No smoking

Als ik een moment zou mogen omschrijven in het karpervissen wat mij een enorm gelukzalig gevoelt geeft, dan is het ongetwijfeld de ochtend. Het moment dat je voor dag en dauw de rits van je slaapzak opent en de wereld in nevel hangt. De ochtend is het moment dat je wordt wakker geschud door het gefluit van de vogels. Het moment dat je je verbaasd over het in condens gedrenkte spinnenweb tussen je hengels en over het wateroppervlak wat helderder is dan een spiegel.

De ochtend wordt beter wanneer de percolator pruttelt en de eerste geuren van koffie je neus in vliegen. Wanneer de mok is gevuld met zwart en een beetje suiker komt het moment suprême. De tabak wordt zorgvuldig in een dun laagje vloei gedraaid tot perfectie. Het lichte geknisper van de oplichtende sigaret klinkt als muziek in je oren. Een warme slok zwart wordt afgewisseld met een zuig nicotine. De hemel lijkt zo dichtbij.

Wanneer je net als ik zo vasthoudt aan geklonken tradities, dan weet je dat het speciale ochtend moment lastig te doorgronden is. Het is deel geworden van je visserij en je hebt geen zin om concessies te doen daaraan. Het roken van die eerste sigaret in de ochtend is gewoonte geworden. De pruttelende percolator is slechts het startsein van een moment waarna je kan uitkijken. Het veranderen van patronen kan enkel leiden tot weerstand en waarom zouden we met onszelf in de knoop willen zitten?


Het startsein


Toch hebben we allen zo af en toe een helder moment waarop je weet dat zaken anders kunnen en moeten. Zo heb ik al zeker 20 van dit soort momentjes gehad in de 13 jaar dat ik rookte en helaas waren die 20 momentjes allen alleen maar gedachtes. Stoppen met roken is moeilijk. Gewoonweg omdat het een gewoonte is die al langere tijd plaatsvindt en jij als heel normaal beschouwd. Het meest bijzondere is, dat je zelf niet doorhebt hoe obsessief roken kan zijn. Als ik terugkijk naar de afgelopen decennia dan kan ik enkel concluderen dat je in een waas leeft. Ik weet nog goed dat ik geen filtersigaretten meer mee nam tijdens het vissen. Ik rookte ze te snel en de pakjes gingen hard. Een weekje Frankrijk was dan ook goed voor 4 pakjes shag en wonderbaarlijk was het stoppen bij een tankstation op de terugweg niet enkel voor een plaspauze. Roken is tijdverdrijf en dat is soms best handig als je passief achter de stokken zit.


De vroege ochtend


Ondanks dat we allen weten wat de negatieve gevolgen zijn van roken, verbaasd het mij hoeveel van ons vissers roken. Het doden van de tijd zal daar beslist mee te maken hebben. Roken is sociaal en past prima in het plaatje van lekker keutelen over vissen en koffiedrinken. Roken past bij de buiten mens. Bij de visser die jacht maakt op groot wild, verscholen in zijn bivvy en die de tijd doorbrengt met het draaien van een sigaret. Iemand die kan lachen als het buiten regent, met zijn klamme handen het vochtige vloeitje uit het pakje trekt en zonder te kijken er een peuk van draait alsof hij nooit anders heeft gedaan.

Ondanks dat roken en vissen onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn voor mij, kwam ik tot het besef dat ik moest stoppen. Er was niet heel veel voor nodig. Op een ochtend midden in de week loop ik door de schuifdeur van de plaatselijke supermarkt. De caissière aan de sigaretten balie weet wat ik kom doen maar vraagt toch beleeft waarmee ik haar van dienst kan zijn. Mijn vaste recept wordt uit het schap gehaald waarna ze de prijs roept. Heel even is het stil als ik besef dat ik zojuist weer 50 cent meer heb betaald dan het laatste pakje wat ik 2 dagen eerder kocht. Die zelfde ochtend nog zoek ik naar alternatieven om te stoppen met roken. De Supersmoker, pleisters, kauwgom en meer ellende passeren de revue. Er zat maar een ding op. Gewoon stoppen.


Vanaf nu zonder...


Die ochtend rookte ik mijn laatste sigaret. Het beleven van het vissen zou anders zijn. Doch kon het roken plaatsmaken voor andere momenten die minder levenstekend zouden zijn.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.