Snag ears, the update 2014

Zoals de vaste lezers wellicht wel weten, begon ik ooit mijn schrijven bij CarpFeeling met een artikel over de aanschaf van snag ears. Als herinnering aan dat artikel schrijf ik elk jaar een update hoe het staat met dit bijzondere product. Het jaar 2014 is bijna op zijn eind en daarom gaan we terugblikken op het afgelopen jaar. Zoals voorgaande jaren heb ik dit gehele jaar alle innovaties op snag ear gebied op de voet gevolgd waardoor ik een aardig beeld heb gekregen wat de hypes van dit moment zijn. Laten we beginnen!

Als je net als ik de afgelopen 5 jaar hebt bekeken hoe de evolutie van snag ears vorm kreeg, dan zal je net als ik tot de conclusie komen dat er best wel wat innovatie is geweest omtrent dit toch simpele product. Waar ik in de conclusie van 2013 al opmerkte dat de vorm van snag ears in 2014 alleen zal veranderen en hiermee doel ik op het integrated snag ear verhaal, zo geschiede ook. Naast de toenemende aantallen geïntegreerde snag ears op de markt, behandelen we nog meer innovaties die in 2014 verder het licht zagen. Denk aan led-verlichte snag ears en nog meer mogelijkheden om snag ears te laten personifiëren. Ook zullen we de snag ear als transmitter behandelen zoals Prologic introduceerde in hun 2015 catalogus en kijken we naar een bijzondere aanpassing die het Nederlandse Element Tackle doorvoerde.

Een prachtig home made exemplaar door Kim Sjogren
 

Toename aluminium snag ears

Voordat we verder gaan met deze innovaties is een opmerkelijk feitje dat er dit jaar meer snag ears zijn uitgekomen van aluminium. Een lange tijd had aluminium in rodsupport ranges een negatieve bijsmaak. Het materiaal was te zacht en helemaal in combinatie met messing schroefdraad een regelrechte ramp als het ging om duurzaamheid. Toch zijn het merken als een Cygnet Tackle, Taska Tackle en een Fox met hun Black Label range die ervoor zorgden dat aluminium van zijn slechte naam afkwam. Helemaal geanodiseerd aluminium en dan voornamelijk de kleur zwart werd gezien als tarty materiaal. Merken als een Next Generation Tackle (NGT), Trend, X2 maar ook exclusieve merken als een Prowess of Meccanica Vadese kwamen met simpele aluminium exemplaren op de markt dit jaar.

De Nero Snag Ears van het Italiaanse Meccanica Vadese
 

Bent snag Ears 

Ik hoor jullie bijna denken bij het lezen van deze kop. Een Bent snag ear? In nagenoeg 9 van de 10 gevallen zijn de armpjes van een snag ear kaarsrecht en verticaal. Dit is zo zodat de hengel horizontaal nihil speling heeft maar ook verticaal kan stuiteren zonder dat de hengel van de steunen wordt getrokken. Begin 2014 hoorden we van de zogenaamde Snagger van het Nederlandse Element Tackle. Een speciale snag ear die je zowel dubbel- als enkelarm kan gebruiken en die een knik in de armpjes kent waardoor je hengel nagenoeg niet kan stuiteren. Dit voorkomt uiteindelijke beschadiging van je hengelblank. Hij is nog in ontwikkeling en er zijn nog niet veel verdere specificaties bekend behalve dat hij vervaardigd is uit carbon en roestvaststaal, lichtgewicht zal zijn en verstelbaar zal worden. Hopelijk zal dit product dan ook in 2015 het licht gaan zien.

Nog in ontwikkeling: De Snagger van Element Tackle
 

Geïntegreerde snag ears

Ik had hem al genoemd in de update van 2013. De geïntegreerde snag ear is aan een opmars bezig en steeds meer beetmelders worden uitgerust met deze optie. Een geïntegreerde snag ear is een beetmelder waarbij bovenop de behuizing al standaard een schroefdraad inkeping is te vinden. Bij de beetmelder worden meestal losse armpjes geleverd die je rechtstreeks schroeft in het schroefdraad. Je hebt dus geen los voetje meer nodig. We zagen in 2013 al beetmelders van Nash Tackle, K-Karp en 30Plus met deze optie. In 2014 zijn er bijvoorbeeld producten als de Next Generation Tackle VS beetmelder, de Nash Tackle R3 en de Prologic Polyphonic V2 bijgekomen. Voor 2015 zal Prologic de SMX beetmelders uitbrengen die het Integrated Snag Ear verhaal naar een hoger level tilt. Deze geïntegreerde snag ears zijn namelijk ook nog eens adjustable in lengte!

Geïntegreerde snag ears in een NGT VS beetmelder
 

Verlichte snag ears

In 2013 zagen we al de speciale Light Up snag ears van het Engelse Reaper Custom Tackle. Snag ears voorzien van led in de tips van de armen en bij de voet een jack-plugje om hem aan te sluiten op de uitgang van je beetmelder. Nu is Reaper Custom Tackle een custom bedrijfje die producten in een kleine oplage maakt. Het was dan ook niet heel verwonderlijk toen er uit China de Lighthouse Snag Ears kwamen die werkten op een soortgelijk principe. Zowel Markerworld als het Duitse Finkelde verkoopt ze en het enigste verschil met de versie van Reaper is de grootte van de productie. Het betreft hier snag ears met een vooruitstaande schroefbevestiging voor hangers en swinger, 15cm demontabele armpjes van carbon en de natuurlijk de led-functie.

De Lighthouse snag ears van Markerworld en Finkelde
 

Trend Illuminated Snag Bars

Ondanks dat Yaris Sports en daarmee Trend dit jaar failliet ging, hadden ze nog wel de Illuminated Snag Bars uitgebracht. Het betreft hier een zelfde product als de versie van Reaper Custom Tackle, Finkelde of Markerworld alleen is de afwerking iets deftiger. Denk aan zwart geanodiseerd aluminium, leds in verschillende kleuren en demontabele armpjes. Ondanks dat nieuwe producten niet meer worden uitgeleverd, is er zo verspreid door Nederland en daarbuiten nog voldoende voorraad van dit spul te vinden. Ik verwacht dat er in 2015 meer merken zullen opstaan met leds in snag ears verwerkt. Stiekem hoop ik natuurlijk op een van de custom merken die een exemplaar maakt van kwalitatief hoogwaardige materialen! In ieder geval zal het Franse Mack2 volgend jaar ook komen met hun versie die de naam Pro Tech Illuminated Snagbar zal dragen.

De Illuminated Snag Bars van het niet meer bestaande Trend
 

De snag ear als transmitter

Een andere wending op snag ear gebied is dat de snag ear niet enkel meer het doel heeft om je hengels niet van je steunen af te laten kletteren. In de 2015 catalogus van Prologic staat namelijk de Wireless Snagbar Kit waarbij de bekende oortjes een dubbele functie krijgen. In de voet van de snag ears zit namelijk een transmitter verborgen die je door middel van een jack-plug verbind met je beetmelder. Zo maak je eigenlijk heel simpel en onopvallend je beetmelders draadloos. Deze kit komt pas in 2015 op de markt en hoort daarom niet helemaal thuis in deze update maar goed, hij werd wel in 2014 gepresenteerd!

De nieuwe Wireless Snagbar Kit van Prologic
 

Wrapped snag ears

De mogelijkheden om je snag ears te laten personifiëren is de laatste jaren enorm toegenomen. Door bedrijven als een Kudos Tackle, Lee Valley Customs, Inky's Custom of Reaper Custom Tackle kun je de meest bijzondere snag ears laten vervaardigen van de materialen die jij prefereert. Denk aan coloured tips, gebruik van carbon en acryl, isotope slots en andere verlichtingsmogelijkheden. Een service die we nog niet eerder zagen was het wrappen van je snag ears. Dit jaar kwam het Engelse Indentiskinz met deze optie en dat geeft veel mogelijkheden! Het wrappen van producten zien we steeds meer. Vooral carbonfolie wordt steeds meer toegepast in rodsupport materiaal, beetmelders en zelfs Spombs. Nu je je snag ears ook kan laten wrappen, zijn de mogelijkheden helemaal eindeloos!

Laat je snag ears wrappen door Indentiskinz
 

2015?

Het natuurlijk lastig te zeggen welke kant snag ears komend jaar op zullen gaan. Toch verwacht ik nog meer toename in het integrated snag ear verhaal. Meer fabrikanten zullen hun beetmelders standaard gaan voorzien van oortjes. Het is compacter, je kan meer accessoires los verkopen et cetera. Ook qua verlichte snag ears verwacht ik dat er meerdere fabrikanten zullen gaan volgen met een soortgelijk product naast de nu al bekende producten van een Mack2. Verder ben ik erg benieuwd naar de Snagger van Element Tackle wanneer deze het levenslicht zal gaan zien. Dit ontwerp is namelijk toch wel erg anders dan de oortjes die we kennen. Als laatste denk ik wel dat we qua personalisering wel de top hebben bereikt. De mogelijkheden zijn eindeloos en als er innovatie zal zijn, dan zal het op fronten zijn die over de top zijn. Denk aan gegraveerde met goud bedekte producten. Het moet altijd duurder, beter maar vooral gekker niet!

De Snagbar van het Franse Concept T2M met dubbele snag ears

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.