afstandhengels” geniet een grote schare trouwe aanhangers. Afstandvissen is namelijk een zeer effectief middel om karpers te vangen. Ondertussen kan er gepraat gegeten gelachen en gedronken worden, en het laatste karper magazine kan worden uitgeplozen.

Meestal word door beginnende karpervissers een complete set hengels met rodpot aangeschaft, een tentje of iets dergelijks maakt de zaak compleet evenals onderlijnen en boilies… alles is te koop!


Het “leerproces en succes” van het karperen bestaat uit soms lang wachten op een dagen van te voren klaargestoomde voerplek en een run van een zichzelf gehaakte karper… de fase penvissen wordt jammerlijk overgeslagen.

Hengels van rond de 3 LB vormen tegenwoordig geen uitzondering meer. Die hengels van 3LB zijn noodzakelijk om de zware loodgewichten (140 gram en soms nog meer) over grote afstand weg te kunnen zetten, niet omdat die karper zo ontzettend sterk is ...


Spektakel onder de top!

Dat dit ten koste gaat van het drilplezier neemt men vaak op de koop toe. Voor de criticasters ... ik doe het soms ook hoor, wel vaak in combinatie met een voerboot. Zodat ik met lichter materiaal uit de voeten kan... uiteindelijk wil ik ook nog plezier beleven…

Maar mensen, wat heb je toch weinig nodig om een karper met de pen te vangen. Een penhengel. Een werpmolen. Een pennetje, lood en haak. Aas en voer. Onthaakmat en landingsnet.


Veel heb je niet nodig

Één van de allermooiste manieren van karperen vind ik toch wel het vissen met de penhengel. Penvissen is een vak apart en voor de commercie niet interessant. Niet alleen het materiaal, maar ook je gedrag langs de waterkant speelt een belangrijke rol. Een vlak langs de kant azende karper is sneller verjaagd dan dat hij terugkomt…


Behoedzaam en sluipen als een indiaan is het credo

In volstrekte stilte zoeken... kijken naar woelwolken... bruisplakkaten, bewegende planten of rietstengels. Penvissen op karper gebeurd vaak struinend, vaak zit je niet langer dan een kwartier op een voerplekje. Vlak langs de kant, soms maar 10 cm. Maar meestal niet meer dan een meter.


Penhengels:

Op een water zonder enige vorm van obstakels bijvoorbeeld een sierwater, kan je met een 1LB (0,20mm lijndikte) hengel goed uit de voeten. Wateren met veel plantengroei en obstakels vereist een hengel van 2 LB (0,30mm lijndikte).


Een goed gemiddelde is dus een hengel van 1,5 LB (0,25mm lijndikte). Een penhengel van 12 FT (ongeveer 3,65 meter) is een mooie basislengte.

Een penhengel moet een progressieve buiging hebben tot in het handvat zodat de slip van de werpmolen op het moment van 90 graden buiging van de hengel in werking kan treden. Het aantal ogen op deze "voorbeeld" hengel is 12 inclusief start en topoog. Minder ogen zijn niet gewenst ivm het pijl en boog effect. De lijn moet zonder “scherpe hoeken te vormen”worden geleid” naar de werpmolen.
 


Balans is belangrijk


De penhengels worden tegenwoordig het meest gemaakt in carbon. Carbon voelt tijdens de dril wat harder aan en is zwaarder van gewicht dan penhengels van glasvezel. Een penhengel moet snel zijn, strak en niet doorhangen!

Geen pook..maar ook geen slappe dweil. Er moet goed een haak mee worden gezet.

Een belangrijk detail is de werpmolen in combinatie met de penhengel, de penhengel word tijdens het penvissen in de hand gehouden. Op de plek waar de hengel word vastgehouden, moet er balans zijn! Meestal is dit de greep boven de werpmolen. Iets wat in balans is “voelt” lichter aan.
 


Een prachtige schubkarper voor de auteur


Een hengel die uit balans is vist niet prettig en word topzwaar, aangezien een aangeschafte penhengel niet korter of langer gemaakt kan worden moet het gewicht van de werpmolen uitkomst bieden. Vaak is een 040 model werpmolen met een uitstekende slip een goede keus. Een penhengel uitgevoerd met reelringen bied de extra mogelijkheid om de balans te finetunen.

Volgende keer: Uitloding pennetje en over aas en voer
 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.