Met de winterpas op De Karperhoeve

De maanden die vele van ons links laten liggen zijn de wintermaanden. In dit stukje wil ik jullie laten zien dat er ook in deze maanden vis te vangen is. Mijn verhaal begint op 23 november 2016. Na een korte koude periode besluit ik om voor een driedaagse sessie af te reizen naar De Karperhoeve, gelegen in Oosterloo in België. Na een kort maar gezellig telefoon gesprek met Bas van Klaveren (The Carp Specialist) om te vragen of er nog plek is voor, mij vertrek ik de volgende ochtend naar België.

Rond de klok van 11uur rijd ik de parkeerplaats van De Karperhoeve op. Ik word zo als altijd met open armen ontvangen door Timmy en Tine. Bij een kop koffie praten we even bij over van alles en nog wat. Ik krijg te horen dat het heel hard vissen is op het moment, maar ik laat me daar niet door van de wijs brengen. Ik heb deze sessie mijn zinnen gezet op stek 2 van Tine’s Lake.

De Karperhoeve
De Karperhoeve

Na wat observeren zie ik dat er veel vis springt tegen de achterkant van stek 6 van Timmy’s Lake. Dus ik besluit om hier met twee hengels te gaan vissen. De derde hengel leg ik langs de andere kant van het water. De aaskeuze voor deze keer bestaat maden, pellets van Sticky Baits Manilla en wat gekruste Manilla die al een week of 6 in de Manilla Cloud staan. Ik heb mijn hengels alle drie voor zien van een Ronnie rig van 17cm. Deze rig maak ik van ESP End Tackle. Ik had van Arend Termorshuis de nieuwe Cryogen Curve Shanx haken gekregen om te testen. Eén hengel heb ik beaasd met een 14mm pop-up van Sticky Baits, de Peach & Pepper kleur oranje. De tweede hengel beaas ik met een 20 tal maden en laat ze drijven door een stukje roze foam. De derde hengel beaas ik met een Manilla wafter. De hengels vaar ik uit met de voerboot en doe een klein beetje maden en Manilla pellets van 2 en 4mm.

Mijn aaskeuze
Mijn aaskeuze voor deze wintersessies

De eerste nacht blijft het stil, maar ik heb vertouwen in mijn rigs en aas en de plekken die ik heb gezocht. De tweede dag ‘s middags om een uurtje of twee… uit het niets loopt mijn middelste hengel af. Naar een korte dril trek ik een mooie schub van 14,5 kg over het netkoord. Deze vis maakt mijn dag helemaal goed, mijn eerste winter karper is een feit. Verder blijft het stil. ‘s Nachts om een uur of 3 krijg ik weer een run. Na een nogal vreemde dril land ik een mooie diamantsteur van 102cm. Dit was ook gelijk de laatste vis van deze sessie.

De eerste vis van de sessie is deze schub van 14,5 kg
De eerste vis van de sessie is deze schub van 14,5 kg

Sessie 2: 8 tot 10 februari 2017

Het ontvangst is zoals altijd super! Ik heb de keuze uit alle stekken zowel op Timmy’s als op Tine’s Lake. Ik besluit op stek 7 op Timmy’s Lake mijn geluk te beproeven. Tussen de buien door zet ik mijn tent op. Zodra deze klus is geklaard tuig ik mijn hengels op. Ik besluit om alle drie de hengels met een pop-up te gaan vissen en als leader een helicopter-systeem te gebruiken in verband met de zachte bodem.

Deze keer wil ik drie verschillende pop-up rigs in zetten. Namelijk de Multi rig, de Ronnie rig en de Hinged Stiff rig. Als pop-ups gebruik ik The Krill White Ones, Peach & Pepper en de nieuwe Signature Squid. Ik gebruik ‘s winters alleen 12mm pop-ups. De linker hengel leg ik in een gaatje van een vierkante meter op 110cm er om heen is het 80cm diep. Deze hengel vis ik single pop-up. Mijn middelste hengel leg ik links van de blauwe marker en hier voer ik zo’n 10 gebroken boillies bij. Mijn rechterhengel leg ik net over het midden van het water richting stek 2. Dit kan alleen natuurlijk als je je medevissers niet hindert!

De steur uit de eerste sessie
De steur uit de eerste sessie

Tot mijn verbazing krijg ik na ander half uur een zeer trage aanbeet op mijn linkerhengel. Voordat de vis mijn lijn uit de lijnclip kan trekken heb ik contact met de vis en deze trekt mijn hengel goed krom. Na een korte dril schuif ik het landingsnet onder een mooie donkere schub van 12,4kg. Deze vang ik op een 12mm Peach & Pepper van Sticky Baits. Na deze snelle run haal ik mijn andere hengels ook in en vervang ik de pop-up door de Peach & Pepper. Achteraf blijkt dit een goede beslising, want ‘s nachts rond de klok van drie uur loop mijn rechterhengel af. Als ik contact zoek met de vis merk ik dat hij heel erg schudt met zijn kop. Ik probeer druk te houden, maar dat lukt me niet en de vis schiet los. Na een goed ontbijt verzorgt door De Karperhoeve en een kop koffie blijft het stil tot na het avondeten krijg ik een keiharde run op mijn rechterhengel. Na een stevige dril kan ik het landingsnet onder een mooie schub van 13,3 kg steken. De Multi rig doet het super. Op deze rig ben ik de nieuwe Cryogen Grip rigger size 5 aan het testen, die ik op Carp Zwolle van Arend heb gekregen. Op nog wat losse piepjes na blijft het stil. Vrijdagochtend ga ik met een tevreden gevoel opruimen. Ik ga nog even ontbijten in de Taverne voordat ik naar huis rijd. Timmy en Alex zeggen dat dit de twee eerste vissen zijn die sinds november gevangen zijn. Voordat ik weg ga besluit ik nog een sessie van twee nachten te boeken.

Een prachtige schub

Sessie 3: 1 tot 3 maart 2017

Ik ben om om half 10 al op De Karperhoeve voor een praatje en een kop koffie met een stuk eigen gemaakte Cheesecake. Deze heb ik zelf gebakken voor Timmy en Tine als dank voor de goede gastvrijheid.

Ik kies deze trip weer voor stek 7 op Timmy’s Lake. Mijn aanpak is hetzelfde als in begin februari. Zoals altijd heb ik mijn  Manilla en The Krill boillies en 2-4 mm pellets bij me en uiteraard de hennep van De Karperhoeve. Ik ga weer met drie pop-up rigs vissen, alleen deze keer zet ik alleen de Multi rig in.

Na het op zetten van het kamp zie ik een vis draaien in mijn sector. Ik twijfel niet en werp er een hengel heen met een single pop-up. In eerste instantie denk ik dat ik na een half uurtje een aanbeet krijg, maar dat blijkt een duikeend te zijn. Ondertussen heb ik mijn ander vallen gezet. Ik ga op mijn stoel zitten en kijk over het water… er gebeurt niet veel.  Alex komt even een praatje maken en vertelt me dat het erg stil is en dat er in de tijd dat ik er niet was maar één vis is gevangen op stek 3 en dat het heel hard vissen is voor een aanbeet. De uren verstrijken en er gebeurt niets. Rond de klok van half 6 komt Timmy mijn avondeten brengen: Belgisch stoofvlees met sla en frieten. Na deze goede maaltijd besluit ik om in mijn slaapzak te kruipen en een film aan te zetten op mijn laptop. Het blijft de hele nacht stil helaas en ik word ‘s ochtends om half 10 gewekt door Timmy met mijn ontbijt. We kletsen wat en hebben het er over om samen in het najaar een trip te plannen. Het blijft angstvallig stil en in mijn gedachten spookt het. Zou dit mijn eerste blank worden van 2017 of heb ik het toch verkeerd aangepakt?

Het eten is goed geregeld: Spareribs met friet
Het eten is goed geregeld: Spareribs met friet

De dag gaat langzaam voorbij en het is alweer etenstijd. Tine komt de spareribs brengen die ik besteld heb en ze heeft de mededeling dat ik de volgende ochtend voor 11 uur opgeruimd moet zijn omdat ze het weekend andere gasten verwachten. Dit is ook normaal, maar de laaste twee sessies kon ik rustig aan doen omdat er geen andere vissers waren. Ik besluit om mijn hengels te laten liggen. De nacht gaat snel voorbij zonder een aanbeet. Als ik aan het opruimen ben hoor ik twee piepjes. Ik kijk en ziet dat de top van mijn rechterhengel krom staat ik pak hem op en zoek contact. De vis wil de kant in duiken, alleen ik weet hem op tijd te keren en hij zwemt het wijd weer op. De dril is stevig voor de tijd van het jaar en zeker met 6 graden watertemperatuur. Na een minuut of 10 kan ik een blank voorkomen en steek ik het landingsnet onder een mooie donkere spiegel van 10,2kg.

Een mooie spiegelkarper

Ik hoop dat ik u heb kunnen inspireren om het toch ook eens te proberen in de winter. In de maanden november tot en met maart kunt u een winterpas kopen voor De Karperhoeve. Deze pas geeft u recht om een vijftal keren te gaan vissen in deze maanden.

Ik wil langs deze weg nog een aantal mensen bedanken:

Uiteraard mijn liefde Monica Rodrigeus
Bas van Klaveren (The Carp Specialist)
En uiteraard het team van De Karperhoeve: Timmy, Tine & Alex

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.