Voor of na de meute

Op moeilijk dressuurwater kan het als karpervisser soms lonen om toe te slaan net voordat of net nadat de grote meute het water bevolkt. Juist de grote vissen azen met het huidige winterweer zeker door en met weinig natuurlijk voedsel en het ontbreken van andere vissers kun je dan goed je slag slaan. Als je het zelf wel op kan brengen terwijl de meeste karpervissers na november afhaken is met het huidige klimaat doorgaan in december zeker geen slechte keuze. Ook in februari, voordat iedereen weer met een mild voorjaarszonnetje verschijnt, liggen er op lastige wateren eveneens nu bovengemiddelde kansen. Hieronder 2 korte verhalen net betrekking tot de bovenstaande strategie.

Lennart met een late projectspiegel.

Een geroutineerde karpervisser, die erg succesvol was in Frankrijk, woonde pal naast een moeilijk dressuurwater. Hier kreeg hij totaal geen grip op en ving er ooit slechts 1 karper waarna hij er voor altijd de brui aan gaf. Wij vingen hier eerst ook moeizaam maar wisten de puzzel op gegeven moment te leggen. Een ietwat afwijkend aas licht (maar regelmatig) voorvoeren in combinatie met toeslaan vroeg (februari/ begin maart) in het jaar was de troef. Precies als andere karpervissers daar dus nog geen karper op het droge dachten te kunnen krijgen. De flinke vissen begonnen toen zeker niet gereserveerd te azen. Het leek wel of het geheugen tijdelijk gewist was. Wij hebben toen, voordat de hele meute weer arriveerde, in een paar weken tijd onze slag geslagen. Ooit kregen we hier, terwijl het nota bene begon te hagelen, zelfs nagenoeg een dubbelrun terwijl je daar later in het jaar weer kan wachten totdat je een ons weegt. Verder kan ik me trouwens niet herinneren ooit in de hagel gevangen te hebben. Vanaf het voorjaar sloeg de dressuur snel toe en was het weer een hondsmoeilijke plas.

Als nagenoeg iedereen is afgehaakt liggen er kansen

Een goede vismaat behaalde tussen november 2014 en januari 2015 op een moeilijk cultuurwater knappe resultaten nadat iedereen afgehaakt was. Hij beet zich vast in een water met mooie vissen waar het van het voorjaar tot het najaar best drukbevist is. Bovendien is er dan veel begroeing, natuurlijk voedsel en dressuur. In een verlengde herfst (het echte winterweer kwam pas half januari 2015) wist hij 4 beste vissen schaakmat te zetten wat daar een zeer goed resultaat is. Met licht voorvoeren wist hij ze aan het azen te houden en roomde af. Pas toen de eerste nachtvorsten arriveerden was het gedaan met de vangsten. Ook begin februari dit jaar beleefde hij weer een beste visdag. Hij voerde met het goede winterweer qua viscondities op 2 verschillende wateren consequent 3 dagen lang. Op de geplande visdag ving hij s’morgens op de ene stek een mooie 20 ponder en s’avonds op de andere stek kwamen er maar liefst 2 twintigers op de kant.

Dennis met een fraaie winterschub.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.