Size does matters

Ja heren, bij karper vissers doet de grote er wel degelijk toe. Nu heb ik het niet over het formaat van de vissen die we vangen, maar over het format van de haak die we gebruiken. Door de commercie gedreven maar ook door de artikelen van de vele Engelsen hebben we de haakmaat in de afgelopen jaren drastisch zien verminderen.

Was eerst een maat 2 nog heel gewoon al gauw ging het naar 4, 6 en tegenwoordig maat 8. Op het eerste oog is daar niks mis mee en kunnen we verfijnder vissen waardoor de aas aanbieding perfect is. Maar is dit ook zo??? In de afgelopen vier jaar ben ik daar steeds meer aan gaan twijfelen. Mede door het aantal lossers die ik had en niet zelden waren dit grotere vissen.
 


Op één van mijn vele trips naar Frankrijk zat ik samen met Dennis Mc fettrich te vissen. Dennis die ik al jaren ken heeft een enorme staat van dienst in zowel Engeland als op het continent. In Engeland bevist hij de zwaarste circuit wateren en op de één of andere manier weet hij vaak in korte tijd de topvissen te vangen. Het andere wat Dennis perfect maakt is een full English breakfast. Tijdens een van deze ontbijten kwam het aan op  het verspelen van een vis. Zes vissen om precies te zijn, wat zelfs voor de meest geharde visser iets te veel van het goede. Na het gebruikelijke commentaar in de trend van 'je kan niet vissen' en 'peppi' ontspond zich een discussie over onderlijnen en haken in het bijzonder.
 


Rig en componenten


Ik vroeg Dennis waar hij mee viste en het bleek dat ik precies viste zoals hem. Ik snapte er helemaal niets meer van. Nog voor het ontbijt opgegeten was vertrok één van de hengels met een hoop gepiep. Niet veel later lag er een beer van een spiegel in het en een glimlachende Dennis die opmerkte bij mij blijven ze er wel aan hangen, ja ja ja..... het zout werd in de wonden gesmeerd. Toen de vis op de mat lag en ik de onderlijn wilde verwijderen zag ik dat Dennis weliswaar met dezelfde rig viste maar met een veel grotere haak. Na de foto’s en het terugzetten zei ik tegen Dennis dat ik met een zesje viste, waarop hij antwoordde "ik met maat 2". Een kleine cultuurschok. "Maat 2" echode ik? "Jazeker maat 2". "Heb je het formaat van die bekken hier gezien en hoe klein dat zesje van jou is in die bek?" Ik moest toegeven dat de verhoudingen totaal zoek waren. Dennis beredeneerde het als volgt. Door de grote van de bekken is het voor een kleine haak moeilijk om vlees te pakken en zal het voor de karper gemakkelijker uit te spugen zijn dan een grote haak. Klinkt plausibel dus na een duik bij Dennis in zijn tackle box was ik onderweg met een zakje MCF Longshanks maat 2.
 


Dennis gebruikt altijd grote haken


Nieuwe rigs waren snel gemaakt en binnen no-time wierp ik de rigs weer op hun plek. Nog steeds een beetje huiverig vanwege het formaat maar toch met vertrouwen zat ik achter de hengels. Tot in de avond bleef het stil en ik begon een beetje te twijfelen of ze dan toch niet te groot waren. Terwijl ik mijn culinaire hoogstandje (blik struik) aan het bereiden was kwam één van de hengels tot leven. Na het oppakken voelde ik de rustgevende 'boink' op de hengel de vis verplaatste zich langzaam. Na een tiental minuten lag ze in het net. "Pfiieeuw...." de haak was blijven zitten en zat keurig netjes in de onderlip. Een glimlachende Dennis stak zijn hoofd om de hoek van de tent en in sappig Engels de opmerking "you got one then?" Ja, antwoordde ik en foto’s werden genomen en al vlug zwom deze hoge veertiger terug in zijn element. Nu, 4 jaar later doe ik dit nog steeds. Ik gebruik grotere haken dan de rest van de vissers en heb bijna geen lossers meer. Deze conclusie trek ik puur op mijn resultaten sinds dat ik dit ben gaan doen. Maar hoop ook van jullie te horen wat jullie ervaring hier mee is?
 


Wederom op een grote haak


 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.