Run om run pech

Het is best begrijpelijk dat veel karpervissers tijdens een trip naar Frankrijk run om run vissen. Je steekt er beiden even veel energie in en dan is de beloning ook fifty fifty. Als het echter goed gaat tenminste. Mijn buurman zag tot twee keer toe z'n recordvis aan z'n neus voorbij gaan door vergissingen met wie er nou net aan de beurt was met aanslaan. Ook kun je pure pech hebben omdat de ene persoon de grote vissen vangt (ook op andermans hengel) en de andere de kleintjes.
 


De buurman zat eens met z'n zwager op het meer van Echternach in Luxemburg. Het was toen net bekend geworden dat daar grote schubkarpers zwommen. Ze vingen wel aardig maar nog geen toppers. Toen er een hengel, die 200 meter naar de overkant uitgevaren was, langzaam afliep sloeg de zwager per ongeluk aan terwijl de ander eigenlijk aan de beurt was. “Volgens mij is het een brasem”opperde de zwager. “Oke, haal jij hem dan maar gewoon binnen en dan pak ik de volgende hengel bij een aanbeet” antwoordde de buurman. Na een tijdje sloeg de twijfel toe of het toch niet een klein karpertje betrof.
 


Het bleek geen brasem maar een 39 ponds schub op het meer van Echternach


Om een lang verhaal kort te maken; Een karper van 1 meter bij 39 pond kwam uiteindelijk op de kant. Twee jaren terug sloeg hij op le Val Dore per abuis zelf een keer voor zijn beurt aan. Er werd besloten dat hij de dril af zou maken en dat de volgende run voor rekening van zijn collega zou komen. Hij landde een 20 ponds schub en de lezer zal al wel op z,n klompen aanvoelen dat de volgende aanbeet een dikke dertiger betrof. Twee keer was hij dus de pechvogel die zijn eigenlijke recordvis (ook nog eens op de eigen hengel) mocht scheppen.
 


Op le Val Dore kostte het voor de beurt aanslaan een recordvis


Een ander vast viskoppel trok er eens op uit met een derde persoon. Deze persoon ging puur voor de gezelligheid en om te koken mee tijdens een trip naar de Moselle. Het run om run vissen tussen de rechtse en linkse visser pakte heel ongelukkig uit. Iedere keer, ongeacht welke hengel er afliep, had de linkse persoon de zware en de rechtse persoon de lichte vissen. Dus bijvoorbeeld 30 pond, 16 pond, 28 pond, 15 pond, 33 pond, 19 pond, 27 pond, 12 pond etc. Toen de onfortuinlijke rechtse visser weer eens aansloeg voelde hij direct dat het weer geen zware vis maar een wippertje was en gaf de hengel aan de derde persoon zodat deze ook eens kon drillen. Een 13 pondertje werd genet. De linkse visser maakte hem echter duidelijk dat hij eigenlijk aan de beurt was en mocht derhalve de volgende run weer verzilveren (die dus eigenlijk voor de rechtse visser was). Het valt al weer te raden; de volgende vis woog 38 pond schoon aan de haak. De rechtse visser was de wanhoop nabij maar de volgende nacht sloeg hij eindelijk aan op iets stevigers.
 


Ook op de Moselle was er flinke run om run pech


Tijdens een slopende dril kon hij echter zijn makkers, waarvan er 1 de loeisterke vis moest komen scheppen, niet wakker geschreeuwd krijgen. Wat hij toen uitgekraamd heeft daar schaamt hij zich nu nog voor. Naar zijn eigen zeggen zouden er jarenlang geen ziekenhuizen meer voorradig geweest zijn als z,n donderspeech uitgekomen zou zijn. Eindelijk werd de linkse grote vissen vanger wakker en ging slaperig met z,n lieslaarzen te water om te scheppen. Toen de vis in het net lag zei hij ; “Moet je me daar nou voor wakker maken”. De rechtse visser zakte door de grond maar de linkse begon ineens keihard te lachen. Hij nam de boel in de maling want het betrof eindelijk dan toch een flinke dertiger.

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.