De paden: fluisteren

Het najaar is echt aangebroken en wordt gekenmerkt door steeds kortere dagen, guurder weer en een bepaalde kilte die zorgt voor frisse nachten. Na de zomer sporadisch te hebben gevist op kleiner cultuurwater, zijn er plannen gesmeed voor het najaar. Bij toeval kreeg ik enkele tips over een langgerekt idyllisch water met een aantal prachtige bewoners. De eerste verkenningstocht was zeer veelbelovend. Het watertje deed Engels aan en was een waar walhalla voor karpervissers. De oevers staan vol met overhangende bomen en  rietkragen en een klein eilandje maakt het plaatje af. De rust die er heerst is heerlijk en we werden helemaal warm toen die rust werd verstoord door een grote schubkarper die uit het water sprong en met flink kabaal het water deed roeren.

Tijdens deze eerste verkenningssessie mochten we een aantal bewoners bewonderen die hoog door het water zwommen. Het bestand bestaat uit een 15-tal grotere vissen aangevuld met een aantal kleinere exemplaren. Deze eerste verkenningssessie leverde geen vis op. Wel hadden we een betere indruk van het water en haar bewoners. Die week erna besluiten we het eens in de avond te proberen. Samen met vismaten Zowi en Bas bevissen we een groot gedeelte van het water. Ik kies voor het breedste stuk van het water waar in het midden een grote zandplaat ligt. De diepte loopt hier op van 1.3 meter naar een 0.70 centimeter en dit kon wel eens succes gaan hebben.

2

Een idyllisch water

Een subtiele chod voorzien van roze Chod Bitez pop-up beland door middel van de voerboot op het plaatje. Rondom liggen enkele felroze Oxy-pellets die nog extra aantrekkingskracht op de karpers uitoefenen. Mijn linkerhengel wordt strak tegen de overkant aangevaren met een subtiel rigje voorzien van een op vismeel gebaseerde scopex boilie. Een aantal kleinere karpers laten zich geregeld boven de wateroppervlak zien en het vertrouwen is torenhoog. Als de zon achter de hemel zakt wordt het al snel fris. De eerste mist ontstaat en geeft het water een nog idyllischere uitstraling. Samen met Bas tuur ik over het water als ik een school kleine visjes zie springen boven het plaatje waar mijn chod ligt. Ik attendeer Bas erop dat de roofvis actief wordt. Bas lacht en zegt dat de deining geen roofvis lijkt te betekenen. Hij heeft zijn zin nog niet afgemaakt of mijn hanger staat hoog en de beetmelder laat van zich horen.

1

De eerste is goud waard

De dril is kort maar krachtig. Een kleine schubkarper heeft zich vergrepen aan de chod en tot twee maal toe weet ik hem nog maar net uit de takken te dirigeren. Wanneer de vis in het net ligt kan ik een glimlach niet onderdrukken. De eerste vis van een nieuw water is goud. Het kleine schubkarpertje heeft een stevige bouw en een iets te klein staartje. Een bijzonder exemplaar. Die avond levert voor ons allen verder geen vis op en in het pikdonker vertrekken we weer richting auto. Terug zullen we gaan komen.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.