Wat (niet) te doen bij een virus

Het zal je wellicht niet zijn ontgaan dat er op het moment een virus heerst op een aantal wateren in de provincies Utrecht en Gelderland. De berichten over dode karpers haalden immers het landelijke nieuws en helaas is het nog niet over met de ellende. Tientallen vissen zijn inmiddels geruimd en vermoedelijk zullen er nog veel volgen.

Ook op één van mijn favoriete viswateren is het virus toegeslagen en men heeft hier kunnen vaststellen dat het om het zogenoemde ‘carp edema virus’ (CEV) gaat. Dit pokkenvirus kan zorgen voor een massale sterfte en kan de ziekte ‘koi sleepy disease’ (KSD) ontketenen. Deze laatste ziekte is eind 2013 voor het eerst in Nederland aangetroffen in een koivijver en brengt vaak massale sterfte teweeg.
 


De symptomen voor deze ziekte zijn als volgt


Apathisch gedrag (vis hangt onder het wateroppervlak)
• Oudere koi gaat vervolgens op de bodem liggen en is door aanraking alleen kortstondig aan het zwemmen te krijgen
• Ingevallen ogen
• Bloedingen
• Oedeemvorming
• Verlies van de slijmhuid
• Opgezette kieuwen door opgezette, knotsvormige lamellen
• Sterfte na enkele dagen
 


Een van de topvissen (foto HSV Barneveld)


CEV en KSD zijn uiterst besmettelijk. Het is dan ook belangrijk om er voor te zorgen dat je het virus niet (per ongeluk) naar een ander water brengt. Neemt daarom de volgende veiligheidsmaatregelen in acht:

• Vis niet op wateren waar een virus heerst (hoog besmettingsgevaar en de vissen kunnen de rust wel gebruiken)
• Ontsmet je materialen na het vissen
• Zet absoluut geen vis over naar andere wateren (!)
• Observeer scherp en meld waarnemingen van zieke/dode vissen aan de HSV/federatie. Ruim de dieren niet zelf, maar geef de melding door aan het waterschap. Raak de kadavers niet aan, geef ze niet mee aan het vuilnis en begraaf ze ook niet. Medewerkers van het waterschap zorgen voor een snelle verwijdering van zieke en dode vissen.
 


Hoe ontsmet je je materiaal?

Heb je gevist op een water waar zieke vissen aanwezig zijn, of neem je liever het zekere voor het onzekere? Zorg dan dat je je materiaal na het vissen ontsmet. Attributen als schepnetten, onthaakmatten, bewaarzakken etc. kunnen namelijk verspreiding van een virus versnellen.
 


Triest (foto HSV Barneveld


Je kunt je materialen ontsmetten door gebruik te maken van bijvoorbeeld ‘Halamid-D’. Dit desinfectiemiddel is onder andere verkrijgbaar bij veel dierenwinkels, de boerenbond en koi-zaken. Een standaard dosering is 100gram Halamid op 10 liter kraanwater. Week hierin je materialen. Kijk op de verpakking voor eventuele afwijkende doseringen. Laat het materiaal na het weken goed drogen en je kunt veilig op een ander water gaan vissen.

Hopelijk kunnen we er samen voor zorgen dat het aantal besmette wateren beperkt blijft!

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.