Rivier vissen in Frankrijk (deel 2)

Maandag 19-08-2013 lazen we op CarpFeeling het eerste deel van Riviervissen in Frankrijk. Hierin vertelde Rémon van Wanrooij over zijn eerste avontuur op de Franse rivier. Lees nu het vervolg op dit verhaal.
 


Dag 2, Karma is een bitch!

Omdat het meer een oriëntatie-trip was dan een vistrip besloten we te gaan verplaatsen naar een dode arm van de rivier. Hier hadden we de avond van te voren al gevoerd en verschillende karpers aan de oppervlakte gezien. Neem dus ook altijd een goede polariserende bril mee!

Het enige nadeel was dat het vol lag met waterplanten, gelukkig waren er enkele vrije spots waar alleen zand lag. De rigs werden zorgvuldig gedropt met een handje voer erom heen.

We visten in een boog van 180 graden met 6 hengels en op verschillende dieptes. De toppen gingen dermate omhoog zodat de meeste wiervelden werden overbrugd in de lucht. Een Polyballen-systeem van strategy was handig geweest om bij ons te hebben.

Niet veel later kwam er een man naar ons toe gelopen, het was een witvisser die erg vriendelijk was. Hij stelde zich voor en vertelde dat er hier veel karper zit in de winter en het vroege voorjaar.

Dit was dus nuttige informatie die we zonder te verkassen nooit te weten waren gekomen.
 


Omdat de vissen overdag aan de oppervlakte lagen ging Stephan  erop uit in zijn boot met een zig-bug. Dit bleek een juiste zet want niet veel later kwam hij terug gevaren met de eerste vis.

Helaas bleek het een zieke vis die niet moeders mooiste was. Zijn bijnaam werd dus ook “Zombie”.

Het schepnet waar we deze vis mee hadden geschept hebben we de rest van de trip niet meer gebruikt en thuis meteen ontsmet.
 


De eerste is binnen!


Niet veel later ging de eerste hengel op de steunen ervan door. Om er voor te zorgen dat de vis niet ging vast zwemmen werd het drillen vanuit de boot. Riviervissen zijn sterk dus het was 30 minuten zweten in een bootje van 1,80 m en 2 man. De 2e vis was een feit met een gewicht van 11.1 kg!
 


Een pracht van een vis


Nu opnieuw de hengel uitvaren naar dezelfde plek en nog vol met adrenaline stapte ik in de boot.

En ging ik staand de hengel uitvaren zodat ik goed in het water kon kijken op zoek naar meer vis.

Een stomme beslissing want ik verloor mijn evenwicht en viel in het midden van de rivier in het water. Stephan kwam niet meer blij van het lachen en pakte snel zijn camera. 


“Bedankt maat, maar Karma is a bitch ;)” 

De verwachtingen van de nacht waren hoog en door de vermoeide dagen gingen we vroeg slapen.

Midden in de nacht hoorde ik de Fox RX van Stephan afgaan gevolgd door een plons en veel schelden. Ik strompel uit mijn tent en zie Stephan in het water liggen. Hij was aan de kant uitgegleden en landde op zijn hengels die op steunen half in het water stonden. Door zijn ongelukkige landing was de hengel met de vis eraan van de steunen gekomen en het water in geschoten.

“Kut daar gaat mijn hengel, die vinden we nooit meer terug. En het ergste is dat de vis ermee rond moet zwemmen”. Dat waren zijn woorden die erop volgden. Met de moed in zijn natte schoenen gezonken stapte hij in de boot en hoopte zijn lijn terug te vinden op de plek waar hij zijn lood had gegooid.  Wonder boven wonder raakte de lijn verstrikt in de elektromotor, hij keek omlaag en zag de vis nog zwemmen. “WOW!!! makkelijk een 40 ponder.” Maar het geluk was niet aan zijn zijde, de vis gaf een klap met zijn staart en de onderlijk brak. Zwaar verslagen kwam hij naar de kant. Hij had zijn hengel terug maar door zijn onfortuinlijke actie had hij misschien wel de vis van zijn leven gemist. De volgende ochtend kon hij weer een beetje lachen, waarop ik veilig kon zeggen:  “Karma is echt een bitch ;)”. De nacht had verder niks meer opgeleverd en in de planning stond een rivier vlak bij de Belgische grens.
 


Dag 3, Afspraak is afspraak

Helemaal gebroken van al het in- en uitpakken en de 3 uur durende rit komen we aan bij het door ons uitgezochte water.

Thuis hadden we via Google maps verschillende spots uitgezocht en uitgeprint zodat we wisten waar we moesten zijn.  Wat we niet konden zien was dat de kanten enorm hoog waren en onbevisbaar. 

Toch vonden we een plek waar we konden zitten maar met 1 nadeel, er zit een local te vissen waardoor er maar plaats was voor 3 hengels. Na een gesprek met een terughoudende man zei hij dat hij niet de nacht zou blijven als we de volgende ochtend weer zouden inpakken. Dit was toch al onze bedoeling dus dat was afgesproken.
 


Er was maar plaats voor drie hengels


Het was iets na middennacht tot een paar korte piepjes de doodse stilte doorbraken.

“piep….. piep…. Piep, piep” we wisten al genoeg, dit is witvis. Die nacht vingen we 2 kopvoorns maar niet hetgeen waar we voor kwamen. De ochtend was echter betoverend mooi, wat veel goed maakte.
 


De stek


Dag 4 was aangebroken en we begonnen zoals beloofd met opruimen. De man die er van te voren zat kwam kijken en kwam een praatje maken. Hij was een stuk opener omdat wij ons aan de belofte hadden gehouden. Hij vertelde dat er regelmatig 20kg+ vissen worden gevangen en liet zelfs de trekroute van de vissen zien. Hier ging het ons om, informatie voor een eventuele volgende trip!

Dit is belangrijker dan 1x een dikke vis vangen en dan eigenlijk nog niks weten.

We besloten met deze informatie naar huis te rijden en daar een nachtje op ons thuiswater te pakken om alles rustig door te nemen.
 


Dag 4, Home sweet home

Laat in de middag kwamen wij aan op onze vaste stek. Het voelde heerlijk om op het vertrouwde water terug te zijn. De hengels gaan erin en het gastoestel gaat aan. Onder het genot van de ondergaande zon evalueren wij onze trip. 
 


Genieten


We weten nu wanneer wij waar moeten zijn. Hoe het bodemverloop is van verschillende wateren, wat voor toplood je het beste kan gebruiken, welk gewicht lood je het beste kan gebruiken, wanneer er de meeste scheepvaart is en tot hoe laat.

Met alle informatie die we hebben opgedaan kunnen we de volgende trip tot een succes laten verlopen. Investeren in een goede oriëntatie gaat zeker vis opleveren want niet alles kan je op internet vinden. Niemand gaat geheimen prijsgeven waarom zij goed vangen en waar. Hierdoor komen veel mensen bedrogen thuis van hun Frankrijk-trip maar dat lees je niet op internet. Je ziet alleen dikke vissen en verhalen van mensen die geen nachtrust kenden vanwege de vele runs.

Ook deze nacht werd het ons niet gegund, het kwam met bakken uit de lucht en het waaide verschrikkelijk hard. In de ochtend mochten we wel 3 vissen verwelkomen.
 


Stephan was de eerste met deze mooie schub van 6kg

 


Snel daarna kwam er een Delkim van mij in actie en landde ik ook een 11kg wegende schub

 


Ook Stephan wist er nog 1 te pakken die dag met een gewichtje van ongeveer 5kgEen heerlijke afsluiter van een leerzame vis vakantie. “Success is about creating benefit for all and enjoying the process. If you focus on this & adopt this definition, success is yours.”
 


Bekijk hier ons video verslag


 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.