Zelfontspanner? Gebruik een afstandsbediening!

Als je na veel inspanning eindelijk die gewilde vis op de mat hebt liggen is het natuurlijk super gaaf om dat moment te vereeuwigen met een mooie foto. Zit je samen met je vismaatje aan de waterkant dan is dat geen enkel probleem, maar hoe vaak komt het wel niet voor dat je juist op zo’n moment alleen aan de waterkant zit? Of misschien vis je juist altijd alleen?

Zelf val ik onder die laatste categorie en doordat ik mijn visserij inplan op doordeweekse dagen en nachten ben ik vaak op mijzelf aangewezen met het maken van een foto. Vrijwel al mijn vangsten worden daarom met behulp van de zelfontspanner vastgelegd en na wat oefening gaat dat mij steeds beter af. Een zeer handig hulpmiddel hierbij is een afstandsbediening. Deze stelt je in staat om in korte tijd je foto’s zelf te schieten. Ik maak zelf gebruik van een spiegelreflexcamera, maar ze zijn er ook voor veel compact camera’s.

Een handig hulpmiddel

De afstandsbedieningen zijn er in diverse soorten. Je hebt ze zowel met kabel als draadloos (infrarood) en bij sommige camera’s worden ze standaard meegeleverd. Ik heb zelf jaren gebruik gemaakt van een klein draadloos apparaatje dat ik mijn hand hield bij het maken van de foto. Dit werkt, maar heel handig is het niet. Het apparaatje wordt immers snel nat bij het vasthouden van een vis en als je hem niet in de juiste richting wijst kan het lastig zijn om contact te maken met je camera. Daarnaast zie je het apparaatje meestal zitten op de foto, al hoeft dat natuurlijk niet bezwaarlijk te zijn. Er zijn ook systemen met een blaasbalg. Deze leg je onder de onthaakmat of op de grond. Door hem met je voet of knie in te drukken wordt de ontspanknop ingedrukt en de foto genomen. Ik heb hier zelf geen ervaring mee, maar weet dat er veel karpervissers zijn die een dergelijk systeem gebruiken. Het lijkt me echter minder handig met de modder etc. en het kan veel makkelijker.

Het resultaat

Sinds een jaar ben ik zelf overgestapt naar een ander type afstandsbediening voor mijn camera. Deze afstandsbediening plug je in de camera en kan je zelf instellen. Hierbij stel je in hoeveel tijd je nodig hebt voor de eerste foto, hoeveel tijd er tussen de foto’s zit en hoeveel foto’s hij maakt. Ik stel hem dan vaak zo in dat hij na twintig seconden begint en om de drie seconden een foto maakt. Dit biedt genoeg tijd om de vis op te pakken en na een foto even van houding te wijzigen indien gewenst. Door je camera op AF te zetten stelt hij voor iedere foto scherp en heb je snel een mooie serie foto’s te pakken. Een dergelijke afstandsbediening stelt je zelfs in staat om honderden foto’s achtereen te schieten (natuurlijk niet van toepassing bij een vis) en zo een ‘timelapse’ te maken van bijvoorbeeld een zonsondergang. De afstandsbedieningen van Canon, Nikon, Sony etc. zijn vaak onbetaalbaar, maar zoek eens op ‘remote controle camera’ op www.dx.com. Hier vind je een aantal onbekende merken uit China. Mijn eigen afstandsbediening had ik voor ongeveer € 16,- in huis en die werkt uitstekend. Dit is overigens een veilige en leuke website om eens rond te struinen naar nog meer handige gadgets!

Een zelfontspanner, niets mis mee toch

Als je het werken met de zelfontspanner onder de knie hebt dan wil je haast niet anders meer en de vage foto’s die worden gemaakt door hondenbezitters, passanten en onbekende vissers behoren dan in ieder geval tot het verleden. Succes!

Dit artikel is geplaatst in De Karper nr 89. 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.