Van openbaar naar betaalwater in Frankrijk deel 1

Er is onder karpervissers haast geen gevoeliger onderwerp dan de keuze tussen het vissen op openbaar of betaalwater in Frankrijk. De meningen zijn hier zeer over verdeeld. Op verschillende forums is het vaak een tweestrijd tussen de tegenwoordig regelmatig voorkomende criminaliteit of andere ellende op openbaar water versus negatieve opmerkingen richting betaalwater zonder dat de story een dieper vervolg krijgt. Laten we hier de kogel dan maar eens door de kerk jagen maar wel redeneer ik hier uiteraard puur vanuit mijn eigen situatie en kan ik niet voor een ander spreken.

Via een stukje geschiedenis volgt een toelichting waarom ik in mijn situatie de laatste jaren naar een betaalwater in plaats van een openbaar water in Frankrijk ga. De hoofdreden is dat ik het al zo'n 20 jaren met slechts 1 tripje per jaar moet stellen en ik de situatie op openbaar water gaandeweg achteruit heb zien gaan. Ik kon in de laatste jaren op openbaar water in die ene beschikbare week slecht anticiperen bij onverwachtse tegenslag waardoor er van de 7 dagen soms meer op de snelweg doorgebracht werden dan aan de waterkant.
 


In de 90er jaren, tot 2005 viste ik echter altijd op openbaar water en kon je in een week met een thuis voorbereid plan best rendement halen. De controle van de gendarmerie was toen op de door mij beviste minder bekende wateren nog niet zo scherp. Als je nu steeds vaker alle negatieve verrassingen rondom teleurstellende trips op openbaar water leest dan durf ik in dat ene vakantieweekje niet meer te gokken. Dit neemt niet weg dat ik zeker bewondering voor degenen heb die de gok op openbaar water nog wel wagen. Op betaalwater kun je ook van een koude kermis thuiskomen als bijvoorbeeld wier, zachte bodems en dwergmeerval lastige hindernissen zijn. Ik heb absoluut ook tijden gekend dat ik het op openbaar water best naar mijn zin had. Sommigen (vooral met meer beschikbare tijd zodat je meer kunt experimenteren of op vooronderzoek uit kan gaan) zullen misschien heel andere ervaringen hebben.
 


Retrofoto van gevangen schubkarper aldaar in 1995


De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de gendarmerie door de jaren heen veel scherper geworden is met boetes uitdelen door ongeregeldheden aan de waterkant. Ik zag in de 90er jaren bijvoorbeeld al vuilniszakken in de bosjes liggen met duidelijk afval van Nederlandse producten en dacht toen al dat dit een keer fout zou lopen. Op m,n thuiswater is het net zo gegaan. Sommige boeren, waarvan je voorheen op hun aan het water grenzende land mocht vissen, geven geen looprecht meer door de rotzooi die een bepaalde groep vissers veroorzaakte. De koeien liepen soms met meters lijn om hun poten tussen de argeloos in het gras achtergelaten lege zakken chips. Tja, wat zou je in dat geval zelf doen? 
 


Paradijselijk uitzicht over een betaalwater


In pakweg de eerste 10 jaren in Frankrijk had ik nooit problemen op openbaar water. Een flink aantal wateren had toen al legale nachtviszones en daar was genoeg ruimte om lekker te pionieren en vis te vangen. Als je nu die kleine nachtvisparcoursjes, alwaar het precies in dat stukje water stijf van de dressuur staat, op bepaalde stuwmeren ziet dan wordt je daar niet vrolijk van. In 1995 viste ik op de rivier de Moselle bij Pont à Mousson en daar mocht je over 900 meter legaal nachtvissen. Toen we aankwamen waren beide kopstekken bezet en namen we in het midden plaats maar na 2 dagen konden we de rechtse kop overnemen. We vielen precies met onze neus in de boter want er volgde een weersomslag van warm en zonnig naar bewolkt en regenachtig weer.

Hierna volgde m'n beste riviersessie ooit in Frankrijk. De garde de pêche kwam regelmatig langs. De eerste keer voor controle maar later om gewoon even gezellig een praatje te maken. Steenkolen- Frans verstaan ze prima en als ze zagen dat je jezelf daar goed aanpaste dan waren ze zeer amicaal. Ik kreeg zelfs een aantal prima tips van ze die vis opleverden o.a. de locatie van een diepe kuil onder de kant alwaar je voer niet wegspoelde door de stroming. Onlangs hoorde ik dat de nachtzone bij Pont à Mousson een aantal jaren terug verplaatst is omdat deze vrij afgelegen lag en de gendarmerie moeite had om het ontstane vandalisme te controleren. Er is ook daar dus gewoon veel verziekt. Tevens hoorde ik dat het water daar vandaag de dag helaas vergeven is van de meerval. Mij niet meer gezien. Ook op allerlei stuwmeren, alwaar officieel niet 's nachts gevist mocht worden, had ik aanvankelijk nooit problemen. Je kon er 's zomers echter louter in het donker karper vangen. Na de ochtendschemer trok de vis onder de kant vandaan naar het midden. Vaak zetten we onze tentjes uit voorzorg op een camping neer. Gewoon met handbepakking in de schemering naar het water gaan en zonder sporen achter te laten in het donker vissen.
 


Deze spiegelkarper kwam van bovenstaande stek in 2009


Op een meer waar we 3 jaren achter elkaar op deze manier slim visten heb ik nooit gendarmerie gezien. Er zal daar wel een berg gezeik geweest zijn want als je daar vandaag de dag maar even na zonsondergang vist dan staan ze al bij je en heb je een prent te pakken. In de jaren 2000 tot en met 2004 werd het plezier op openbaar water door negatieve verrassingen steeds minder. Het bleek dat de Franse overheid het politieapparaat t.o.v. de karpervisserij steeds meer aan ging scherpen. Met vandalisme heb ik persoonlijk nooit te maken gehad maar hoe vaak lees je niet over diefstal of lek gestoken autobanden. Vanwege regelmatige controles kon door steeds meer wateren, waar je voorheen nooit een diender zag, qua nachtvissen een streep gezet worden en dan blijkt dat je in dat ene beschikbare weekje ineens heel beperkt bent. We kwamen gaandeweg tot de conclusie dat het louter rendabel werd als je in het voorjaar de mogelijkheid had om op vooronderzoek uit te gaan en dat zit er door werkomstandigheden helaas niet in. Het 2e gedeelte van dit artikel zal starten met de periode 2000 – 2004 alwaar steeds terugkerende tegenslag op openbaar water de aanleiding is voor de keuze om het eens op een betaalwater te gaan proberen.
 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.