Snag ears, the update 2015

We zijn alweer een jaar verder sinds de laatste update omtrent snag ears en daarom is het goed om te kijken wat de markt in de afgelopen tijd heeft gedaan. Snag Ears waren zes jaar geleden een ware hype maar door doorontwikkeling hebben we door de jaren heen diverse tendensen kunnen waarnemen. De conventionele snag ear is wijdverspreid te koop door tientallen merken, ze zijn in alle kleuren, vormen en maten te customizen en niets lijkt meer te gek. Toch zie ik ze maar weinig meer aan de waterkanten. De snag ear lijkt steeds meer van het toneel te verdwijnen. Vorig jaar gaf ik al een mogelijke oorzaak die dit jaar werd versterkt. De conventionele snag ear maakt plaats voor de geïntegreerde variant en dat is een grote verandering!

In 2015 meer led-verlichte snag ears (Llabra Skybar Snag Ears)

In 2015 meer led-verlichte snag ears (Llabra Skybar Snag Ears)

De conventionele snag ears anno 2015

Ondanks dat we zo terug zullen komen op de geïntegreerde snag ear, zagen we dit jaar ook bij de conventionele snag ears wat innovatie. Allereerst was het JAG Products die hun snag ears presenteerden. Naast de speciale All Snag Ears voor Nevilles, introduceerden ze ook een standaard versie welk te gebruiken was met alle beetmelders. Innovatief was een v-vormige inkeping aan de achterzijde waarover je de armpjes kon schuiven. Deze armpjes zette je vast door middel van een stelschroef. Ze werden geïntroduceerd in zowel de 316, Prolite als Black range maar hebben nooit het levenslicht gezien.

De versie van JAG Products welke nooit in de verkoop is gegaan

De versie van JAG Products welke nooit in de verkoop is gegaan

Verdere innovaties van dit jaar is de nog steeds langverwachte Snaggers van het Nederlandse Element Tackle. In de vorige update bespraken we dit bijzondere idee al en tot op heden heeft dit product nog niet het levenslicht gezien. De Snaggers is de eerste snag ear met gebogen armpjes. Op deze manier kan je hengel nooit gaan liggen stuiteren op de steunen. Het idee van de Snaggers is al van 2014 en de testfase duurt dus al even. Toch was er april dit jaar nieuws onder de zon. Momenteel wordt gekeken naar het juiste type carbon. De eerste samples begaven het bij een druk van 18 kilo. Een druk die eindelijk al bizar hoog is. Toch willen de mannen van Element Tackle een product lanceren wat voor 150% goed is en dat siert hun. Zoveel tijd steken in een product zouden meer merken moeten doen! Hopelijk zien we in 2016 het resultaat van hun inspanningen.

Er wordt momenteel getest met verschillende soorten carbon bij Element Tackle

Er wordt momenteel getest met verschillende soorten carbon bij Element Tackle

Het laatste nieuws omtrent conventionele snag ears komt van het gloednieuwe Dutch Carp Metals van Lennart Hoomoedt en Arjan Verkoelen. De producten van Hoomoedt werden in het verleden al verkocht via Dé Karperbootshop maar zullen nu onder een eigen naam op de markt worden gezet. Zeer interessant daarbij is dat het assortiment flink zal gaan uitbreiden en er ook al prototype snag ears gemaakt zijn. Qua innovaties zien we er in deze prototypes een aantal. Zo is een prototype al uitgerust met een dubbele hangerbevestiging aan zowel de voor- als achterkant. Zo kunnen deze snag ears prima worden gebruikt door bootvissers die graag hun hanger voor hun beetmelder hangen om zo loze piepen door de golven op te vangen. Een tweede prototype is compleet anders dan we gewent zijn. De armpjes van de snag ear worden namelijk aan de bovenkant ondersteunt door een tweede horizontaal voetstuk. Hierdoor creëer je als het ware een kooi om je beetmelder heen. In 2016 zullen we gaan zien welke prototypes het levenslicht zullen zien. Een merk om in de gaten te houden!

Kwaliteit van Dutch Carp Metals

Kwaliteit van Dutch Carp Metals

Meer led-verlichte varianten

Verder ontwikkelingen in 2015 zijn nog meer snag ears welke zijn uitgerust met een led in de tip van de armpjes. Vorig jaar zagen we deze variant al gestaag opkomen en dit jaar zijn er enkele merken bijgekomen. Zo wordt de Lifehouse variant welke we al zagen bij Finkelde en Markerworld nu ook verkocht door het Italiaanse C.V.A. Fishing Tackle en brachten merken als Llabra en Behr hun versies uit. De Llabra variant luistert naar de naam Skybar Snag Ears waar de Behr variant luistert naar de naam Redbite Eurocarp Snaggy. In 2016 zal nog een led-verlichte snag ear zijn opwachting maken en dat is de nieuwe Illuminated Carbon Snag Bar van het Duitse Sänger Anaconda.

De Behr Redcarp Eurobite Snaggy

De Behr Redcarp Eurobite Snaggy

De doorontwikkeling van integrated snag ears

Toch valt de innovatie wat betreft conventionele snag ears tegen ten opzichte van de geïntegreerde snag ears. We konden dit jaar een paar tendensen waarnemen waarbij New Direction Tackle de grote innovator was. Hun Bluetooth Bite Alarms waren de grote innovatie van dit jaar door het combineren van bluetooth en een app voor je smartphone. Een technologie die we eerder zagen bij Anda Sports. Vooral de manier waarop ze de snag ears integreerde was hoogstaand! Deze K9-Bite Alarms zijn voorzien van twee schroefdopjes op de bovenkant van de hengeluitsparing. Door de dopjes te demonteren kun je de beetmelders voorzien van speciale korte snag ears. Deze speciale Lighthouse snag ears zijn verkrijgbaar in het rood, groen, geel en blauw . Ze zijn gemaakt van carbon en de led in de top flitst wanneer je een aanbeet hebt. Esthetisch gezien vallen de snag ears volledig weg in het ontwerp en dat is de innovatie. Ze zijn meegenomen in het complete design.

De K9-Bite Alarms met Lighthouse snag ears van New Direction Tackle

De K9-Bite Alarms met Lighthouse snag ears van New Direction Tackle

Een ander uiterste zagen we dit jaar bij de tarty MK1 Compacts van Edwards Custom Upgrades. Ook deze beetmelders hadden geïntegreerde snag ears maar waren eerder een kopie van de legendarische Optonics dan een geheel nieuw concept. Deze snag ears zijn verstelbaar in hoogte door het verwijderen van twee schroefjes. Een iets wat oldskool concept wat wel werkt maar tevens snel zal zorgen voor verdwenen schroefjes. Het is goed om te zien dat zelfs anno 2015 nog uitersten worden opgezocht en soms, heel soms wordt teruggekeken naar eerdere ideeën.

De demontabele snag ears op de MK1 Compacts van EDwards Custom Upgrades

De demontabele snag ears op de MK1 Compacts van EDwards Custom Upgrades

De toekomst?

Het zal voor komend jaar moeilijker worden om te voorspellen hoe snag ears eruit gaan zien dan ooit tevoren. Dit komt door een aantal ontwikkelingen die gaande zijn. Allereerst is het de vraag welke innovaties het net besproken Dutch Carp Metals zal gaan doorvoeren. Mijn verwachtingen hierin zijn hoog. Ook mijn verwachting betreft de Snaggers van Element Tackle blijft bestaan en ook de wetenschap dat Edwards Custom Upgrade met nieuwe producten bezig is draagt hier aan bij. Als laatste hebben de meeste merken al acte de presente gegeven wat betreft nieuwe producten voor komend jaar. Toch komt innovatie soms om het hoekje als je het niet verwacht. Laten we het daarom ook afwachten.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.