Column: Het geheime wapen

Het karpervissen begon voor mij eigenlijk toen mijn vader zijn interesse voor het vissen ook weer terugkwam. Als klein jochie was ik vaak aan de waterkant te vinden maar ik was realistisch genoeg om te weten dat het materiaal wat ik toentertijd had, niet toereikend was voor die grote zwarte schimmen die zich langzaam door het water voortbewogen. De invloed van pa veranderde alles. De eerste hengels werden aangeschaft alsmede een vergunning voor de plas waar we 8 jaar lang zouden pionieren. 

1

Het Franse land zagen we vaak samen

Mijn vader is een praktisch ingestelde visser. Gewoon lekker vissen zonder de nodige poespas. Een regelrechte tegenstelling tot mijzelf die altijd het uiterste opzoekt als het gaat om bijzondere montages, exotische rigjes en perfectionistisch opgezette voerplekjes. Voor pa was het allemaal maar flauwekul. Een standaard rig voldeed, 30cm was kort genoeg en op de hair een trits mais of een lekkere ruikende scopex knikker was meer dan zat. Hengels hoefden niet kaarsrecht te staan en het merkje op de beetmelder of bivvy was helemaal niet belangrijk. Boilies van 15,00 euro de kilo waren diefstal en kleine haakmaatjes 6 of 8 voor mietjes. 

2

Kampement in 2008

Toch is die vader van mij ook een moderne jongen. Lijntjes werden secuur uitgevaren op plaatjes die vooraf al waren vastgelegd door middel van een Garmin GPS. Met de electromotor op volle vaart bracht hij jarenlang onze lijnen weg. De vangsten logen er niet om. Die lange standaard onderlijnen, die trits met maïs of die scopex bol deden het uitzonderlijk goed. Hij ving meer vissen dan ik op jaarbasis. De dagen dat we samen aan de waterkant zaten waren goed. Een beetje snacken van de meegebrachte koeken of chips, koffie drinken maar vooral drillen totdat we erbij neervielen of de accu van de electromotor zijn laatste adem uitblies. 

3

Hij vangt er altijd meer dan ik

Door de meegebrachte vistas met voedselwaren, begon ook een zekere traditie. De traditie van het geheime wapen. Pa was er namelijk gek op om te experimenteren met van alles en nog wat. Door de jaren heen zagen velen bijzondere producten de onderwaterwereld en zelfs de binnenkant van de bek van een karper. Alles wat een beetje rond was en structuur had werd aan de hair geregen. Van aardbeien tot slakken of wormen. Ook is er tot een paar keer toe een bonbon aan de hair geregen. Iets wat hij liever niet deed. Hij is zelf veels te gek van chocola! Zijn creativiteit betreft aas ging redelijk ver. Hij had vaak een nieuw plan. Van pantykous gevuld met verse mosselen tot een stukje salamiworst die hij tot een klein blokje sneed. Zijn geheime wapen was niet altijd een succes maar er werd ook wel eens karper gevangen.

Anno 2015 trekken we er nog weleens samen op uit. We blijven twee koppige persoonlijkheden en de strijd over rigs, montages en aas zal nooit verdwijnen. Soms geef ik toe, soms niet maar zo af en toe hangt er toch weer iets bijzonders onder de haak te bungelen!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.