Vang drang

Een maand geleden waren de tempraturen net zo schommelend als nu. In de ene week prikte ik al bijna de korst aan de haak, waarop ik in de volgende mijn kacheltje van zolder hield. Vis plannen afstemmen op het weer is lastig in deze tijd. Ook het gedrag van de karper is erg onvoorspelbaar met zulk afwisselend weer. Het probleem is echter: ik heb vang drang! De drang om te vissen.

Het kacheltje was niet voor niets. Met twee dagen vrij in het vooruitzicht moet er worden gevist. Niet veel later vaar ik in mijn bootje observerend op het water. Met een emmer met daarin gesoakte hele en gebroken boilies tuur ik over het gladde water opzoek naar karper. De laag staande felle zon voelt, tussen de koude wind door, warm aan. Turend door het wateroppervlak schrik ik af en toe op als er weer een grote tak in mijn gezichtsbeeld komt. Op bepaalde plekken is het hier een grote onderwaterjungle. Dit wat het water erg aantrekkelijk, maar ook weer zo moeilijk bevisbaar maakt. 

Terug in de tent zet ik een warme bak koffie en bak een eitje
Terug in de tent zet ik een warme bak koffie en bak een eitje
Foto: Jordy Kuijper

Na een tijdje varen kom ik aan op de laatste beoogde stek. Ik heb nog geen karper kunnen waarnemen en als dit nog zou moeten gebeuren is dat hier. In de zomer kijk ik op deze plek vaak mijn ogen uit naar de karpers die dan goed waar te nemen zijn. In de winter verwacht ik weinig activiteit te kunnen zien. Even een kijkje nemen kan natuurlijk geen kwaad. Als ik aan kom varen focus ik mij op dat ene boompje waar ze vaak onder vandaan komen zwemmen. Vol verbazing kijk ik hoe twee schubs onder de boom de diepte in zwemmen. Dood stil blijf ik in mijn bootje staan, turend naar het water opzoek naar meer. Het blijft bij deze twee en het emmertje gaat open. Enkele handjes gesoakte boilies worden verspreid gevoerd en als ik weer terug vaar kan ik het niet laten om ook op de andere beoogde stekken een paar handjes te voeren. 

Vorige winters voerde ik minimaal of helemaal niet. Twee dagen later ben ik toch weer op het water te vinden. De karpers die ik gespot had kwamen van ondiep water af zwemmen en dit gaf mij het beeld dat ze opzoek waren naar eten. En ook deze keer is er karper aanwezig. Als een dejavu zwemt er weer karper onder het boompje vandaan de diepte in. Enkel dit keer is het een spiegel die mij een grote dosis vertrouwen geeft voor de aanstaande sessie. 

Tijdens de koudere periodes is het belangrijk om goed en lekker te eten
Tijdens de koudere periodes is het belangrijk om goed en lekker te eten
Foto: Jordy Kuijper

Op de Sportvisacademie zitten is leuk. Alleen kan ik geen karper meer aanhoren. Ik weet niet hoe snel ik van Zwolle naar Amsterdam moet gaan als de school dag erop zit. Gelukkig geen vertragingen en net voordat de laatste zonnestraal onder gaat kan ik gaan beginnen met het uitvaren van de lijnen. Koud, vermoeid en hongerig zit ik eindelijk op mijn stretcher. Turend naar de hengels warm ik een lekkere pasta schotel op. In de avond komen er nog enkele vrienden langs en praten we wat over het vissen. Het is goed koud en wanneer ze weer richting huis gaan zoek ik mijn slaapzak op. Even het kacheltje aan en de ogen vallen langzaam dicht. 

Het is waarschijnlijk rond 2 uur in de nacht als ik zonder jas buiten sta. Ik heb een kromme hengel in de hand en hoor een tikkend geluid. Een heerlijk geluid en de eerste karper is gehaakt! Als ik hem uit de gevarenzone van obstakels heb gedrild stap ik de boot in. Ik kom dichter bij de karper en klik mijn hoofdlamp aan. De licht straal rijkt het heldere water en de flank van een mooie spiegel karper wordt belicht. Met bibberende handen schep ik de spiegel en vaar ik terug naar de kant. Op de mat kan ik eindelijk de spiegel goed bekijken. Het is een pracht plaatje met winterse kleuren. Enkele foto’s worden genomen en de spiegel kan weer terug het koude water in.

Terug op de kant gekomen haal ik het ijs uit de onthaakmaat en leg de vis erop
Terug op de kant gekomen haal ik het ijs uit de onthaakmaat en leg de vis erop
Foto: Jordy Kuijper

Snel vaar ik de lijn opnieuw uit, maar tevergeefs. De rest van de nacht blijft het stil en wanneer de zon opkomt ververs ik het aas. Met precisie worden de hengels weer uitgevaren en de stekken voorzien van enkele gebroken boilies. De vissen liggen op scherp, ik ook! Terug in de tent zet ik een warme bak koffie en bak een eitje. Het zonnetje schijnt en ik verwacht toch wel wat activiteit. Helaas het blijft stil en het is tijd voor het avond eten. Een lekkere curry braadworst schotel staat op het menu. Tijdens de koudere periodes is het belangrijk om goed en lekker te eten. 

In de tweede nacht is het weer raak! De sounderbox geeft enkele piepjes door en de gevlochten lijn begint langzaam van de molen te lopen. Wanneer ik in mijn bootje zit waait er een ijzige gure wind en voelt het als min 30. Wanneer ik dichter bij de vis kom begint de strijd pas echt. Hij neemt een paar goede pogingen de diepte in, maar laat zich vervolgens gemakkelijk weer omhoog komen. De vis komt aan de oppervalkte en het is weer een speigel. Hij is een slag groter dan de vorige! De vis doet wat lomp en ik krijg hem als snel het net in. Zo blij als een kind en zo koud als een ijsbeer. Terug op de kant gekomen haal ik het ijs uit de onthaakmaat en leg de vis erop. Toch weer een vis op de vissige en romige boilie Instant 8. Snel haal ik de onderlijn eruit en maak ik enkele foto’s. 

Toch weer een vis op de vissige en romige boilie Instant 8
Toch weer een vis op de vissige en romige boilie Instant 8
Foto: Jordy Kuijper

In de ochtend wordt ik wakker gemaakt door Bastiaan en Ruben. Twee goede vrienden en tevens vismaten komen mij heerlijke broodjes van de bakker brengen. In ruil daarvoor zet ik een warme kop thee en laat ik de foto’s van gisternacht zien. We concluderen dat ik door de juiste plek, tijd en aas het geluk heb gehad deze twee mooi vissen te vangen. Terwijl ik alle spullen weer opruim en terug naar huis vaar heb ik weer veel geleerd van de sessie. Ik kan niet wachten tot de volgende. 

Vangze!

Auteur: Jordy Kuijper

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.