De kracht van labeling

Als ik de blauwe paden bewandel van CARP Zwolle krijg ik dat gevoel wat mij elk jaar bekruipt. Het gevoel van saamhorigheid. Ondanks dat we allen onze hobby op onze eigen manier uitvoeren, zijn we met zijn allen samen op de beurs der beurzen. Waar we normaal ons niet in onze camo kledij durven vertonen in de openbaarheid, is het daar op die blauwe paden de normaalste zaak van de wereld. Voor even zijn we weer die jochies van vroeger en praten we over niets anders dan vissen, vissen en misschien bier, steaks en vrouwen. 

De Sticker Pack van Navitas

Ik denk dat het in onze genen zit dat we allen erbij willen horen. Het is een soort van gemoedsrust om te weten dat er meerdere zielen zijn zoals jij. Jij bent niet uniek in de manier waarop je je hobby uitoefent en de gevoelens die daarmee gepaard gaan. We willen graag ergens bij horen. We kleden ons met kleding van merken die ertoe doen. Geloof jij in de vrijheid van vissen, de alternatieve scene en ben jij een ‘Keeper of the faith’, dan is het niet gek dat je de bekende aap graag op je borst draagt. Geloof jij heilig in de masterclasses van Korda, dan is het misschien een brilletje wat op de achterkant van je shirt is afgedrukt. Voel jij je een urban visser dan zal de ‘way of life’ van Nash Tackle jouw aandacht hebben. We willen ons graag ergens aan confirmeren. Niet enkel laten zien dat we karpervisser zijn maar ook uit welk hout we zijn gesneden. Je hoeft niet meer mainstream te zijn om toch cool bevonden te worden. Het rauwe randje van onze scene is minstens net zo utopisch.

Pin badges op een PVA bag

We confirmeren ons door het dragen van labels. Een gegeven waar misschien de gehele westerse wereld op is gedreven. Als klein jochie op de basisschool begon dit al en was je een loser als je niet de nieuwste gadgets had of merkkleding droeg. Dat kleine zaadje wat toen geplant werd, zullen velen misschien herkennen. Om mainstream te worden, moet je labels dragen. In onze karpervisserij is het misschien minder opvallend dan toen in die klas op school. Toch willen we allen serieus genomen worden en doen we offers om ons gezicht te versterken. We dragen kledij van merken die ertoe doen, plakken onze tackleboxen vol met stickers van gave merken of kopen pin badges en labels om onze tackle en kleding te verrijken.

Stickers van Monkey Climber Magazine

Soms doet het mij denken aan de militaire onderscheidingen die hooggeplaatsten dragen. Om hun kennis en ervaring te tonen, dragen zij een indrukwekkend arsenaal aan glimmende speldjes. In onze tak van sport is het niet anders. Imponeren door enige vorm van machtsvertoon. We stomen een KSN badge op onze hoody om te laten zien dat we sociaal zijn en het hart toedragen aan onze belangenvereniging, we spelden een Monkey Climber pin badge op om te laten zien dat we geloven in de vrijheid van het vissen. Het aasmerk wat al op je hoodie staat, versterkt het samenspel van merken en geeft aan wie jij bent. Vaak wordt het afgemaakt met een dito cap of muts met daarop nogmaals een merk die past in jouw paradigma van een ideale karperwereld.

De KSN badge

Labeling is niet een slecht iets en nee, lang niet iedereen doet hier aan mee. Het is vaak een grote groep individuen die graag met de menigte meelopen. Misschien omdat ze nog zoekende zijn wat voor visser ze willen worden. Aan het einde draait het allemaal om het plezier wat je in je visserij hebt. Of je nu enkel in de zomer op karper vist, dit doet met een vaste stok of juist je tanden bijt in een immens kanalenstelsel. Toch zijn dit keuzes die enorm meespelen in het worden van een karpervisser. Plezier hebben in het belagen van kleine karpers wordt door targetvissers misschien gek bevonden. Doorvissen in de winter zal voor de gemiddelde zomervisser als bizar worden ervaren. Er zijn gewoonweg een aantal scenes in onze visserij waardoor we allen anders zijn dan anderen. Toch…hoezeer we misschien ook hokjes proberen te creëren, we blijven allemaal vissers en zullen door niet vissers anders bekeken worden. In de grote boze buitenwereld blijven we maar alternatievelingen en zorgt onze aanwezigheid dikwijls voor een vreemde aanblik van voorbijgangers. Desalniettemin hebben we allen één doel, het vangen van karper. 

Pin badges van Monkey Climber Magazine

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.