CF-Consult: Verantwoord uitzetten

Rond deze tijd worden door de hengelsportverenigingen, Sportvisserij Nederland, privé-water eigenaren en soms ook door eenlingen plannen gemaakt om nieuwe karpers uit te gaan zetten in de wintermaanden. Om uiteenlopende redenen wordt besloten om karpers uit te zetten. In veel vijvers en kanalen hebben de jonge karpers geen schijn van kans om uit te groeien tot targetvissen. Om er toch voor te zorgen dat er ook over 20 jaar nog een mooi karperbestand in onze viswateren zwemt,  is het verstandig om het visbestand jaarlijks aan te vullen. Althans dat is mijn mening. Als de giganten van nu over enkele jaren slechts herinneringen zijn, moet de volgende generatie klaar staan en de oude giganten snel doen vergeten.

Maar waar moet ik opletten bij het uitzetten van karpers? Wat zijn de risico’s? Waar kan ik ze halen? En wanneer kan ik ze het beste uitzetten?

Goed overleg is de sleutel tot succes!

Het zijn slechts enkele vragen die van belang zijn voor de uitzettende organisatie. Er zijn veel risico’s bij het uitzetten van karpers. Steeds vaker zie ik de hobbykwekers die na de paai eitjes uit de sportvisvijver trekken en de larven vol enthousiasme op laten groeien in een aquarium.  Deze vervolgens in de tuinvijver zetten tussen de goudvissen/koi en als ze te groot worden, worden ze weer verplaatst naar de sportvisvijver. Wat mij betreft een ondoordachte actie van deze mensen die het gehele visbestand van de vijvers in gevaar brengt.

Veelal worden deze karpers met verkeerd voer gevoerd, wat vaak lijdt tot vergroeiingen in de kieuwen, bek en vinnen. Daarnaast worden ze vaak tussen koi en/of goudvissen gehouden. Karpers en koi is altijd een gevaarlijke mix in verband met ziektes. Een combinatie die het gehele bestand om zeep kan helpen. Daarom is mijn advies ook om niet zelf te gaan kweken en al helemaal niet zonder overleg de karpers zelf uit te zetten! Het is een reëel risico dat het gehele visbestand om zeep geholpen wordt, door jouw dollemansactie. Ik snap het enthousiasme, want wat is er nou leuker om kleine visjes groot te zien worden, dagelijks de visjes bestuderen of er al een schubbenpatroon te ontdekken is en over 10 jaar kunnen zeggen dat de vis op de mat een vis ‘van jouw’ is?  Maar toch vind ik het een dwaze actie waarvan de risico’s niet worden erkend.


De toekomst: zo zien we ze graag!

Daarom is mijn advies ook: Koop altijd karpers (en alle vissoorten) bij een gecertificeerd kweker. Ga niet in zee met onbekenden, doe goed
onderzoek. En koop alleen bij kwekers en niet bij beroepsvissers! Nog te vaak worden er karpers aangeboden welke op niet legale wijze zijn verkregen. Zo werd ik onlangs nog gebeld door een mevrouw met de vraag wat een karper van 14 kg opbrengt. Beleefd beantwoord ik de vraag dat ik alleen zaken doe met gecertificeerde en geregistreerde kwekers. Waarop de vrouw vraagt wat een karper van 14 kg dan bij mij kost. Weer geef ik netjes antwoord. De vrouw vertelt enthousiast dat haar man de karper gevangen heeft en de karper al in het zout heeft liggen en wil verkopen voor de consumptie. Vol verbazing leg ik uit dat dat niet de bedoeling is en niet mag. Waarna al snel de welbekende ritmische pieptoon te horen was, verbinding verbroken… Helaas belde de vrouw anoniem en kon ik haar gegevens niet meer achterhalen. Er zijn genoeg manieren om legaal en betrouwbaar aan mooie kwaliteitskarpers te komen voor een goede prijs.

Probeer altijd de karpers uit te zetten in de late herfst en niet in het voorjaar. Dit brengt namelijk extra risico’s met zich mee. Over het algemeen zien wij dat er meer karpers sneuvelen bij uitzet in de vroege lente dan in de late herfst. 


Ook grote vissen zetten we bij voorkeur uit in de late herfst

Durf te weigeren!

Durf ook eens te weigeren! Een visvereniging bestelt vaak voor een kapitaal aan karpers. Maar je weet nooit wat je krijgt. Soms zie ik foto’s voorbij komen van karpers die zwaar beschadigd zijn. Dit kan echt niet! Je betaalt voor kwaliteit en dat moet je ook krijgen! Uiteraard zijn er lichte beschadigingen doordat er gesleept wordt met de karpers, maar afgescheurde borstvinnen, ontbrekende delen van de rugvinnen of grote open wonden vind ik niet normaal! Deze karpers zullen vaak niet overleven of zullen veel slechter groeien. Ook als kwekers ‘rijkbeschubde’ vissen beloven, maar tijdens de levering blijkt dat de karpers allemaal kaal zijn. Weigeren die karpers! Je betaalt voor iets, dat moet je ook krijgen. Vraag ook eens naar een gezondheidsverklaring (veelal verplicht!) die afgegeven dient te worden door een geregistreerde dierenarts.

Het aantal uit te zetten karpers is moeilijk aan te geven. Jaarlijks sterft ongeveer 5% van het karperbestand. Dit heeft te maken met ouderdom, ziektes, verwondingen etc. Uiteraard is dit een richtlijn. Er zijn jaren dat er geen karpers doodgaan en jaren dat 15% van het karperbestand het loodje legt. Mijn advies is dan ook om 5% van het gewenste totale visbestand bij te zetten. Dus op een visbestand van 100 karpers, adviseer ik 5 karpers per jaar, met een maximum van 10 stuks. Let ook op het biologisch vermogen van de vijver. Het gaat hier over aantallen vis, niet over de inhoud van de vijver!En als laatste: probeer de stress zo beperkt te houden. De karpers hebben vaak een stressvolle rit achter de rug. Als iedereen nog met de karper op de foto wil, er gefilmd moet worden en de rest brengt dit alleen maar meer stress en dus risico met zich mee. Maak snel een foto en wacht tot de karper weer gevangen wordt. Bereidt dus ook alles goed voor! Zorg dat alles klaar staat, zodra de kweker arriveert. Zorg dat de bakken klaar staan en gevuld zijn met water (check altijd even de watertemperatuur in de transporttank en van het water in de bakken. Zorg dat deze ongeveer gelijk is, het fototoestel klaar staat en afgesteld is en dat je voldoende mensen hebt.

Basisregels

Kortom: het uitzetten van karpers brengt veel risico’s met zich mee. Zowel voor de uit te zetten karpers als voor het reeds aanwezige bestand. Maar deze risico’s kunnen beperkt worden tot een minimum door een paar basisregels te hanteren.

  • Bestel bij een erkende kweker
  • Ga niet zelf kweken
  • Bereidt alles goed voor
  • Vraag om een gezondheidsverklaring
  • Durf nee te zeggen tegen ‘slechte’ karpers
  • Zet de karpers uit in de herfst

Veel succes!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.