Feel the fear and do it anyway

We hebben allemaal vast wel iets aan de waterkant waarvan we denken dat het geluk brengt en gewoon vanzelf gaat. Pas als we er over nadenken zien we hoe humoristisch we aan de waterkant kunnen zijn. Zo’n dingetje dat je gewoon moet doen, want anders wordt het helemaal niks met karpers op de mat. Om eerlijk te zijn ben ik zelf ook zo’n muts. Als ik mijn KD rig aan mijn hoofdlijn knoop tel ik altijd ijverig precies de 10 wikkelingen en misschien is het je wel eens opgevallen dat de meeste foto’s van mij met een zonnebril op mijn kop gemaakt zijn. Yep, zonder zonnebril vang ik dus echt niets. De vraag of ik bijgelovig ben laat ik dan ook aan jou…

Mooi vangst mede gemaakt door zonnebrilEen mooie vangst mede mogelijk gemaakt door de zonnebril

Bijgeloof

Geen idee wie die vreemde regeltjes heeft uitgevonden om niet onder een trap te lopen en geen zwarte katten aan te raken, maar wie zegt dat het niet gewoon een oude sadistische dakwerker was die toevallig iets op vrijdag de dertiende naar beneden gooide? Ik weet niet wat voor bloeddorstige katten ze vroeger hadden, maar wij hebben thuis echt een zeer vredelievend zwart exemplaar rondlopen. Misschien moeten we er eens over nadenken om die op vrijdag de dertiende in onze kelder te steken of nee… we laten hem een blokje om doen bij ons meest beviste water hier verderop… bullshit!

Ongeluksgetal 13

Het getal dertien wordt al eeuwenlang als ongeluksgetal gezien en volgens onze lieve mensen is het allemaal bijgeloof. Maar is het je wel eens opgevallen dat veel vliegtuigen geen dertiende rij hebben en kantoorgebouwen geen dertiende verdieping hebben? In de karpervisserij komen we dit getal gelukkig niet vaak tegen, tenzij je 13 boilies aan je onderlijn knoopt wat ik me niet voor kan stellen. En die dertien hengels op de kant maak je die zwarte kat maar wijs. Alleen denk ik wel dat als je met een overbeladen auto na 8 uur rijden eindelijk bent aangekomen op de bestemming van je visvakantie en je stek 13 geboekt blijkt te hebben, het getal 13 toch wel wat zal beginnen te dagen bij mij. Stel je voor dat het dasbordlichtgeefding dan ook nog aangeeft dat het toevallig vrijdag de dertiende is, nu kan je bijgelovig zijn of niet, maar op zo’n moment moet er toch echt wel even iets door je heen gaan wat te maken heeft met dit gekke ongeluksgetal!

Ongeluksgetal 13

Oude bijgeloof taferelen

Vissers lijden al een tijd onder hun bijgeloof. Vroeger brachten vissers geen voedsel voor zichzelf mee aan boord, omdat dat de vis verjaagde. Ik zie mezelf al zitten met een pot boilies op me schoot, gekleurde lippen van de Goo en stukken boilies tussen mijn tanden want ik kan echt niet zonder eten. Ook wensten de vissers elkaar nooit een goede vangst toe want dan zou het omgekeerde gebeuren. Kijk, hebben we gelijk een goede reden om de ‘stekkenpezers’ met rust te laten. En als laatste zou tabak vissen verjagen, de rokers onder ons weten nu meteen waarom ze zo weinig vangen!

Perfectionisme

Ik heb zo’n lieve man die helemaal niet bijgelovig is. Dat zijn stretcher altijd rechts in de tent moet staan is omdat hij anders aan de andere kant van zijn stretcher uitstapt. Nu doe ik ook net of ik serieus denk dat als hij wakker wordt van een fluitende Delkim hij anders door het tentdoek heen stapt. En de logica dat hij eerst zijn schepnet opruimt en daarna pas de hengels opruimt heeft vast te maken met zijn perfectionisme. Grappig he? Zo bijgelovig als wat, maar toegeven ho maar…

Het schepnet was duidelijk niet opgeruimd

Vreemd bijgeloof

Tsjechen hebben de traditie om karper te eten met Kerst. Zo kopen een paar dagen voor kerst levende karpers bij hun lokale visboer en laten de lieve beestjes dan één of twee dagen in hun badkuip rondzwemmen. En voor het kerstdiner worden ze dan gedood, gefileerd en gepaneerd om er karperschnitzels van te maken. Dit tafereel heeft nog wel een interessant gevolg aangezien er regelmatig mensen op de intensive care belanden omdat ze toch een graatje hebben ingeslikt! De schubben weten ze ook wel weg mee, die laten ze drogen en bewaren ze in hun portemonnee om het komende jaar aan hun geldzorgen te ontkomen. Nou, ik hoop van harte dat ze meer geluk dan die karpers mogen hebben.

De eerstvolgende vrijdag de dertiende is trouwens 13 september. Mocht je je afvragen waarom je maat in een veld vol klavertjes vier zijn rodpod aan het opbouwen is of als je je eerstvolgende vissessie je naar eigen zeggen je ‘perfectionistische en standaard trekjes’ uitvoert. Bedenk dan goed dat jij je dus ook bezighoudt met de alledaagse bijgelovige taferelen. Check zeker ook even het artikel bijgeloof, geschreven door Ruud.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.