The Footprint of a Carp Angler (deel 3)

We zijn aangekomen bij het laatste deel van dit drieluik. Een drieluik wat je een kijkje laat nemen in de wereld van consumeren en het afval wat daar vanaf komt. Ondanks dat de footprint die wij als vissers achterlaten op de wereld, maar klein is, moeten we waken voor de kleine verstoringen die mede onze vistoekomst bepalen. In het eerste deel keken we naar ons loodgebruik en de gevolgen op de lange termijn, in het tweede deel keken we naar de afvalberg die we creëren en de verspilling van grondstoffen en in dit laatste deel doen we dit dunnetjes over maar dan op een ander gebied. Er is namelijk nog 1 productsoort wat we veelvuldig gebruiken, wat enorm veel grondstoffen kost en wat op den duur schadelijke gevolgen kan hebben voor het milieu. Dit laatste artikel gaat over de wonderlijke wereld van aas.
 


Anno 2013 beschikken de meeste hengelsportzaken over tientallen meters vol met aas. Van kant-en-klare boilies, pellets en partikels tot massa’s aan additieven voor het creëren van je eigen wonderaasje. De markt van aas is enorm. Elk jaar verbaas ik mij weer over de velen soorten en maten die op Carp Zwolle te bewonderen zijn. Bij het langslopen van de stands, komen de geuren van scopex en squid je neus binnen. Bij de derde stand is je reukorgaan al automatisch uitgeschakeld. Zoveel variatie aan geuren werkt averechts. De aasmarkt is zondermeer een van de grootste markten die bestaat binnen onze tak van vissen.  Toch zien we elk jaar boiliefabrikanten komen en gaan ondanks dat aas een van de basisbenodigdheden is voor het vangen van een karper.
 


De keuze anno 2013 is reuze


Aas, een machtig wapen voor het vangen van karper. Toch moeten we ons blijven realiseren dat alles wat we in het water gooien, niet meer eruit gehaald kan worden. Aas kan op de lange termijn schade berokkenen voor de vissen en kan zorgen voor verzuring of verzouting. Aas is een wapen met een gebruiksaanwijzing. In de handen van de verkeerde personen wordt dit wapen een moordwapen. Denk aan de dood van Engeland’s grootste karper Benson die dood ging aan de gevolgen van verkeerd geprepareerde partikels of denk aan de verzuring van sommige dressuurwateren door overvoering. In dit artikel wil ik je 4 zaken laten zien die we in ons geheugen moeten houden. Laten we beginnen.
 


De dood van Benson was voor veel Engelsen een tragedie
 

Voercampagnes

In een van de vorige delen van dit drieluik las ik de opmerking dat deze artikelen vooral veel speculatie kennen en dat is waar. Om handvatten te creëren, moet ik soms aannames maken om de case te schrijven. Kengetallen binnen onze tak van sport zijn er niet of nauwelijks en daarom moet ik soms speculeren. Ook in dit artikel ga ik speculeren en wel over hoeveel kilo aas wij per jaar gebruiken. Ik ken sommige vissers die een 5 kilo per jaar aan boilies gebruiken. Ze vissen instant en voeren hooguit wat mais of boilies bij. Ik ken ook vissers die hun hand niet omdraaien voor een 500 kilo per jaar. Ik zal een milde schatting maken in deze en dat is dat we ongeveer een 30 kilo per jaar voeren per persoon. Ondanks dat we bijna 300.000 karpervissers kennen in Nederland, is maar een klein deel vissers die grootvoerders zijn. De jongere generatie kan het vaak niet betalen en de oudere visser weet beter en weet vaak wel wanneer er teveel wordt gevoerd. Ook hier weer speculatie dus.
 


Kwantiteit boven kwaliteit?


Hoeveel je ook voert, alles is afhankelijk van het water wat je bevist. Een groot water als het IJsselmeer, vraagt vaak een net wat grotere voercampagne dan het plaatselijke cultuurputje. Het snelstromende kanaal net wat meer als het slootje om de hoek. Uiteraard is dit relatief. Een klein putje met enorm veel vis, kan meer voer hebben dan een grote plas met maar een tiental zwaargewichten erop. Daarnaast zijn er nog meer factoren als bijvoorbeeld het seizoen. Een karper richt zich zomers in de regel meer op het overvloedige natuurlijk voedsel. In het najaar als er vetreserves moeten worden gekweekt, kan er best wat meer gevoerd worden en zo zijn er nog veel meer aspecten die belangrijk kunnen zijn voor je voercampagne.
 


Veel karpers preferen natuurlijk voedsel boven boilies en aanverwanten


Een voercampagne, hoe groot ook, is niet fout als je het doet met een plan. Gewoonweg storten omdat je dat in een blaadje hebt gelezen, is geen plan maar hooguit zonde van de centen en van je uiteindelijke doel. Soms vraagt dat ‘vangen’ gewoonweg wat tijd!
 


Verzuring

Bonne, je hebt een plan. Je wilt een groot water aanpakken, hebt een paar prachtige plateaus gevonden en je wilt je voercampagne beginnen. 5 kilo per dag verspreid over het hele plateau inclusief de randen en richels. Je hebt een boilie gevonden waar je vertrouwen in hebt. Een heerlijke Robin Red knikker die het volste vertrouwen bij je heeft gewonnen door zijn geur, kleur en structuur. Nu snap je dat het kolossaal strooien van deze knikkers zowel goed als fout kan gaan. Je kan de vis ongenadig hard op je stek krijgen of je voert een week en gooit 7 x 5 kilo voer het water in zonder resultaat. De vis bleek niet op de beoogde stek te komen door een verkeerde wind, lage watertemperatuur of noem maar een doomscenario op. Je hebt dan dus 35 kilo voer wat heerlijk op de bodem ligt te vergaan. Zonde van je moeite en centjes en van de knikkers zelf natuurlijk. Denk na voordat je begint met strooien. Voercampagnes blijven altijd een gok. Je beheerst gewoonweg de touwtjes niet. Verspreid vissen en kleine beetjes voeren geven je vaak veel informatie en zorgt gewoonweg voor minder kans op verzuring. Dat de vissen het voer wel vinden is en blijft een fabeltje.
 


Azende vis op je voerstek gaat lang niet altijd op
 

De levensmiddelenindustrie

We gaan even kijken naar de boilie zelf. Ondanks dat de boilie maar 1 vorm van aas is in deze grote wereld, is de boilie wel verreweg het meest populair wat mede komt omdat dit aas zo lekker makkelijk is in gebruik. Je hoeft ze , in de meeste gevallen, niet zelf te bereiden, je schiet ze makkelijk weg en je hebt in de meeste gevallen geen vieze handen na gebruik. Het is soms alleen lastig om goed te kunnen praten waarom wij per visser 30 kilo boilies per jaar het water in gooien. Aas wat volgende de fabrikanten is gemaakt van ingrediënten die komen uit de levensmiddelenindustrie. Een bijzondere zin waarmee aasfabrikanten een hoge kwaliteit mee willen aangeven. Dat de wereld onverdeeld is, weten we allemaal. In sommige landen is voedselschaarste. Wij hebben voldoende voedsel en gebruik die ingrediënten om aas te maken voor het voeren van vissen die we willen vangen om ze daarna terug te gooien. Dit klinkt natuurlijk allemaal wat cru en vergaand. Toch moeten we het volgende bedenken;


‘Bij de productie van voedsel, komt 30% tot 50% niet in onze mond terecht.’


Tja, en dat klinkt dan toch weer best vervelend. Moeten we nu de alarmbellen laten afgaan, stoppen met vissen en geld geven aan de voedselbank? Dat mag maar hoeft niet. Wel moeten we met zijn alleen eens bedenken of we niet zijn doorgeslagen op aasgebied. Als we al ingrediënten uit de levensmiddelenindustrie nodig hebben voor het vangen van een vis, dan stellen we het belang van het vangen van een vis boven de productie van voedsel. Als we even terug gaan naar het begin van dit drieluik en we stellen dat we per inwoner van deze wereld gemiddeld 1.8 mondiale hectare nodig hebben per persoon, dan kun je je beseffen dat we grootgebruiker zijn. We kennen honger in de wereld maar wij gebruiken de grondstoffen liever voor onze hobby.

Moeten we dan stoppen met vissen? Natuurlijk niet! Bovenstaande dikgedrukte zin slaat natuurlijk maar voor een zeer klein percentage op ons vissers. Denk alleen al aan overproductie in landen waar ze zoveel voedsel niet nodig hebben waarbij tenslotte derving toetreedt. Nee, laten we elkaar alleen niet zoveel wijsmaken.

Boilies gemaakt van ingrediënten uit de levensmiddelenindustrie, kunnen, en lees dan ook KUNNEN, een verschil in kwaliteit maken. Het is niet gezegd dat deze boilies voor ongekend meer vis op de kant kunnen zorgen en ook niet dat ze beter zijn voor de vis! Als voorbeeld kunnen we lijnzaad nemen. Een echt top ingrediënt door het aminozuur arginine. Voer je alleen op de lange termijn met boilies met lijnzaad, dan kan het gebeuren dat de karpers problemen gaan ondervinden aan hun darmwand daar lijnzaad een vrij grof en scherp product is. Zelfs de meest biologische duurzaam verkregen soort! Laten we met zijn allen gewoon niet geloven in sprookjes en marketingtrucjes.
 


Lijnzaad is op de lange termijn niet zo goed voor onze geschubde vrienden
 

Zouten

Fleur de Sel, Maldon of Haliet. Allemaal soorten zout die we in de wereld kennen. Ook binnen de visserij wordt al sinds jaar en dag zout gebruikt. In de boilieproductie wordt vaak een klein beetje zout toegevoegd, in sommige kruidenmengsels die we gebruiken als smaakmaker zit zout, we stoppen vaak wat zout in onze stickmix, gebruiken zout als conserveerder en dan heb je natuurlijk nog de Rock Salt producten waar Nash Tackle in 2012 mee op de markt kwam.
 


Rock Salt van Nash Tackle


Zout is alleen niet zo’n fijn goedje voor de natuur en de karper in kwestie. De vloeistoffen in het lichaam van de karper bevatten namelijk al grote hoeveelheden zout zodat de nier, het belangrijkste orgaan, voortdurend water moet afscheiden dat via osmose in de vis is binnengedrongen. Wanneer de karper teveel zout binnenkrijgt, kan de nier overbelast worden en de vis schade toebrengen. De nier zwelt op en kan zelfs openbarsten doordat de vis teveel water vasthoudt. Een teveel aan zout is dus dodelijk! Een wijze les die we kunnen lezen in het boek ‘Discover Carp Fishing’ van Rob Hughes en Simon Crow.

Ook voor de verdere flora en fauna is zout niet zo goed. Zout onttrekt vocht aan de bladeren van de bomen en aan de knoppen. Het tast de schors van de bomen aan en hindert de groei van bomen en planten. Ook watersalamanders kunnen niet zo goed tegen hoge zoutconcentraties. Gelukkig zijn vissen wel redelijk instaat om te leven in brak(ker) water. Hun voedsel heeft alleen wat meer last. Zo zijn zoetwaterschaal- en schelpdieren niet gek op zout en laat dat nu net een grote voedselbron zijn van de karper! Laten we de hoeveelheden zout in ons voer dan ook laag houden. Zoetwater bevat van nature al een minimale hoeveelheid aan zout. Laten we er geen brakwater van maken door bergen steenzout. Zout heeft namelijk een groot nadeel en dat is dat het nooit meer uit het water gaat! Ik denk dat ik nu wel op alle slakken zout heb gelegd.
 


Zoetwater schaal- en schelpdieren kunnen slecht tegen zout. (Bron foto: duikonder.nl)
 

Verpakking

Het laatste puntje van aandacht zijn de verpakkingen waar we ons aas in kopen. Wie in de hengelsportzaak de aasafdeling eens nader bekijkt, ziet dat al het aas tegenwoordig is verpakt in plastic zakken en bakjes. Van kleine zakjes boilies met een inhoud van slechts 300 gram, tot de mega bulkverpakkingen van 25 kilo. Nu is het natuurlijk handig om een kilozakje boilies te kopen als je deze soort eens wilt proberen. Wil je 5 zakjes proberen, dan betekent dat 5 x een plastic verpakking. Jammer voor het milieu maar een goed plan om teleurstelling te voorkomen als de boilie niet doet wat je ervan verwacht. Nu zal ik je het verhaal van aasverwachtingen en de media besparen.
 


Een kilo versus bulk

Toch hebben we voldoende kennis in handen om iets beter met het milieu om te gaan. Heb je namelijk een boilie gevonden die je helemaal tof vindt, koop hem dan in een bulkverpakking! Meer boilies en relatief minder verpakking en dus minder afval. Je bent zelfs relatief gezien goedkoper uit. Maar al te vaak vind ik de boilieverpakkingen langs de waterkant. Leeg wel eens waar. Jammer want zo’n zakje doet er 10 tot 20 jaar over om te vergaan als dat al lukt. Ook droge mais kopen op bulk is een pre! Kies een grootverpakking mais boven het bekende blikje. Je moet er wat meer voor doen, koken kost ook geld maar de hoeveelheid aan verpakkingsmateriaal scheelt een berg. Alle droge partikels, die je uiteraard eerst kookt, zijn goedkoper op bulk dan kant-en-klaar verpakt. Grootverpakkingen zijn overigens geen vrijbrief voor lukraak strooien!
 


Duivenvoer is een goedkoop alternatief op bulk
 

Opmaken die voorraad!

Feit, wij karpervissers zijn altijd opzoek naar het wonderaas. We proberen maar als te graag nieuwe smaken, vormen en kleuren aas. Als ik in mijn kast kijk, zie ik 60 potjes pop-ups in alle kleuren, smaken en geuren. De kans dat dit aas ooit allemaal wordt gebruikt, is nihil. We creëren voorraden waar we bang van worden. Producten die aan derving onderhevig zijn ondanks dat we dat niet denken. Pop-ups zijn wel eens waar lang houdbaar wat mede komt door onnatuurlijke ingrediënten. Toch worden ze er met de jaren niet beter op. Een prima manier om te besparen en de afvalberg te verkleinen, is om eerst eens je aas op te maken voordat je nieuw aas koopt! Waarom opzoek naar een gouden aasje als je oude pop-up het ook nog prima doet?
 


Maak die potjes eens op voordat je nieuwe koopt!
 

Kunstmatige toevoegingen

In navolging van bovenstaande, de meeste pop-ups zijn niet erg goed voor het milieu. Dit komt door hoge concentraties (chemische) additieven als kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Ook het product wat een pop-up drijvend maakt, kan schadelijk zijn voor zowel de vis als het milieu. Denk aan de beruchte Spheres! Minuscule glazen bolletjes die je pop-up drijfvermogen geven. Zorg ervoor dat pop-ups nooit in de natuur belanden. Gooi ze na gebruik weg in de afvalbak alsjeblieft!
 


Micro Spheres van glas komen we steeds vaker in pop-ups tegen
 

De eindconclusie

We zijn met zijn allen maar een stelletje mazzelaars bij elkaar dat we het zo goed hebben hier in het Westen. Als we willen vissen, dan kopen we de producten gewoon in de viswinkel of op het world wide web. We kunnen zorgeloos onze hobby uitvoeren. Dat betekent natuurlijk niet dat we niet meer hoeven na te denken. In dit drieluik heb ik talloze tips gegeven die iets kunnen bijdragen aan een beter milieu. Zaken die weinig inspanning vragen maar op de lange termijn veel kunnen betekenen. Ook ik maak mij schuldig aan veel van de punten die ik heb besproken en dat zal gelden voor velen van ons. Zie het niet als een vingerwijzen maar als een eyeopener. Ook ik weet dat wij vissers en onze hobby maar een speld in de spreekwoordelijke hooiberg zijn. Toch leiden minuscule daden tot grote verbeteringen.

De wereld verbeteren begint bij jezelf!
 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.