Het najaarsoffensief

De tijd van het jaar is weer aangebroken: De herfst. Voor sommigen het startsein om een laatste kans te maken op een heuse bak. Voor anderen om een fundering te leggen voor de winter en voor karpervissers die denken om nog eens flink wat voer erin te kieperen met de gedachte dat de vissen zich nu zullen gaan vol vreten voor de winter, en over die laatsten wil ik het nu gaan hebben.

Ik heb hier zo mijn twijfels over. Hoogstwaarschijnlijk krijg ik op dit artikel een hoop commentaar, en eigenlijk wil ik dit ook wel uitlokken. Even die knuppel in dat karperhok gooien. Als het over beweringen gaat, staat half karperminnend Nederland paraat om zijn of haar mening te geven. Ik vind dit altijd erg interessant want soms leer je ervan, maar meestal niet. Meestal is het een aanname die jaar in jaar uit wordt gekopieerd. Zonder (zelf) na te denken, klakkeloos opgeschreven of nagezegd. Maar als je net als ik veel leest, bijvoorbeeld de artikelen van de echte cracks. En daar bedoel ik mee, de mannen die altijd vangen, dan zie je dat veel voeren helemaal niet altijd resultaat oplevert. Ik denk te weten hoe de vork in de steel zit.

De juiste aanpak levert mooie vissen op
De juiste aanpak levert mooie vissen op

In het verleden, en dan praat ik over 40 jaar terug, zat ik nog vaak alleen. De karpervissers die er toendertijd waren, kenden elkaar goed. En dan praat ik over de stad waar ik toen woonde. Ook toen had je al mannen die met kop en schouders boven de rest uitstaken. De mannen die alle (grote) vissen al hadden gevangen. Ik keek toen al veel af en vroeg ze het hemd van het lijf. Waarom gebruik je een lolly stokje om daar het wartellood op te zetten? Waarom gebruik jij die WS haken? Is dat naaigaren voor de hair? Ik praat dan over het tijdperk in de jaren ‘80. Ik viste toen nog volop met partikels. Meestal met kippenmais en soms met kikkererwten. Van boilies had ik nog nooit gehoord, die kwamen voor mij pas in beeld aan het eind van de jaren 80. En het beste was om ze zelf te draaien. Geklungel met het mixen. De recepten werden o.a. uit het boek van Rini Groothuis geplukt. Iets te veel van het één en je had zachte kauwgomballen. Het was een heel leerproces.

Koude omstandigheden vragen om aanpassing van je gedrag

Maar wat ik hier nu mee wil vertellen is dat wij het met grammen deden in plaats van kilo’s . Zelfs de maïs werd nog vanuit een zak in een kleinere zak gedaan. En daar deed ik een week mee. Toch ving ik het hele jaar door mijn vissen wel en bleef het niet zelden bij één vis. Voorvoeren was iets waar ik nog helemaal geen weet van had. Er werd gewoon ter plaatse bekeken waar op dat moment de wind op stond of waar er vissen foerageerden. Als ik na een uur niks ving, klapte ik de stoel op, trok de steunen uit de grond en ging verderop zitten. Er werd destijds dus niet gevoerd. Er werd ook niet geclaimd. Ik heb in die tijd nog nooit onenigheid gehad omdat ik per ongeluk op iemand zijn stek zat. Geen gezeur van “je zit op mijn aangevoerde stek.” Dat was toen niet. Het voeren werd pas een beetje bekend toen de Belgen op het Kempisch Kanaal achter Rambo, den Lange en den Grooten aan zaten. Zij sloegen de handen in één en voerde om beurten op het kanaal. Dat was toen. Nu is het de gewoonste zaak van de wereld. De boilies zijn, meestal, van goede kwaliteit en belangrijker nog, betaalbaar. Voor sommigen zelfs gratis want die worden gesponsord.

Kwaliteitsaas is tegenwoordig goed te betalen
Kwaliteitsaas is tegenwoordig goed te betalen

Waar ik naar toe wil is dat het lijkt of er soms als een kip zonder kop maar wat in het water gedumpt wordt. ‘s Zomers heb ik daar minder moeite mee want dan is het water warm en eet ook de vele witvis mee. De boilies vallen dan sneller uit elkaar zodat hele hordes voorns en brasems er van mee eten. Er wordt nu al heel vaak geopperd om vooral NIET in het voorjaar direct al te starten met veel voer. Buiten is het misschien wel 25 graden in maart, maar de watertemperatuur is nog onder de 10 graden. Ofwel, het spijsverteringskanaal van de vissen komt nog maar amper op gang. Veel voeren gooit jou en andermans ramen in. Maar heeft er al wel eens iemand stil gestaan bij de watertemperatuur in de herfst? Een mooi voorbeeld is een water hier bij mij in de buurt. Van een crack die alle (oude) vissen daar al meerdere keren heeft gevangen, hoorde ik dat september de beste tijd was om ze te vangen. Het water zit ramvol met wier en planten. De vissen zijn moeilijk te vangen en dat is o.a. doordat ze genoeg natuurlijk voedsel tot zich kunnen nemen. Ik voerde dan ook elke avond maar een paar handjes met zeer attractieve boilies en vooral in het donker omdat die zwarte piraten de karpers dan niet voor zouden zijn. Ik wist na een paar keer vissen ook al de zwemroute en zodoende ving ik al heel snel de eerste prachtige oude monumenten. Totdat er in begin oktober er twee dagen twee keer een flinke hagelbui viel. Het was er direct stil gevallen. Wat ik ook probeerde, het was klaar. De temperatuur was in twee dagen van 12 naar 8 graden gekelderd en de vissen vonden het welletjes. 

In de zomermaanden wordt het aas vanzelf opgegeten door voorn en andere witvissen
In de zomermaanden wordt het aas vanzelf opgegeten door voorn en andere witvissen

Een ander voorbeeld komt van een recreatieplas in de achterhoek. Ik weet dat er prachtige vissen zwemmen. Ik heb ze meerdere malen hoog in het water zien liggen tijdens zomerse dagen dat ik ze observeerde. Maar ook heb ik er eerlijk gezegd nog nooit iets gevangen en ik viste daar alleen in het najaar moet ik er bij vertellen. Een week lang heb ik er destijds met Nick gezeten en beide geblankt. Daarna heb ik  er een paar weekenden gezeten tot op de dag dat ik er een weekend zat en vrijdagavond al iemand bij me kwam die vroeg waar ik lag te vissen. Toen ik hem de stekken aan wees zei hij dat ie dan maar aan de overkant zou gaan voeren. Het was toen eind augustus, nog vóór het donker kwam er alwéér iemand aan gelopen. Ook hij had een zak boilies bij zich maar besloot niet te gaan voeren omdat ik aan het vissen was. Netjes. Op zaterdag kwamen er weer twee anderen voeren en zondag ochtend kwamen er twee duikers die mij verontrustend nieuws kwamen vertellen nadat ze gedoken hadden. Hele velden met verschillende kleuren boilies lagen er verspreid op de bodem. Sommigen al helemaal beschimmeld. Ik had er ook al meerdere in de kant gevonden. Dit was dus eind augustus en de herfst moest dus nog beginnen! De vissen waren al verzadigd. Nu is dit wel één van de weinige plassen daar in de buurt. Misschien is dat ook een oorzaak. Maar het moraal van het verhaal is, je voert al snel te veel. Veel te veel.

Onlangs keek ik naar een filmpje van Rick Bongers. Ook hij ging gefrustreerd huiswaarts nadat er ook regelmatig op het water waar hij op dat moment aan de slag was, veel gevoerd werd. Zelfs toen hij zat te vissen. En Rick is niet iemand die zomaar opgeeft. Dat wil toch wel wat zeggen. Ook op het water waar ik momenteel af en toe eens vis wordt er erg veel gevoerd. Hele emmers met smikkelmix worden er over boord gekieperd. Kijk, ik zeg niet dat voeren niet goed is. Maar als je het water niet kent,  begin dan met een kleine hoeveelheid. En naarmate je beet krijgt en het begint te lopen, kun je altijd nog wat meer voeren. Voeren met verstand.  

Kortom: Sta eens stil met waar je mee bezig bent. Heb je de temperatuur van het water al gemeten? Onder de 10 graden is toch wel het punt dat vissen nog amper eten. Zijn er meer karpervissers die (veel) voeren? Dit merk je soms ook als vissen een andere kleur boilie pap uitschijten. Wat is het bestand van het water? Veel (wit)vis? Ook koeten, duikeendjes en wilde eenden eten graag van de dis mee. Is er veel natuurlijk voedsel? Allemaal factoren waar je rekening mee dient te houden. Denk er maar eens over na en laat eens een reactie achter.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.