Succes factoren

Er is al een aantal maanden een pittige discussie gaande omtrent het inzetten van een snowman presentatie. Aan de ene kant hebben we de trotse gebruikers, die vis na vis weten te vangen met deze aaspresentatie. Aan de andere kant hebben we de confronterende beelden van PB-Products, die aantonen dat je er aardig wat vissen mee misloopt. Beelden vertellen vaak meer dan woorden, maar hoe komt het dan dat er zoveel mensen zijn die met een deze presentatie veel vis op het droge krijgen?
Succes is in de visserij altijd een combinatie van meerdere factoren. Alles moet kloppen om een schuwe vis te haken. In het geval van de snowman, is het zo dat deze "gekke" presentatie opvalt. Dit staat voorop. Het trekt altijd de aandacht van de vis, of dit nou positief of negatief is. De verschillende kleuren, het waggelen en het opstaan van de bodem maakt het voor de vis een interessant object. Dit prikkelt de vis om poolshoogte te nemen. Dit is ook iets wat wij erg duidelijk hebben waargenomen op onze onderwaterbeelden. Door de vorm is het alleen een stuk lastiger voor de haak om vlees te pakken. Er zit simpel gezegd "teveel boilie" in de weg. Dit is goed te zien op de beelden van PB. Over de vorm van snowman is al veel gezegd. Het is daarom ook een beetje een "welles, nietes" verhaal aan het worden. Maar wat is naast de attractie, een factor die er voor zorgt dat deze aanpak toch vis oplevert?


Argument van velen: Deze bek is groot genoeg voor een snowman


In mijn eigen visserij maak ik, net als bij een snowman bijna altijd gebruik van een contragewicht. Of dit nou een pop-up, een stukje kurk of een imitatie maisje is, ik pas het in 80% van mijn visserij toe. Dit doe ik niet alleen vanwege de attractie, maar vooral om de ligging van de rig. Ik wil namelijk dat de hair de boilie verlaat aan de onderkant. Je stoppertje wijst dan altijd naar boven en je haak (en hopelijk je hele rig) ligt plat op de bodem. Bij het naar binnen zuigen van het haakaas zal dus eerst je boilie, gevolgd door je haak de bek van de karper ingaan. Je rig reageert zoals hij bedoeld is.


Een snowman presentie: Intrigerend voor vissen


We gaan er namelijk altijd vanuit dat je rig mooi op de bodem terecht komt. Wanneer mensen hun rig controleren met de palmtest (het over je hand trekken van je rig om te kijken hoe hij haakt), test je de rig in een ideale situatie. Eerst de boilie, dan de haak gevolgd door een gestrekte onderlijn.

Ik kan je namelijk vertellen dat het perfect neerleggen van de rig geen gemakkelijke opgave is. Dit heb je wel kunnen zien voor de live CarpCam, waar we soms wel 5 minuten bezig waren met het "perfect" neerleggen van de presentatie. En wij konden vanwege de camera zien wat we deden….. In je eigen visserij kan dit niet altijd. Ligt je rig eindelijk goed, heb je ook te maken met de factor "witvis", die met op sommige wateren speelt met je onderlijn of het een basketbal is.


Gevangen met een boilie / imitatie maisje


Wanneer je rig niet ligt zoals hij bedoeld is, zal hij heel anders reageren tijdens een opname. Ga er eens vanuit dat de hair aan de bovenkant uit de boilie komt. Dit is bij de meeste bodems in combinatie met een krachtige worp niet ondenkbaar. De haak hangt nou naast de boilie en zal bij een opname ook "op de kop" in de bek van de karper schieten. Doet je haak dan nog wel datgene waarvoor hij gemaakt is? Pas deze palmtest maar eens toe met een rig die compleet anders ligt en je zult zien dat hij lang niet altijd zo goed werkt.

Helaas is dit een factor, die we niet altijd in de hand hebben. Gelukkig hebben we gezien, dat je van een karper vaak meerdere kansen krijgt. Na zo'n mislukte opname valt je rig weer op de bodem, wat de kans aanzienlijk groter maakt dat hij zich de volgende keer wel vastzet.


Wanneer je gebruik maakt van een drijvend aasje boven je boilie, zal je rig in de meeste gevallen reageren zoals je dat wil. Boilie eerst, dan je haak. Dit vanwege de opwaartse druk van de pop-up. Zal dit een reden zijn dat je zowel met de snowman als de imitatie mais zo fantastisch veel vis weet te vangen? Misschien dat de "handicap" van de snowman (formaat/vorm) ook een succes factor van dit gekke ding is?

Erwin van Hensbergen

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.