Waar is het na-jaars vreetfestijn gebleven????

Al jaren hoor ik het, oktober is de maand van de grote vangsten. De vissen zijn op hun zwaarst. Ze moeten dan vreten!!! Maar meer en meer hoor ik ook dat het najaar niet zo top meer is. De vangsten vallen tegen en de vis is niet meer topzwaar. Steeds vaker liggen de topgewichten van de vissen ergens in Mei vlak voor de paai. Waarom is dit veranderd in de laatste decennia?

Laten we een jaar of 15 twintig teruggaan. Er was nog een gesloten seizoen en veel van de vissers waren dagjes mensen. Hun aasvoer bestond vaak uit wat havermout, scherp zand en brood kruimels. Anno 2010 hebben we geen gesloten seizoen meer (behalve voor witvis). En aan de waterkant??? Het wordt maar drukker en drukker en het voertje van vroeger is vervangen door een van de vele nieuwe brasem of voornvoer mixen die nu beschikbaar zijn. 

En toen kwamen de karpervissers!!!!
 


Tot eind tachtiger jaren gebruikte de meeste karpervissers een aardappeltje, een bal deeg, wat mais of een dikke regenworm om hun karpers te vangen. En toen kwam de hair, het karpervissen verandere in rap tempo de boilie deed zijn intrede en ook het vissen met particles werd veel populairder. In het begin ging het nog rustig. Karpervissers voerden kleine hoeveelheden. Maar de laatste jaren heeft het voorvoeren grote vormen aangenomen. Verspreid over meerdere dagen gaan er soms tientallen kilo’s boilies en particles te water. En sinds de laatste vijf jaar gebruiken een hoop vissers ook grondvoer en pellets in grote hoeveelheden. Dit alles heeft tot gevolg  dat er van het vroege voorjaar tot het late najaar veel voedsel in onze plassen meren en kanalen ligt.

 

Vanwege dit enorme onnatuurlijke voedselaanbod, veranderde er een hoop in de wateren, de ph graad en soms ook de helderheid van het water. Dit in combinatie met het vele voer wat wit- en karpervissers gebruikte leidde ertoe dat ook het natuurlijk voedsel zich explosief ging voortplanten. En zie daar het bord van de karper is rijkelijk gevuld.
 


Alles wat je nodig hebt; pellets, een goede bol en scherpe rigs
 

Het grootste gewichtsverlies van de karper (de vrouwtjes) ongeveer een 10% van hun gewicht treed op tijdens de paai, wanneer ze het kuit afzetten. Na de paai was er 20 jaar geleden alleen natuurlijk voedsel beschikbaar want het was natuurlijk het gesloten seizoen. Hierdoor kwamen de vrouwtjes weer langzaam op krachten en gewicht, en aan het eind van augustus als de vegatatie begon af te sterven hadden ze de beschikking over een feestmaal dat vaak tot in oktober duurde, afhankelijk van de watertemperatuur.
 

Als je dit alles nu eens op een rijtje zet kan je niet anders dan tot de conclusie komen dat wij vissers de natuur hebben beïnvloed. We vissen het hele jaar dus het hele jaar is er kwalitatief goed aas beschikbaar. Ook net na de paai is de vis is weer snel op gewicht na het kuitschieten en hoeft niet tot de herfst te wachten op het feestmaal. In mijn optiek is dit de reden waarom het grote vreet/vangfestijn in de herfst niet meer plaats heeft ZE HOEVEN NIET.
 


Deze kwam van de snackpakket aanpak
 

Mijn visserij in het najaar - zeg maar vanaf eind Augustus -  spitst zich toe op wateren waar veel wier in staat en ik probeer daar altijd de plekken te vinden waar zich het meeste natuurlijke voedsel bevind. In mijn beredenering is een karper net een leeuw op de steppe. Hij volgt zijn voedsel, en als je het voedsel vind, vind je de karper. Ik voer deze stekken niet aan maar bevis ze instant met 12-16 mm boilies in een pva zakje.  Zeg maar een snack pakket. Het enige wat de karper hoeft te doen is slurp en dan gevolgd aan de kant door túúúúúúúúúúúúúúúúúút!!!   

Ik gebruik voor deze aanpak boilies die een lage dosis attractors bevatten en voor de rest uit gemakkelijk verteerbare bestanddelen bestaan. Niks geen high attract boilies, of flavour bommetjes maar gewoon zo natuurlijk mogelijk. Vaak is deze aanpak zeer succesvol en ik heb dan ook al menig grote vis op deze manier kunnen verschalken .


Be different
 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.