Seizoensupdate (deel 3)

De laatste sessie is inmiddels alweer twee weken geleden. Door ongunstige werkdagen en een kort ziektebed was ik helaas niet in staat om me richting het targetwater te begeven. Ik baalde flink want met de huidige weersomstandigheden en de resultaten uit het verleden verwachtte ik dat hij heel snel gevangen zou gaan worden. Toch bleef dat verwachte bericht uit en leek de deur nog wijd open te staan. Afgelopen donderdag had ik eindelijk weer de mogelijkheid om een sessie te vissen. Normaal draai ik er liever korte sessies in de vroege ochtend of avond, maar ik besloot om er weer eens een nachtje op uit te gaan.Rond 14.00 uur arriveerde ik aan het water en zag ik dat ik wederom het water voor mijzelf had. Dit is echt een groot voordeel van het doordeweeks vissen op drukke wateren. ?Ondanks het sterk zakkende waterpeil putte ik nog steeds hoop uit eerdere observaties van andere vissen en besloot ik opnieuw op het ondiepere deel van het water te gaan zitten. Toen ik net goed en wel alle spullen op de stek had hoorde ik een flinke plons. Ik keek op en zag op ongeveer twintig meter afstand een behoorlijke golf tegen de overzijde. Een aantal seconden daarna zag ik op exact dezelfde plek een kleine karper de waterspiegel doorbreken en volledig loskomen. Dit was een goed teken want de vis springt hier echt sporadisch. Ik pakte snel een hengel uit het foudraal en zag een oude fluoro pop-up op de hair zitten van de vorige sessie. Zonder aarzeling plofte het lood een meter van de stek waar de vis sprong. De lijn werd slap gevist en de hengel werd voor een uurtje op de steunen gelegd.


Helaas verliep dit uur vruchteloos en ik besloot ik de hengel weer binnen te draaien en van een nieuw aasje en rig te voorzien. Ik koos er wel voor om de rig op exact dezelfde stek te laten liggen in verband met de aanwezigheid van de vis. De tweede hengel werd rechts van mij op een paar meter van de doorgang gepositioneerd met een combinatie van een echte en een plastic tijgernootje. Deze doorgang verbind de twee delen van het water met elkaar en de vis moet hier doorheen. Helaas is deze stek door de jaren heen helemaal stuk gevist en is er een ontzettende stekdressuur ontstaan. Ik vraag mij af of de vissen überhaupt azen in het betreffende stuk water. Ik vermoed echter dat ze vol gas oversteken en het eten wel even uit hun hoofd laten. Door het aas iets verder weg te plaatsen hoop ik weer in de veilige zone te zitten waar de vis wel aast.

De middag vloog voorbij en in het lekkere weer kregen ook de armen weer wat kleur. De vele piepjes van de delkim werden waarschijnlijk veroorzaakt door overactieve brasem. Het leek er op dat deze vol tegen de paai aanzaten want ze verzamelden zich massaal. In korte tijd zag ik zelfs meerdere brasems springen, een tafereel dat ik nog niet kende.


Net voor de avondschemer zag ik een auto arriveren van een andere visser. Hij naam plaats op de andere helft van het water en hierdoor zaten we elkaar sowieso niet in de weg. Pas de volgende dag hoorde ik dat hij helemaal niet op de hoogte was van mijn aanwezigheid. Ik had me bewust ook wat minder zichtbaar opgesteld om de drukte op de stek wat te ontlopen. Pas in het donker had ik de paraplu opgezet en ik had gekozen voor een stek die iets uit het zicht lag. Het gevolg hiervan was prettig. Waar ik normaal regelmatig andere vissers aan de tent had kreeg ik nu gedurende de sessie niet eenmaal bezoek. Ook dat is wel eens lekker als je voor de rust naar de waterkant gaat.

In de avond kreeg ik een korte oploper op de rechter hengel. Het bleek te gaan om een brasem en met een onderhandse worp kon ik de rig opnieuw op zijn plek liggen. De wereldontvanger stond zachtjes aan en ik luisterde naar de voetbalwedstrijden uit de Europa League. De rust heb ik echter niet bewust meegemaakt, want om twee uur ’s nachts werd ik kort wakker als gevolg van een volle blaas. Doordat ik de nacht voor de sessie slechts drie en een half uur geslapen had was ik aardig opgebrand. Ik sliep dan ook heerlijk op de stretcher en werd pas rond half tien in de ochtend echt wakker. Het hield niet alleen in dat ik heerlijk geslapen had, maar ook dat er niets gebeurd was met de hengels en dat was uiteraard weer een teleurstelling.

Overigens ben ik normaliter niet echt van het lange doorslapen. Mijn voorkeur gaat er naar uit om vroeg op te zijn en te kunnen waarnemen wat er gebeurd op het water. Toch heeft ook het op de stretcher blijven liggen bepaalde voordelen. Door het slapen heerst er een absolute rust op de stek. Geen trillingen van voetstappen en geluid zorgen gegarandeerd voor meer kansen. Wanneer ik vlak onder de kant vis probeer ik ook altijd zo lang mogelijk op de stretcher te blijven liggen en onnodig geluid te voorkomen.


De gekende aasperiode verstreek langzaam en er zou geen actie meer volgen. Na het opruimen rond de klok van twaalf besloot ik de andere visser nog even op te zoeken. Zijn aaskeuze zorgde voor een flink aantal brasems en bij mijn aankomst zette hij net weer een lap terug. Na een uurtje te hebben gesproken over het water en de taaie visserij besloot ik weer richting huis te gaan. De batterij was weer opgeladen en volgende week staan meerdere sessies in de planning.

Gisteren heb ik mijn voerboot weer opgehaald. Door een mankement aan de dieptemeter heb ik deze tijdelijk even moeten wegbrengen. Gelukkig kan ik nu weer extra scherp vissen en is hij op tijd gereed om hem te kunnen gebruiken nu het visseizoen echt losbarst. Met een flink zonnige periode in het vooruitzicht hoop ik er de aankomende twee weken regelmatig even een paar uurtjes op uit te kunnen trekken in de jacht naar de karper.

Frank Avezaat

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.