Ziggen op circuitwater - deel 1

Hoewel er in de media steeds meer artikelen verschijnen over het vissen met de zig zie ik deze manier van vissen nog maar heel weinig toegepast worden in de praktijk. En als dit gebeurt dan is dit eigenlijk alleen op de zogenaamde run-wateren. Op deze wateren kan het vissen met de zig, in combinatie met het spodden van een goede zigmix, aantallen vis opleveren die bij het bodemvissen bij lange na niet gehaald kunnen worden. Het spodden over zigs is een leuke en actieve manier van vissen die een mooie kennismaking met het ziggen kan zijn. Je doet hierdoor veel ervaring op en misschien nog belangrijker, je ontwikkelt vertrouwen in deze visserij. Hierdoor zal je op een gegeven moment de zig ook eens in durven te zetten op de moeilijkere, dunner bezette wateren. En dan bedoel ik niet even een uurtje met 1 hengel proberen terwijl met de andere hengel(s) op de bodem gevist wordt, maar er gewoon serieus voor gaan met alle hengels.

Het spodden over zigs kan op run-wateren voor enorm veel aanbeten zorgenHet spodden over zigs kan enorme aantallen vis opleveren

Een karper is een karper. En of deze nu op een overbezette karperput of een dun bezet circuitwater zwemt, maar een klein deel van de tijd zal deze rond de bodem verblijven. Het grootste deel van de tijd, met name overdag, zal de vis rondhangen in de hogere waterlagen. Dit is inmiddels wel bekend bij het gros van de karpervissers. Best vreemd dus dat er, los van op de druk bezette karperputten, zo weinig met de zig gevist wordt.

Ik ga het nu niet hebben over het ziggen op deze druk bezette wateren, maar over het vissen met de zig als single hookbait op de dunner bezette en druk beviste circuitwateren. Mijn ervaring is namelijk dat op dit soort wateren het hele jaar door enorm veel mogelijkheden liggen voor deze visserij. Zeker als je de eerste bent die het ziggen hier serieus gaat toepassen. En die kans is groot!

Een bak van een winterschub op de zigfloat
Een bak van een winterschub op de zigfloat

Op dit soort wateren zie je vaak een patroon ontstaan. De beste vangsten worden `s nachts en `s morgens vroeg geboekt waarna het na een uur of 10 vrijwel stil valt. Natuurlijk kan het onder de juiste weersomstandigheden of wanneer nabij obstakels gevist wordt overdag nog wel eens doorlopen maar meestal zoeken de vissen een comfortabele holding op om de dag door te brengen. Vaak is dit zo ver mogelijk weg van de hengeldruk of, wanneer er voorgevoerd is, gewoon in de buurt van de voerplek maar dan wel in de hogere waterlagen. Zeker als zo`n voerplek wat langer wordt aangehouden en regelmatig wordt bevist dan zijn de aastijden wel bekend. Het kan dan enorm lonend zijn deze om buiten deze aastijden om met de zig te bevissen. En dit geldt zeker niet alleen voor de warmere jaargetijden. Integendeel. Juist in de winter en dan met name in periodes met een hoge luchtdruk neemt de vis meestal weinig voedsel op. En als zij dit al doen dan is dit vaak gedurende korte periodes. De rest van de tijd hangen ze een beetje op half water waar ze een op de juiste diepte geplaatste zig vaak nog net even mee willen pakken.

Wat ook regelmatig voorkomt is dat de vis de voerplek alleen tijdens de aastijden bezoekt en daarbuiten een andere zone opzoekt om de dag rustig door te brengen. Vaak is dit zo ver mogelijk van de hengeldruk af en, omdat voedselopname geen prioriteit heeft, zullen zij een holding zoeken in de meest comfortabele waterkolom. En het is verassend hoe makkelijk de karper gevangen kan worden als je deze holding eenmaal gevonden hebt. Ook op wateren die stijf staan van de dressuur heb ik vaak hele mooie vangsten geboekt door `s morgens de spullen op tijd af te breken en te verkassen naar zo`n holding. Op de bodem valt hier vaak weinig te beleven, maar door alle hengels te voorzien van een zig en regelmatig van diepte en kleur haakaas te variëren komen er vaak toch vissen op de kant terwijl de beetmelders van de overige vissers zwijgen.

Drillen met de top laag voorkomt veel losschietersDrillen met de top laag voorkomt veel losschieters

Het kiezen van de juiste diepte

Hiermee kom ik meteen op het lastigste deel van het ziggen, namelijk de diepte waarop het haakaas wordt aangeboden. Op een warme dag waarop de vissen massaal aan de oppervlakte zwemmen is de keuze niet moeilijk. Maar wat nu als de vis zich niet laat zien? Dan zit er niets anders op dan zoeken en nog eens zoeken. Gelukkig is het tegenwoordig op de meeste wateren toegestaan met 3 hengels te vissen. Dit maakt het mogelijk om sneller de diepte te vinden waarop de vis zich ophoudt.

Ik deel hiervoor de waterkolom in 3 delen in. Het bodemdeel, het midden en het bovenste deel. De diepte waarop ik de zigs bij aanvang van mijn sessie aanbied laat ik in eerste instantie afhangen van eventueel zichtbare vis. Zie ik deze niet dan is de luchtdruk een goede indicatie. Bij een lage luchtdruk zal de vis zich meestal wat dichter bij de bodem ophouden. Ik concentreer mij dan in eerste instantie op de middenlaag van het water. Stel dat het water 6 meter diep is dan bevindt deze middenlaag zich tussen de 2 en de 4 meter van de bodem. Ik zal in dat geval, vissend met 3 hengels starten met zigs op 2, 3 en 4 meter.

Een drijvende ziglijn is een absolute must!Een drijvende ziglijn is een absolute must! 

Bij een hoge luchtdruk ligt de vis meestal ook wat hoger in het water. In het voorbeeld van een waterdiepte van 6 meter zal ik in dat geval starten met zigs op 3, 4 en 5 meter boven de bodem. Mocht er een aanbeet komen dan gaat er vervolgens direct nog een hengel op dezelfde diepte. De andere hengel blijf ik hoger of lager vissen omdat de diepte waarop de vis ligt tijdens de dag kan veranderen. Vaak komt de vis meer naar de oppervlakte naarmate de dag vordert en zakt weer bij het naderen van de avond. Dat gezegd heb ik ook in het donker karper op de zig gevangen. En soms zelfs heel erg goed. Zoals op een warme zomeravond 2 jaar geleden...

Het was echt zo`n drukkende windstille avond waarop de vis massaal aan de oppervlakte zwemt. Bijvoeren met drijvend voer was die avond helaas niet mogelijk vanwege de aanwezigheid van vreselijk veel watervogels. Zodra ik met mijn katapult wat kattenbrokken in het water schoot kwamen deze ellendelingen van alle kanten aangezwommen met als gevolg schrikkende karpers die voorlopig niet meer terugkwamen. Helaas accepteerden de vissen, zoals vaker het geval is op de wat dunner bezette circuitwateren, geen op het water landende spod dus het spodden van zigmix was ook niet mogelijk. Er zat dus niets anders op dan met enkel haakaas te vissen, in dit geval een stukje zwarte, ongeflavourde foam wat heel kort onder de oppervlakte werd aangeboden. Zo wist ik vrij snel een goede vis te vangen. Toen het donker begon te worden kropen de watervogels de kant op wat mij de mogelijkheid gaf om wat kattenbrokken te voeren. En toen ging het los! Ik viste slechts een meter of 10 uit de kant maar kon duidelijk de fanatiek op de brokken azende vissen zien en horen! Ik viste de hengels vrij ver uit elkaar waardoor ik steeds 2 groepjes azende vissen boven mijn zigs had. In de paar uur die ik vervolgens in het donker heb doorgevist raakte ik volledig kwijt hoeveel vissen ik ving. Keer op keer ontstond er ineens een grote kolk tussen de azende vissen, gevolgd door een gierende run. Door de hengel tot de molen onder water te houden tijdens de dril bleven de overige vissen vaak gewoon door azen en vaker wel dan niet stond ik met 2 kromme hengels tegelijk. Wat een topavond! Kennelijk hadden de vissen geen enkele moeite om mijn ongeflavourde foampje te vinden in het pikkedonker.

Als de vis hoog zwemt is de plaats waar de zig moet worden aangeboden geen moeilijke keuzeAls de vis hoog zwemt is de plaats waar de zig moet worden aangeboden geen moeilijke keuze

Systemen

Het liefst gebruik ik een gefixeerde zig. Gewoon een leadclipsysteem met een lood van minimaal 3 oz, een drijvende, speciale ziglijn, en een haak maatje 8 met een wijde bocht. Deze ziglijn moet ook echt drijven. Een drijvende lijn zorgt er namelijk voor dat het haakaas zo klein mogelijk gehouden kan worden wat een enorme meerwaarde heeft. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar Ziggy van Piet Vogel Rigsolutions. Als ik meer dan 3 meter boven de bodem wil vissen dan gebruik in een zogenaamde zigfloat. Deze werkt precies hetzelfde als een peildobber en maakt het mogelijk snel van diepte te variëren zonder opnieuw binnen te hoeven draaien, de lengte van de onderlijn te veranderen en opnieuw in te gooien.

Na een aantal malen gezien te hebben hoe mijn zigaas werd genegeerd leverde halvering van het haakaas een aantal goede vissen opNa een aantal malen gezien te hebben hoe mijn zigaas werd genegeerd leverde halvering van het haakaas een aantal goede vissen op

In het verleden kwam het tijdens het gebruik van de zigfloat nog wel eens voor dat er een aanbeet kwam op 1 van de 3 hengels en ik door het constante variëren van de diepte achteraf niet meer wist op welke diepte ik de vis zojuist had gevangen. Dit probleem is heel simpel opgelost door zogenaamde personentellers te gebruiken. Deze hang ik aan de snagears voor mijn beetmelders en iedere keer dat ik de diepte verander geef ik dat aan op de personenteller door voor iedere 30 centimeter die ik de float naar boven breng 1 maal te klikken. Als ik dan opnieuw in wil gooien hoef ik alleen even op de teller te kijken om de succesvolle diepte exact terug te vinden. Erg makkelijk!

Er handig voor het vissen met de variabele zig, een personenteller
Er handig voor het vissen met de variabele zig, een personenteller

Volgende week zondag lees je deel 2, waarin Reggy verder ingaat op de techniek en het gebruikte aas. Stay tuned!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.