CF-Consult: Kies het juiste betaalwater

Jaarlijks reizen veel karpervissers naar het zuiden om hun schaarse vrije dagen te spenderen aan een (privé)vijver om de jacht te openen op een van de karpers die er rond zwemmen. Een groot deel van deze gelukszoekers kiest er voor om naar een betaalwater te gaan. In de afgelopen jaren zijn de betaalwateren als paddenstoelen uit de grond geschoten. Elke boer, tuinder, of rijkeluiszoon die een vijver van een hectare of groter in de tuin heeft liggen dacht makkelijk geld te kunnen gaan verdienen. Dit heeft voor een grote wildgroei aan betaalwateren gezorgd en een deel van deze betaalwateren heeft zelfs een Nederlandse reisagent.

Aangezien deze karpertrip voor vele een jaarlijkse trip is en het volledige spaarvarken leeg getrokken wordt om deze (vaak) dure reis te kunnen betalen, is het van belang dat je wel naar een betaalwater gaat wat bij jou past en voldoet aan je wensen. Maar hoe kan je in godsnaam tussen het ruime aanbod het juiste water vinden? Waar moet je op letten en wat kan je verwachten? In dit artikel wil ik jullie enkele tips meegeven voor het uitzoeken van de voor jouw meest geschikte karpertrip.


Gebruik de onderstaande elf tips om je kansen op een succesvolle sessie flink te vergroten ;)

Tip 1: Ken je wensen

Het is natuurlijk een inkopper, maar het is belangrijk om eerst te weten wat je wilt. En denk dan niet direct aan een visbestand, maar denk eerst aan de oppervlakte van de vijver, de manier van vissen, de faciliteiten, de afstand en de kosten.

  • Oppervlakte: Als je de eerste keer naar Frankrijk gaat is mijn advies om een vergelijkbaar water uit te zoeken als je thuissituatie. Als je alleen op kleine wateren vist, ga dan niet direct naar een groot water.
  • Manier van vissen: Denk ook aan de vistechniek. Vis je op je thuiswater alleen in het open water, ga dan niet naar een obstakelrijk water zoals Rainbow Lake...
  • Faciliteiten: Bij alle betaalwateren zit een vorm van faciliteiten. Sommige betaalwateren zijn uitgerust met een luxe lodge met toilet, wc, koelkast, diepvries, WI-FI etc., maar er zijn ook betaalwateren waar de faciliteiten bestaan uit een gat in de grond met een wc-pot erop.
  • Afstand: Er liggen prachtige wateren op 1000 km rijden vanaf Breda, maar oow wat ben je dan al veel mooie wateren voorbij gereden. Dichter bij huis vissen drukt de kosten, waardoor je misschien wel iets meer uit kunt geven aan de bestemming of het aas….


Ken je wensen

Tip 2: Zoek niet naar een water met de zwaarste vissen, maar het beste visbestand!

We kunnen het wel allemaal ontkennen, maar we gaan allemaal naar Frankrijk op jacht naar die recordkarper. Die ene grote, dat monster. Let daarbij op hoe het visbestand is opgebouwd. Het kan zijn dat een watereigenaar adverteert dat er een 30+ kg rond zwemt op zijn water. Klinkt geweldig, maar onderzoek de rest van het bestand. Wellicht is de rest van het visbestand rond de 10 kg. De kans dat jij die ene grote karper vangt is dan aanzienlijk klein. Het kan dus zijn dat de zwaarste karper op een andere water ‘slechts’ 23 kg is, maar dat het grootste deel van het overige bestand tussen de 10 en 20 kg zwaar is met relatief veel karpers boven de 18 kg. De kans op een mooie, grote vis is op dit water dus een stuk groter.

Ga de eerste keer liever naar een wat gemakkelijker water met mooie vissen. Waarom meteen die 30 kg+ karper vangen als je in zwaarste vis tot nu toe 12 kg is? Dat is een ‘fish of a lifetime’… maar dat is mijn mening.


Maak een bewuste keuze van het slag vis dat je wilt vangen, een grote topvis betekent niet altijd een topbestand!

Tip 3: Bekijk het water met Google Earth o.i.d.

Er zijn veel wateren die niet geheel de waarheid spreken over de oppervlakte van hun water. Controleer dit altijd via Google Earth of andere website. Vier vissers op 2 hectare is al veel, maar als het water bij aankomst slechts 1,5 hectare blijkt te zijn…

Tip 4: Afstand en kosten

Houd met het inventariseren van de kosten ook rekening met de afstand die gereden moet worden. Zo zou het wel eens kunnen zijn dat het water dat net over de grens in Frankrijk ligt maar eigenlijk te duur is, ineens toch aantrekkelijk wordt om te boeken omdat de kosten voor het rijden een stuk lager zijn.

226 x 66m is 1,5 ha (en geen 2 waarmee geadverteerd wordt)

Tip 5: Stekindeling en -verdeling

Bekijk altijd eerst goed de stekverdeling. Op sommige wateren wordt bij aankomst geloot en bij andere wateren kun je van te voren een stek boeken. Kun je een stek boeken en ga je met 2 man? Boek dan ook eens tactisch. Je kunt twee stekken naast elkaar boeken, maar wellicht kun je door de stek aan de overkant te boeken een gehele baai voor je zelf houden en zo zorgen dat er geen andere vissers bij je in de buurt komen.

Kun je alleen stekken loten, bid dan op je blote knieën dat je als een van eerste mag kiezen. Maar kies niet zomaar de ‘beste’ stek. Kijk naar de weersomstandigheden van de afgelopen week en de komende week. Probeer met de vorige vissers te praten en loop altijd een rondje om het water! Een stek op Google Maps of foto’s kan er vaak heel anders uitzien in het echt. Maar kijk ook naar de stekindeling. Sommige stekken liggen dichter bij elkaar, zowel rechts/links van je maar ook de overzijde is van belang.

Tip 6: Exclusief?

Ga je met meer dan 4 personen? Kijk dan eens of je een water voor jezelf kunt huren. Soms iets duurder, maar vaak elke cent waard. Je hebt dan immers geen last van andere vissers en vaak meer ruimte. Het is ook al mogelijk om met 2 personen een water af te huren, echter kom je dan vaak bij wateren die rond de 1 ha groot zijn. Of dat is wat je zoekt als je naar Frankrijk gaat…


Een water exclusief afhuren betekent ook vaak meer vrijheid en mogelijkheden om te verkassen

Tip 7: Feedback en video’s

Op veel websites is feedback te vinden van de vorige vissers. Verdiep je hier goed in en lees alles goed door. Zo krijg je een goed beeld van de gemiddelde vangsten en gemiddelde beoordeling. Houd er rekening mee dat een karpervisser die niets vangt, vaak het gehele water afkraakt. Terwijl een karpervisser die goed vangt, een slecht water nog op een 5 sterren accommodatie kan laten klinken. Struin ook YouTube af. Dat staat vol met filmpjes van karpervissers.

Tip 8: Frans/Engels

Er zijn veel betaalwateren die een Engels sprekende beheerder hebben, maar er zijn er ook die een beheerder heeft die enkel de Franse taal machtig is. Houd hier rekening mee, een beetje communiceren tijdens de vakantie is wel zo prettig.

Je hebt nu een lijstje van wensen waarbij een groot deel van de wateren afvallen er een kleine selectie overblijft. Dan is het puur kiezen op gevoel en verstand. Wees niet te bang, bijna alle wateren die aangeboden worden op door reisagenten voldoen aan de beschrijvingen. Maar kies je er voor om een water te boeken wat niet vertegenwoordigd is (wat zeker een aanrader is), zorg dan dat je goede afspraken maakt met de eigenaar. Eenmaal aangekomen op het water heb ik nog 3 tips.


Zoek op YouTube naar filmpjes van het water, dit geeft je een goed beeld van het water en de vissen

Tip 9: Aas

Gebruik als het budget het toelaat het aas van de eigenaar van het water. Jaarlijks gaan er vele kilo’s aan boilies in. De karper is gewend aan deze boilie en kan dus heel veel boilies eten alvorens hij geprikt wordt. Maar vergeet ook zeker niet je eigen aas mee te nemen, dat kan zo maar de truc van de week zijn. En vergeet (indien dit mag) partikels niet!

Tip 10: Luister naar de watereigenaar

De watereigenaar kent zijn water als geen ander. Hij weet waar en waarmee de vissen vorige week zijn gevangen, de week er voor, vorig jaar en 3 jaar geleden. Vraag hem dan ook het hemd van het lijf. Wil je het allemaal zelf uitzoeken? Zeker de moeite waard, maar neem de tips van de watereigenaar mee.


De watereigenaar kent het water als zijn broekzak, maak daar gebruik van!

Tip 11: Neem de tijd

Deze tip geldt zeker als je een week gaat vissen; neem de tijd! Neem een heerlijke kop koffie na die lange reis, verken het water, zoek de stekken en ook de alternatieven (met boot of peilhengel). Voer alvast wat stekken aan en maak dan rustig je hengels in orde. Je moet niet vergeten dat je op vakantie bent.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.