Wokkelvinnen

Eens in de zoveel tijd laait op internet de discussie op over het zogenoemde ‘wokkelen’. Je hebt er dus vast al wel eens iets van meegekregen, maar vreemd genoeg staan de websites en magazines nog vol met foto’s van wokkelvinnen. In een tijd waarin karpervissers ‘fishcare’ hoog op de prioriteitenlijst plaatsen, is het vreemd dat een dergelijk fenomeen nog steeds zoveel gebruikt wordt dat het ‘gewoon’ is geworden.
 


Mocht je nu echt geen idee hebben waar ik het over heb, kijk dan eens naar een paar willekeurige karperfoto’s en let op de aarsvin van de vis. Op veel foto’s zit die aarsvin tussen de vingers van de vanger geklemd, waardoor deze vervormt en verdraait naar de vorm van een wokkel. Het spreekt voor zich dat een dergelijke houding nooit goed kan zijn voor de aarsvin van de vis en als je eens kijkt naar de bijgevoegde afbeeldingen van het geraamte van de vis (lang leve Google), dan zie je dat deze vin op meerdere punten in verbinding staat met de rest van het skelet.
 


Garaamte karper


Het kan dus haast niet anders dan dat het op zijn minst een onplezierig gevoel zal geven en waarschijnlijk zelfs zeer pijnlijk is voor de vis. Daarnaast kunnen de vinstralen breken of vervormen. Zo’n wokkel is bij vissen van elk kaliber slecht, maar bedenk je eens wat er met zo’n vin gebeurt als het gewicht van een grote vis erop leunt!

En die wokkel is natuurlijk ook helemaal onnodig, want de vis is prima vast te houden door je hand vlak voor (optie 1) of over de aarsvin (optie 2) te plaatsen. Op deze manier zal de vin niet beschadigen en je hebt voldoende houvast voor de foto. 
 


Dit zijn wokkelvinnen

Gelukkig zijn er steeds meer vissers die hier bewust(er) mee omgaan en hun houding aanpassen. Ben jij de volgende?
 


Een prachtige set vinnen, laten we dat zo houden!


* Dit artikel is recent geplaatst in ‘De Karper’ no. 88, het verenigingsblad van De Karper Sportvisserij Nederland.
 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.