Reizen door Frankrijk: de regels

Frankrijk is de meest gekozen vakantiebestemming voor veel Nederlanders en Belgen, maar natuurlijk helemaal voor karpervissers. De gave wateren, grote karpers en het (vaak) warmere weer hebben een flinke aantrekkingskracht op ons. In Frankrijk gelden wel wat andere regels in het verkeer en in dit artikel zullen we je wegwijs maken.

Milieuvignet

Een hot item is het ‘Crit’Air-vignet’ (vanaf nu milieuvignet genoemd) dat afgelopen jaar is ingevoerd. Dit heeft verband met de milieuzones die Franse steden sinds 2016 mogen invoeren om vervuiling tegen te gaan. Een stad kan zowel een permanente als een tijdelijke milieuzone instellen. Zoals je zult begrijpen zijn de permanente het hele jaar actief (bijvoorbeeld in de binnenstad van Parijs), maar het kan wel zo zijn dat je in de nachtelijke uren rond mag rijden zonder vignet. De tijdelijke milieuzones zijn alleen geldig in het geval van (langdurige) extreme luchtvervuiling. Is daar geen sprake van dan mag je zonder vignet de zone in. Voor veel karpervissers zal geen vignet nodig zijn omdat er vaak in buitengebieden wordt gereisd. Ben je wel van plan om één van de onderstaande steden binnen te rijden dan zal je een vignet moeten aanschaffen.

Het milieuvignet is verplicht in enkele grote steden
Het milieuvignet is verplicht in enkele grote steden

In de volgende steden geldt een (tijdelijke) milieuzone: Parijs, Lyon, Lille, Grenoble
In de volgende steden is men van plan om een milieuzone in te voeren: Avignon, Bordeaux, Cannes, Clermont-Ferrand, Dijon, Montpellier, Rouen, Straatsburg en Toulouse

Bij overtreding van de wet- en regelgeving riskeer je een rijverbod en een boete van € 68 bij betaling binnen 45 dagen of € 45 euro als je direct betaald. Betaal je niet dan riskeer je verhogingen tot maar liefst € 450.

Nog enkele handige feitjes:

 • Een sticker is geldig voor heel Frankrijk. Er kunnen per stad wel andere beperkingen gelden.
 • Het Crit’Air-vignet is enkel online te bestellen met een creditcard.
 • De sticker wordt naar je huis verstuurd en kost € 4,80 (incl. verzendkosten)
 • De levertijd is ongeveer 4-6 weken. Red je dit niet, dan mag je tijdelijk de coupon tonen die onderaan de factuur staat.
 • De sticker moet aan de binnenkant (rechtsonder) van de voorruit worden geplakt. Het is niet nodig om je vignet jaarlijks te bestellen want de sticker gaat de hele levensduur van je voertuig mee.
 • Welk vignet jij nodig hebt voor jouw auto check je hier.
 • Ben je op zoek naar meer Nederlandstalige informatie over de milieuzones en de vignetten? Dan raden we je aan om even naar de website van de ANWB te surfen. Hier staat alles uitgebreid uitgelegd.

Bestel jouw vignet via de volgende link: https://certificat-air.gouv.fr/

Let op je snelheid

Maximumsnelheid

In Frankrijk liggen de maximumsnelheden ongeveer gelijk aan die in Nederland en België. Zo mag je binnen de bebouwde kom 50 km/h en op de autosnelweg 130 km/h. Dit verandert echter als het regent of als je korter dan 3 jaar je rijbewijs hebt (beginnend bestuurder). In dat geval daalt de maximumsnelheid. Een ander verschil met ‘onze’ maximumsnelheid is dat je ook met een aanhangwagen deze snelheden mag rijden (zolang het totaalgewicht van de combinatie lager is dan 3500 kg).

In het onderstaande overzicht kijken we naar personenauto’s en bestelwagens, met of zonder aanhanger/caravan, met een totaalgewicht van de combinatie < 3500 kg:

Binnen de bebouwde kom: 50 km/h
Buiten de bebouwde kom: 90 km/h (regen of B.B. = 80 km/h)
Wegen met gescheiden rijbanen en 4 stroken: 110 km/h (regen of B.B. = 100 km/h)
Autosnelwegen: 130 km/h (regen of B.B. = 110 km/h)

De minimum snelheid op de linkerbaan op autosnelwegen is 80 km/h.

Uiteraard dien je altijd de maximumsnelheid te volgen die door de borden langs de snelweg wordt aangegeven.

Let op: het bezitten, meenemen en gebruiken van radardetectieapparatuur is verboden. Dat geldt ook voor apparatuur en smartphones met signalering voor vaste flitspalen of trajectcontroles. Voor onze Belgische bezoekers verandert er dus weinig, maar een tip voor de Nederlanders: schakel Flitsmeister uit voor je Frankrijk inrijdt of verwijder dit soort apps van je telefoon ;)

Hier nader je een tolpoort

Tolwegen

Het Franse wegennet bestaat o.a. uit tolwegen. Dit kost je voor een gemiddelde Frankrijktrip vaak al een paar tientjes en dien je dus zeker mee te nemen in je reisplanning. Als je bij zo’n tolpoort arriveert zijn er verschillende banen. Je kunt cash betalen bij een cassiere (meestal niet al te knap), of met je creditcard bij een onbemande automaat. Het kan echter ook sneller met een tolbadge. Deze koop je bijvoorbeeld bij de ANWB. De tolbadge is gekoppeld aan je creditcard en deze bevestig je onder de voorruit. Je kunt daarmee de snellere tolpoorten gebruiken en stapvoets doorrijden. Hiermee voorkom je veel oponthoud en je tol wordt via de creditcard afgeschreven. Handig! De tolbadge is verkrijgbaar vanaf € 11,99 (ledenprijs), maar je betaalt in de maanden dat je hem gebruikt ook een soort abonnement van € 2,50.

De tolbadge van de ANWB voorkomt lange rijen

Overige regels Frankrijk

In Frankrijk rijden we rechts en halen we links in, dat is gelukkig niet vreemd. Wel zijn er andere verkeersregels die afwijken van de Nederlandse en Belgische. Hieronder zetten we een aantal belangrijke regels voor je op een rij:

 • Het vasthouden van een mobiele telefoon is verboden, ook als je stil staat.
 • De telefoon mag zich tijdens het rijden niet binnen het gezichtsveld van de bestuurder bevinden (let dus op met het plaatsen van je telefoon (navigatie) onder de voorruit).
 • Een hoofdtelefoon en oortjes zijn niet toegestaan dus bel alleen met een carkit
 • Als bestuurder moet je altijd direct handelingen kunnen uitvoeren om veilig te kunnen rijden. Met het oog op deze regel kan je een boete krijgen als je tijdens het rijden eet, drinkt, rookt of andere bijzondere manoeuvres uitvoert. Het dragen van onveilige schoeisel (o.a. teenslippers) is verboden.
 • Het is niet toegestaan om een auto te slepen op de autosnelweg.

Het gebruik van oortjes en een koptelefoon zijn verboden

Wat moet je bij je hebben?

In Frankrijk is het verplicht om enkele zaken in de auto aanwezig te hebben. De meest opvallende is een alcoholtester. Je moet er tenminste twee in je auto aanwezig hebben. Hoewel je deze ook aanwezig moet hebben als buitenlander krijg je géén boete als deze ontbreekt. Met de test kan je als bestuurder bepalen of je wel of niet in staat moet kunnen zijn om je auto te besturen. Een alcoholgehalte van maximaal 0,5 promille is toegestaan (0,2 promille voor beginnend bestuurders). Zorg er ook voor dat je geen drugsresten in je bloed hebt. Dit levert je in Frankrijk behoorlijke problemen op. De alcoholtester kan je in eigen land al aanschaffen, maar is ook te koop bij Franse supermarkten en tankstations.

Een alcoholtester is verplicht in Frankrijk

Naast de alcoholtester is een gevarendriehoek ook verplicht. Deze moet minstens 30 meter achter het voertuig worden geplaatst (zoals in Nederland ook wordt geleerd, maar zelden wordt uitgevoerd). Let op: op autosnelwegen mag geen gevarendriehoek worden ingezet omdat het plaatsen te gevaarlijk is! Stap uit aan de passagierskant en wacht achter de vangrail op hulp.

Als laatste is het verplicht om een veiligheidshesje te dragen bij pech, zowel overdag als ’s nachts. Verstop hem niet in de kofferbak, maar leg hem op een goed bereikbare plaats zodat je hem direct kan aantrekken.

We raden je in ieder geval aan om een goede reisverzekering en pechhulp af te sluiten. Dat voorkomt veel problemen als je toch met pech komt te staan of bij een ongeval betrokken raakt.

Verklarende woordenlijst

Frans Nederlands
Allumez vos feux
Attention
Au pas
Cédez le passage
Centre ville
Danger, dangereux
Fin de limitation
Gendarmerie
Gravier, Gravillons
Halte
Impasse
Itinéraire bis
Limitation
Passage interdit
Passage protégé
Péage
Priorité à droite
Prudence!
Ralentir, ralentissez
Rappel
Route barrée
Sens unique
Serrez à droite
Suivre
Tenez vos distances
Toutes directions
Travaux
Virage
Voie unique
Vous n'avez pas la priorité
Zone bleue
Zone de rencontre
Zone rouge
Ontsteek uw lichten
Let op!
Langzaam!
Voorrang verlenen
Centrum
Gevaar, gevaarlijk
Einde snelheidsbeperking
Politie
Steenslag
Stop
Doodlopend
Alternatieve route
Snelheidsbeperking
Doorgang verboden
Voorrangskruising
Tol
Verkeer van rechts heeft voorrang
Voorzichtig!
Langzaam rijden
Herinnering/herhaling (van verkeersregel)
Afgesloten rijweg
Eenrichtingsverkeer
Rechts houden
Volgen
Afstand houden
Doorgaand verkeer
Werk in uitvoering
Bocht
Eenbaansverkeer
U hebt geen voorrang
Alleen parkeren met parkeerschijf
Woonerf (maximumsnelheid 20 km/h)
Stoppen verboden

Let op de maximumsnelheid en volg de borden

Afsluitend

In Frankrijk heb je veel afwijkende regels waar je je als bestuurder aan moet houden. Met dit overzicht hopen we je de belangrijkste informatie te hebben gegeven, waardoor je veilig op weg kunt. De informatie in dit artikel was in ieder geval geldig op 31 augustus 2017. Check voor je op vakantie gaat nog even of er wijzigingen zijn doorgevoerd in de regelgeving. Zo kom je in ieder geval niet voor (dure) verrassingen te staan.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.