CFI: Aasgedrag van karpers op voerplekken

In deze eerste editie van CFI (CarpFeeling Investigations) wil ik het aasgedrag van karpers kort behandelen. Net als bij mensen kun je wel zeggen dat ook karpers en hun gedrag zijn in te delen in bepaalde groepen of categorieën.Vanuit vele uren analyseren ben ik tot de conclusie gekomen dat je het aasgedrag van karpers grofweg kunt verdelen in 4 categorieën:

  • Niet azen
  • Wantrouwend en achterdochtig
  • Vertrouwd en consequent
  • Volledig blind en niet te stoppen

In onderstaande blog zal ik de 4 genoemde wijzen van niet azen tot het volledig blind opnemen van alles wat in de buurt komt behandelen. Ik wil je vragen om eerst aandachtig de blog te lezen en daarna de korte compilatie te bekijken met daarin voorbeelden van de verschillende soorten aasgedrag.

Soms maakt het niet uit wat je erin gooit en je krijgt een aanbeet, soms krijg je moeizaam na een subtiele verandering een aanbeet maar de dagen waarop je niets vangt zijn misschien wel de belangrijkste dagen om over na te denken. Probeer een aantal van je eigen ervaringen die je hebt meegemaakt op basis van veranderingen van rigs, aas of de diepte waarop je vis hebt gevangen eens te analyseren op basis van deze 4 categorieën. Je zult zien dat je bepaalde raakvlakken hebt die te maken hebben met het aasgedrag van karpers. 

Niet azen

Ondanks dat er langdurig voer (in mijn geval boilies) in gaat op voerstekken, zijn niet alle karpers hetzelfde en zullen er altijd exemplaren zijn die niet azen of simpelweg niet geïnteresseerd zijn in het voer wat jij op dat moment presenteert. Het zijn vaak de kleinere exemplaren die over je voerstek heenkomen en het voer bekijken maar niets opnemen. De vissen komen over de bodem, scharrelen wat rond en vertrekken vaak naar half of nog ondieper water om vervolgens niet meer terug te komen. Dit soort momenten zie je veelal midden op de dag en zouden m.i. kunnen verklaren waarom zig rigs juist op die momenten extra effectief kunnen zijn.

Wantrouwend en achterdochtig

Veelvuldig komen er vissen over je voerplek die wantrouwend en achterdochtig over je plek zwemmen. Ze lijken bekend te zijn met je rigs, je lijnen en uiteraard het voer dat er ligt. Instinctief refereren ze dit als onnatuurlijk, onbetrouwbaar of gevaarlijk. Het aas wordt vanuit verschillende invalshoeken bekeken, verplaatst en heel soms opgenomen en weer uitgespuugd. Opvallend is dat sommige vissen een aantal boilies opnemen en deze een stuk buiten de voerstek laten vallen. Boilies buiten een geconcentreerde voerstek worden toch als een veiliger beschouwd en worden gemakkelijker opgegeten. Dit gedrag zal ongetwijfeld het meest voorkomen bij vissen die al eens of meerdere malen gevangen zijn maar de aantrekkingskracht, de smaak en uiteraard de voedingswaarde van een boilie niet kunnen weerstaan. Hoe vaak hoor je immers niet dat een moeilijk vangbare vis een stuk buiten een voerstek wordt gevangen op een single hookbait.

Vertrouwd en consequent

Het vertrouwd azen en consequent terugkeren op je voerplek ontstaat met name op voerplekken waarbij de hengeldruk laag is en waarbij grote hoeveelheden voer worden aangeboden. Het vertrouwd azen op een voerstek is echt te wijten aan weinig hengeldruk waarbij je je stek dus subtiel en niet te gretig moet afromen. Het consequent bezoeken en terugkomen van karpers op je voerstek ligt 100% aan de kwaliteit, de voedingswaarde en de verteerbaarheid van je aas. Naar lange de verschillende jaargetijden rekening houden met het aas waarmee je voert is niks nieuws maar wel iets waar ik me meer en meer op probeer te focussen om zo de frequentie van terugkeren en dus de kans om te vangen te vergoten.  Uit mijn analyses blijkt veelal dat zodra er een rig op de voerstek wordt gedropt het aasgedrag snel omslaat naar wantrouwend en achterdochtig.

Volledig blind en niet te stoppen

“Vandaag waren ze los’’ hoor ik regelmatig van mensen om me heen en vaak zijn er dan meerdere leuke vissen op de kant gekomen. Deze dagen herhalen zich met enige regelmaat en voor de camera lijkt het dan alsof niets uitmaakt en alsof ze maar 1 ding willen en dat is VRETEN. Uit analyses blijken deze dagen zich vooral voor te doen bij dagen met een dalende luchtdruk, grijs, grauw en winderig weer. Veel van de doorgewinterde mannen houden sowieso al rekening met weersomstandigheden en spelen hier doeltreffend op in. De vissen pakken tijdens dit gedrag stenen, takjes en blijven de bodem omspitten terwijl er geen voer meer ligt.  Meermaals zie ik vissen tijdens dit soort dagen wel 5, 6 of 7 boilies opnemen  om zeker te zijn van hun portie. De term feeding frenzy is tijdens dit soort dagen terecht en gaat samen met een vorm van voedselnijd waarbij de karpers elkaar lijken weg te duwen. Tijdens dit soort dagen lijken haakaas, rigs, lood en je presentatie niet meer relevant en kun je gemakkelijker vis vangen.

Conclusie

Ik durf uit mijn analyses te stellen dat je presentatie de grootste doodsteek is in het aasgedrag dat karpers op je voerstek zullen vertonen. Veel mensen zullen zeggen ach ja dat wist ik wel, maar in de praktijk lijken een heel hoop mensen maar wat te doen en graag van alles de schuld te geven maar gaan niet bij zichzelf te rade. Zelfs in minder helder water beïnvloedden rigs, lood, (strakke) lijnen en zelfs het voer het aasgedrag van karpers.

Het voer waarmee je voert waardoor karpers frequenter op je stek zullen terugkomen, steeds meer vertrouwd raken en dus vrijer zullen gaan azen is een zeer belangrijke en niet te onderschatte factor. Het vrijere aasgedrag zal in combinatie met het subtiel positioneren van rigs e.d., het aantal aanbeten absoluut verhogen.

Op helder water kun je d.m.v. een scope en / of een camera al een hoop leren over je stek maar voor troebeler water geldt dit niet. Misschien kun je met deze aanknopingspunten wat effectiever vissen en inspelen op bepaald aasgedrag.

Vergeet niet naar de korte compilatie te kijken met daarin voorbeelden van het aasgedrag zoals omschreven. De beelden zijn in chronologische volgorde gemonteerd en zullen je inzage geven in het aasgedrag van karpers.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.